SiolNET. Novice Slovenija
2,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klakočar Zupančičeva prvič na obisku pri Pahorju #foto

2,82

termometer

Urška Klakočar Zupančič, Borut Pahor | Klakočar Zupančičevo so poslanci na to funkcijo izvolili na petkovi ustanovni seji devetega sklica DZ.  | Foto: Ana Kovač
Klakočar Zupančičevo so poslanci na to funkcijo izvolili na petkovi ustanovni seji devetega sklica DZ.  Foto: Ana Kovač

"Prepričana sem, da bova spoštljivo in tvorno sodelovala v največji dobrobiti naših državljank in državljanov," je ob sprejemu v predsedniški palači pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala nova predsednica državnega zbora (DZ) Urška Klakočar Zupančič. Sklenila sta, da bi glasovanje o mandatarju Robertu Golobu lahko bilo že v sredo prihodnji teden. 

"Predsedniku se iskreno zahvaljujem, da me je danes sprejel, da sva se srečala, da sva se pogovorila. Zelo se veselim tvornega sodelovanja, ker mislim, da kolikor sva se uspela v tem času spoznati, deliva iste vrednote, vzajemno spoštovanje. Zato sem prepričana, da bova spoštljivo, odgovorno sodelovala v največji dobrobiti naših državljank in državljanov," je po obisku pri predsedniku povedala Klakočar Zupančičeva.

"Tudi vam se priporočam, tako kot vsem ostalim, da v dobro države in sodelovanja obeh institucij, urada predsednika republike, ki ustavno-pravno sodi v izvršno vejo oblasti, dobro sodeluje z zakonodajno vejo oblasti, ki jo vi vodite," pa je prvi predsednici državnega zbora dejal Pahor, ki je v desetih letih sodeloval s šestimi predsedniki državnega zbora.

Na srečanju sta se pogovarjala predvsem o obveznostih in sodelovanju v času oblikovanja nove slovenske vlade.

državni zbor Novice Urška Klakočar Zupančič je nova predsednica Državnega zbora
44-letna Klakočar Zupančičeva je magistrica pravnih znanosti, od leta 2008 je bila sodnica okrajnega sodišča v Ljubljani. V javnosti je postala znana, ko je v letu 2020 izrazila svoje nestrinjanje z aktualno vladno politiko, njenim vplivom na sodniško neodvisnost in prekomerno uporabo represije izvršilne veje oblasti. Nato je zapustila sodniške vrste in se zaposlila v lastnem podjetju. 

Klakočar Zupančičeva je podpredsednica Gibanja Svoboda. | Foto: Ana Kovač Klakočar Zupančičeva je podpredsednica Gibanja Svoboda. Foto: Ana Kovač

Druga najvišja funkcija v državi 

Funkcija predsednika DZ je sicer po protokolu druga najvišja v državi, takoj za predsednikom republike. Med drugim predstavlja DZ, sklicuje in vodi njegove seje, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme DZ, ter skrbi za uresničevanje razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi.

Urška Klakočar Zupančič, Borut Pahor | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Urška Marko Novice Nov obraz slovenske politike simpatizira z Markom Potrčem

Novi mandatar lahko znan že prihodnji teden 

Pahor je ob ustanovni seji že napovedal, da s predlogom kandidata za predsednika vlade ne bo po nepotrebnem odlašal, čeprav ima za to na voljo 30 dni po konstituiranju DZ.

"Gospa predsednica me je obvestila, da bom najkasneje v četrtek prejel obvestilo o oblikovanju poslanskih skupin in o njihovih voditeljih. To mi bo omogočalo, da jim bom v petek poslal vabilo za sestanek v ponedeljek, 23. maja," je danes dejal Pahor.   

Pahor pričakuje, da se bo 23. maja sestal z vsemi vodji poslanskih skupin, in ker bo med njimi tudi najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade, bo verjetno že istega dne ugotovil, da ima potrebno večino za izvolitev v državnem zboru. | Foto: Ana Kovač Pahor pričakuje, da se bo 23. maja sestal z vsemi vodji poslanskih skupin, in ker bo med njimi tudi najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade, bo verjetno že istega dne ugotovil, da ima potrebno večino za izvolitev v državnem zboru. Foto: Ana Kovač

"Državni zbor bom s pismom predsednici državnega zbora obvestil, da imam kandidata za predsednika vlade, to bo najverjetnejši mandatar, doktor Golob," je še dejal Pahor. 

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9
Marko Potrč Švedska Novice Sodnica, ki je "podpirala stroko Marka Potrča", ne toži več Gorenaka Facebook Novice Sodnica, ki je na Facebooku pisala proti vladi, ni kršila zakona ljudje senca Novice Kdo so ljudje za Robertom Golobom #video Gregorčič Peter Novice Gregorčič v Uri moči: Ta spor bi lahko bil zanimiv politični dogodek #video Urška Klakočar Zupančič Novice To je služba, ki naj bi jo opravljala Urška Klakočar Zupančič Bojan Požar, Melania Trump Novice Požar: Sledi pri poskusu moje aretacije vodijo do Klakočar Zupančičeve, Vesela in Čeferinov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin