Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
10.57

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

46

Natisni članek

Gradec Dunaj obisk Urška Klakočar Zupančič

Sreda, 11. 1. 2023, 10.57

1 leto, 3 mesece

Klakočar Zupančičeva na dvodnevni obisk v Avstrijo, tokrat z avtomobilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

46

Urška Klakočar Zupančič | Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki jo na obisku v Avstriji spremlja generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar, se bo po pogovorih v Gradcu odpravila v avstrijsko prestolnico. | Foto Bojan Puhek

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki jo na obisku v Avstriji spremlja generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar, se bo po pogovorih v Gradcu odpravila v avstrijsko prestolnico.

Foto: Bojan Puhek

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes v Gradcu začela dvodnevni obisk v Avstriji. V metropoli avstrijske Štajerske ima na programu srečanje s tamkajšnjo predstavnico slovenske manjšine Susanne Weitlaner, v četrtek pa se bo na Dunaju udeležila slovesnosti ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta.

Susanne Weitlaner je predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko, krovne organizacije za slovensko manjšino na avstrijskem Štajerskem. Slovenci v tej avstrijski zvezni deželi avtohtono prebivajo predvsem v Radgonskem kotu in na nekaj drugih območjih ob slovensko-avstrijski meji in imajo zagotovljene manjšinske pravice v 7. členu Avstrijske državne pogodbe. Na popisu prebivalstva leta 2001 se je za Slovence na tem območju po navedbah Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko izreklo 2.200 ljudi.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki jo na obisku v Avstriji spremlja generalna sekretarka Državnega zbora Uršula Zore Tavčar, se bo po pogovorih v Gradcu odpravila v avstrijsko prestolnico, kjer bo prespala.

Udeležila se bo slovesnosti ob odprtju prenovljenega avstrijskega parlamenta 

Na Dunaju se bo na povabilo avstrijskega kolega Wolfganga Sobotke v četrtek udeležila slovesnosti in sprejema ob odprtju prenovljenega poslopja avstrijskega parlamenta.

420 milijonov evrov vredna prenova avstrijskega parlamenta je trajala več let, zaradi težav s podizvajalci, pandemije covid-19 in na koncu še zapletov z akustiko v plenarni dvorani pa se je zavlekla za dve leti. Med pomembnejšimi novostmi v prenovljeni parlamentarni zgradbi je steklena kupola nad plenarno dvorano, ki ima po novem 250 namesto 200 sedežev, na nekdaj temačnem podstrešju pa so uredili restavracijo za poslance in goste s strešno teraso, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijo je obiskala že drugič letos 

Predsednica DZ bo Avstrijo obiskala že drugič letos. Že prvi dan v letu se je namreč na Dunaju sešla s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko, s katerim se je udeležila tudi novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Na novoletni obisk na Dunaj je potovala z vladnim letalom falcon, kar je zaradi zelo visokega ogljičnega odtisa za 760-kilometrsko pot v obe smeri v Sloveniji dvignilo veliko prahu.

Na tokratni obisk v Avstriji se je Klakočar Zupančičeva odpravila z avtomobilom. Kot je pred dnevi pojasnila za medije, se je tako odločila, ker gre za dvodnevni obisk, ki vključuje obisk predstavnikov slovenske manjšine v Gradcu.

Robert Golob
Novice Golob: Tudi sodnikom in tožilcem dodaten denar
Urška Klakočar Zupančič
Novice Lik in delo Urške Klakočar Zupančič #video
Dražgoše 2023
Novice Sajovic o Dražgošah kot simbolu upora, tragedije in zvestobe domovini #foto #video
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva ob obisku zavetišča posvojila mačko
Ne spreglejte