Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
14.14

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

4

Natisni članek

komunikacija nasilje Urška Klakočar Zupančič

Petek, 5. 5. 2023, 14.14

11 mesecev, 3 tedne

Klakočar Zupančičeva: Dolžni smo komunicirati spoštljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

4

Urška Klakočar Zupančič | "Nesprejemljivo je, da se institucije branijo odgovornosti, pogosto z birokratskimi izgovori o neučinkovitosti, izgovori o nepristojnosti in včasih celo neobčutljivosti za otroške stiske," je v Portorožu dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. | Foto STA

"Nesprejemljivo je, da se institucije branijo odgovornosti, pogosto z birokratskimi izgovori o neučinkovitosti, izgovori o nepristojnosti in včasih celo neobčutljivosti za otroške stiske," je v Portorožu dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Foto: STA

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru udeležencem Šole družinskega prava in konference sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice 2023 dejala, da smo dolžni komunicirati spoštljivo, saj se neprimeren govor dostikrat sprevrže v fizično nasilje. Človeška dolžnost je, da poskušamo pomagati vsakemu otroku v stiski, je dodala.

Urška Klakočar Zupančič je v današnjem nagovoru povedala, da bi otroci morali biti najbolj zaščiteni, vendar pa so prevečkrat žrtve sporov starejših, nemoralnih in kaznivih dejanj. Kljub deklaracijam in konvencijam, ki ščitijo otrokove pravice, ter sistemu zaščite otrok še vedno ugotavljajo nepravilnosti ali neučinkovitosti na lokalni in državni ravni, ki jih naslavljajo in odpravljajo prepočasi.

Policija, Srbija, srbska policija, strelski napad
Novice V Srbiji se je zgodil še en strelski napad, priprli 19-letnika

"Nesprejemljivo je, da se ustanove branijo odgovornosti, pogosto z birokratskimi izgovori o neučinkovitosti, izgovori o nepristojnosti in včasih celo neobčutljivosti za otroške stiske," je dejala. Meni, da je, kadar gre za zaščito otrokovih pravic in koristi, sploh kadar je ogroženo otroško zdravje ali življenje, vsak tak izgovor nesprejemljiv.

Koristi otrok morajo imeti absolutno prednost

Predsednica DZ je v nagovoru opozorila, da morajo imeti koristi otrok absolutno prednost, pri tem pa je treba skrbno pretehtati njihova mnenja, želje in interese, preden se sprejme odločitev, ki vpliva na njihovo življenje. "Kako zelo pomembno je, da se jih upošteva v praksi, so nam pokazali številni primeri otrok, ki so se ujeli v kolesje sodnih ali drugih postopkov in so poleg žrtev sprtih skrbnikov postali še žrtve premalo učinkovitega sodnega sistema," je dejala.

Uroš Blažić
Novice Pri strelcu pri Mladenovcu našli arzenal orožja #video

Posebno je treba paziti na otroke s posebnimi potrebami, otroke, ki živijo v revščini, in otroke, ki živijo v nasilju. Ob tem ne smemo pozabiti na otroke, ki prihajajo k nam z vojnega območja, ki poleg fizičnih prinašajo tudi hude duševne bolečine. "Nedavno grozljivo medvrstniško nasilje v Beogradu je pokazalo, da smo kljub dobrim namenom in zapisanim pravilom nekje skrenili s prave poti," meni.

Beograd
Novice Srbija zavita v črnino: v Beogradu in drugih mestih shodi v spomin na žrtve strelskega napada

Odrasli bi se po njenih besedah morali zavedati, da so zgled otrokom, da otroci za njimi ponavljajo stvari in se od njih učijo. Dejala je, da se zato zavzema za odpravo sovražnega govora, saj se ta iz DZ seli na ulico, z ulice v šolo in drugam. "Pazimo na svoja ravnanja in kako komuniciramo," je pozvala Klakočar Zupančičeva.

Beograd
Novice Mama deklice s seznama žrtev: Bil je v moji hiši, prenehajte lagati
Srbska policija
Novice Nov napad v Beogradu: nekdanja dijakinja z nožem napadla učenca in učiteljico
Ne spreglejte