Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
1.21

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

Srbija streljanje

Petek, 5. 5. 2023, 1.21

11 mesecev, 4 tedne

Mladenovac

Pri strelcu pri Mladenovcu našli arzenal orožja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Policija je v počitniški hiši 21-letnika, ki je minulo noč pri Mladenovcu v Srbiji ubil osem ljudi, našla več kosov strelnega orožja in strelivo, na njegovem domu pa tudi ročne bombe in avtomatsko puško. Po ocenah mu zaradi teže zločina grozi dosmrtni zapor. Danes so ga privedli na policijsko postajo in mu odredili 48-urno pridržanje.

Po poročanju srbskega portala N1 so policisti na njegovem domu v naselju Vinjište našli štiri ročne bombe, več škatel streliva za pištolo in puško, nabojnik za pištolo in dva nabojnika za avtomatsko puško ter avtomatsko puško brez tovarniške številke. V njegovi počitniški hiši v kraju Ševšin so našli karabinko, pištolo, signalno pištolo, dva dušilca zvoka, lovski nož in druge dele orožja, 164 nabojev različnih kalibrov, 13 lovskih nabojev, štiri signalne naboje ter 25 kosov nabojev za karabinko.

Iz višjega državnega tožilstva v Smederevu so danes sporočili, da obstaja utemeljen sum, da je osumljenec, ki bo sicer 21 let dopolnil oktobra letos, kriv umora, ugrabitve ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivnimi materiali. Ugrabitve je osumljen, ker je med begom taksistu grozil s smrtjo, če ga ne bo prepeljal v občino Kragujevac, kjer ga je nato danes policija prijela na domu njegovega strica. Po nalogu tožilstva so mu odredili 48-urno pridržanje.

Pravnik Ivan Ninić je za N1 povedal, da mu zaradi teže zločina verjetno grozi dosmrtni zapor, medtem ko je za umor v posebno hudih okoliščinah predvidena kazen do 40 let zapora.

Policija, Srbija, srbska policija, strelski napad
Novice V Srbiji se je zgodil še en strelski napad, priprli 19-letnika

Trinajst ranjenih žrtev strelca iz Mladenovca v kritičnem stanju

V napadu je bilo ubitih osem ljudi, 13 pa jih je bilo po besedah ministrice ranjenih. Srbski mediji so pred tem poročali o 14 ranjenih.

Med ranjenimi je bilo po besedah ministrice najhuje poškodovano 18-letno dekle, ki je dobilo dve strelni rani in ima hude poškodbe jeter, morali so ji odstraniti ledvico ter del debelega črevesa in dvanajstnika.

Med poškodbami ostalih ranjenih je ministrica Grujičić omenila površinske rane na prsnem košu, poškodbe glave, spodnjega dela medenice, trebušne votline, stegna, kolena in goleni. Več ranjenih je tudi izgubilo veliko krvi.

Po napadih so številni Srbi darovali kri, da bi pomagali poškodovanim. Ministrica je dejala, da trenutno ne potrebujejo novih odmerkov krvi.

Glede stanja ranjenih, ki so v bolnišnicah in so jih operirali, je ministrica dejala, da je stabilno, da pa so zaradi strelnih ran vsi še v smrtni nevarnosti. Je pa le eden v kritičnem stanju, je še povedala Grujičić.

Strelca, ki je ubil osem, ranil pa trinajst ljudi, prijeli v Kragujevcu

Policija je prijela 21-letnega strelca, ki je v okolici Mladenovca neuradno ubil najmanj osem ter ranil trinajst ljudi in ki ga je vso noč lovila s pomočjo več kot 600 policistov. Žrtve so bile stare od 15 do 25 let. Portal Blic poroča, da so v počitniški hiši, ki jo je uporabljal storilec, našli večjo količino orožja in streliva ter vse zaplenili. 

Po neuradnih informacijah Nova.rs je Uroš B. pred aretacijo sedel v taksi in voznika s pištolo prisilil, da ga je odpeljal v Vinjište, kjer naj bi se skril pri sorodnikih. Srbska policija je tako danes prijela storilčevega strica in dedka. Aretirali so ju zaradi suma, da se je napadalec pri njima skrival po napadu, poroča N1.    

21-letnik je v četrtek pozno zvečer v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje blizu Mladenovca, kakih 60 kilometrov južno od Beograda, streljal iz vozečega vozila in nato pobegnil. Po neuradnih informacijah naj bi iz okolice Mladenovca do vasi Vinjište, kjer živi njegov stric, prišel s taksijem.

Storilec je svoj krvavi pohod začel na mestu, kjer je izstopil iz avtomobila in nato kar takoj streljal v skupino ljudi, ki je sedela ob tabornem ognju na pikniku, piše Blic. Svoj pohod je nadaljeval do nekaj kilometrov oddaljenega kraja, kjer je znova izstopil iz avtomobila in ustrelil štiri ljudi, ki so popravljali ograjo na dvorišču.

Nato se je vrnil v avto in se odpeljal proti središču vasi Dubona, kjer je znova streljal in pri tem ubil dve osebi – 20-letnega policista, ki ni bil v službi, in njegovo sestro. Morilec je nato pobegnil, obsežna iskalna akcija pa je trajala vso noč.

Motiv za poboj ni znan. Morilec je bil v preteklosti že ovaden zaradi tatvine in napada na uradno osebo ter za prekršek po zakonu o orožju, vendar ni bil obsojen. Sumijo tudi, da je med begom zamenjal več avtomobilov.

Telegraf poroča, da napadalec še ni bil obsojen, so ga pa v preteklosti že prijavili zaradi nasilja.

Golob: Napad je obsojanja vreden in pretresljiv 

Predsednik vlade Robert Golob je množično streljanje v bližini srbskega Mladenovca danes označil za obsojanja vredno, nepojmljivo in globoko pretresljivo. "Po tragičnih dogodkih, ki so prizadeli našo prijateljsko državo in širšo regijo, so naše misli s srbskim prebivalstvom," je še zapisal na družbenem omrežju Twitter. 
Ob tem je premier v sporočilu, namenjenem tudi srbski kolegici Ani Brnabić, še izrazil sožalje svojcem in prijateljem preminulih ter čimprejšnje okrevanje ranjenim.

Pirc Musar: Okrutnost dogodkov ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na Twitterju izrazila sožalje svojcem preminulih in zaželela uspešno okrevanje ranjenim v četrtkovem strelskem napadu v bližini Mladenovca v Srbiji. Dodala je, da "okrutnost dogodkov ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu".
"V teh tragičnih trenutkih smo v mislih s prebivalkami in prebivalci Srbije. Okrutnost dogodkov, ki so nas vse globoko pretresli, ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu. S tem se namreč ustvarja dodaten prostor za razplamtevanje sovraštva in strahu," je na Twitterju zapisala predsednica.

Fajon: Za tovrstna brutalna dejanja ni opravičila

Nemogoče je dojeti pobijanje nedolžnih civilistov, otrok, je v luči dveh strelskih napadov v Srbiji v zadnjih dveh dneh danes na Twitterju zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Ob tem je nasilje obsodila in dejala, da za tovrstna brutalna dejanja ni opravičila. Svojcem ubitih in državljanom Srbije je tudi izrekla sožalje.

 

Z avtomobilom začel strelski pohod okrog Mladenovca

Skupno je po zdaj znanih informacijah ubil osem ljudi, že omenjenega policista in njegovo sestro, identiteta drugih še ni potrjena. Najmlajša žrtev naj bi bila rojena leta 2008.

Ranjenih oseb je za zdaj trinajst. Nekatere med njimi so oživljali. Vsaj sedem ranjenih naj bi bilo v kritičnem stanju in čakajo na operacijo na beograjski urgenci.

Policija je na cestah postavila blokade, iskali so ga tudi s helikopterji. Storilca so obkolili, a se ni hotel predati. Proti policistom je sprožil več strelov. Storilca je iskalo več kot 600 policistov.

Srbsko ministrstvo za zdravje je medtem objavilo poziv krvodajalcem, da zaradi strelskega pohoda potrebujejo darovalce krvi.

 

Mladenovac je bil prizorišče množičnega umora že pred desetimi leti, ko je Ljubiša Bogdanović s streli ubil 13 sosedov – šest moških, šest žensk in enega dojenčka, poroča Index.hr.

Stanje ranjenih žrtev za zdaj stabilno

Ranjene so z reševalnimi vozili prepeljali v beograjski urgentni center, v bolnišnico Dragiše Mišovića in v bolnišnico v Smederevu. Kot so potrdili za Telegraf, je v urgentnem centru osem ranjenih, dva v Dragiše Mišovića, trije pa v Smederevu.

Od ranjenih, ki so v urgentnem centru, je ena oseba lažje poškodovana, medtem ko je bilo stanje sedmih oseb takšno, da so potrebovali nujno operacijo in so za zdaj stabilni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Tam sta sedela in se pogovarjala"

"Tam sta sedela in se pogovarjala, pristopil je k njima in ju nepričakovano ustrelil. Ubil je mojega vnuka in vnukinjo," je za Blic povedal ded umorjenega policista in njegove sestre. "Povedali so nam za streljanje. Ko smo prišli tja, sta bila mrtva, pokrita. Ljudje so se zbrali, začeli jokati, kaj naj rečem več ..." je povedal.

 

Ne spreglejte