SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kangler rezultat proti policiji in tožilstvu povišal na 22 proti 0

0,20

termometer

Franc Kangler
Od 22 zadev proti Kanglerju jih je bilo 21 kazenskih, 20 jih je pravnomočnih, dve sta nepravnomočni, odprt je samo še primer lutkovno gledališče, je pojasnil Kangler. Foto: Uroš Maučec

Tožilstvo v Murski Soboti je umaknilo obtožnico proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, nekdanji direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner in nekdanjemu vodji urada za komunalo Viliju Eisenhutu v zadevi Kolektor. Kangler pravi, da je s tem rezultat proti policiji in tožilstvu povišal na 22 proti 0.

Tožilec Drago Farič je potrdil, da je obtožnico umaknil in se ni pritožil na novembrski sklep sodišča o izločitvi dokazov v tem postopku. Sodišče bo tako s sklepom postopek ustavilo.

Kangler je ob novici povedal, da tožilstvu drugega ni preostalo, pomembnejši zanj pa je omenjeni sklep o izločitvi dokazov.

Franc Kangler Novice Franc Kangler zrušil odločitev mariborskega sodišča

"Sodnik Žirovnik politično obračunava z drugače mislečimi"

Ob tem je bil znova kritičen do sodnika Janeza Žirovnika, češ da je "na čudežen način postal sodnik, da politično obračunava z drugače mislečimi". "Posledica tega pa je, da je tožilstvo umaknilo obtožnico," je povedal Kangler in dodal, da mu sedem let niso dovolili zaslišati niti ene priče.

Tožilstvo je v primeru Kolektorja trojici očitalo, da je zlorabila položaj ob gradnji nove tržnice v Mariboru in družbi Konstruktor VGR preplačala komunalne kolektorje. Tako naj bi Konstruktor pridobil 150 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Obtoženi so očitke zanikali vse od predobravnavnega naroka novembra 2016.

Franc kangler predstavitev nove stranke Novice Tožilstvo umaknilo očitke zoper Kanglerja v zadevi Pohorske livade

Žirovnik zanikal, da bi s Kanglerjem prihajal v osebni konflikt

Julija je vrhovno sodišče razveljavilo še drugo obsodilno sodbo Kanglerju in zavzelo stališče, da mu je mariborsko sodišče kršilo pravico do obrambe, ko v postopku ni ugodilo njegovemu predlogu po zaslišanju preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je podpisal odredbo o prikritih preiskovalnih ukrepih proti Kanglerju, nekdanjih poslancev Rudolfa Mogeta in Jožefa Jerovška in nekdanjega načelnika mariborske upravne enote Željka Vogrina.

Postopek se je nato preselil na murskosoboško sodišče, kjer je sodnica Natalija Goldinskij Husar prva soočila Kanglerja in Žirovnika, o njunem odnosu pa so pričali tudi Moge, Jerovšek in Vogrin. Čeprav je Žirovnik na sodišču zanikal, da bi na sejah komisije za nadzor varnostnih služb s Kanglerjem prihajal v osebni konflikt in so bila med njima le strokovna, in ne osebna razhajanja, je sodnica verjela Kanglerju.

Franc Kangler Novice Tožilstvo umaknilo še en obtožni predlog zoper Kanglerja

Sodnica iz spisa izločila tako rekoč vse dokaze

Sklenila je, da po oceni sodišča obstaja upravičen dvom o nepristranskosti sodnika Janeza Žirovnika pri izdaji odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih proti Kanglerju in da se je potrdila dokazna teza obrambe, da je dejansko med Kanglerjem in Žirovnikom šlo za takšne konflikte, da so prerasli v osebni konflikt.

Zato je novembra iz spisa izločila tako rekoč vse dokaze, ker so bili po njenem mnenju pridobljeni s kršitvijo obtoženčeve pravice do nepristranskega sojenja.

Glede na to, da v kazenskem spisu ni ostalo skoraj nič, tožilcu ni preostalo drugega, kot da obtožnico umakne in s tem je v sredo tudi seznanil sodišče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin