SiolNET. Novice Slovenija
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo umaknilo še en obtožni predlog zoper Kanglerja

0,46

termometer

Franc Kangler
Kriminalisti so za Kanglerja odprli celo serijo (pred)kazenskih postopkov, ki jih je tožilstvo združilo v 21 primerih. Če bi merili Kanglerjev rezultat proti kriminalistom po športno, je ta po pisanju Večera trenutno 16:0, saj se je prav toliko postopkov dokončno izteklo Kanglerju v prid. Odprtih je samo še pet primerov. Foto: Marko Vanovšek

Sklicujoč se na vrhovno sodišče, ki je razveljavilo pravnomočno sodbo v prid nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, se je tožilstvo po poročanju časnika Večer odločilo tudi za umik obtožnega predloga v zgodbi okrog tržnice, kjer se je kot podkupnino za Kanglerja omenjalo umetniško delo slikarja Mersada Berberja.

Čeprav ji je uspelo s pritožbo zoper sodnikovo odločitev, ki je v prid Francu Kanglerju letos zavrgel obtožni predlog, kjer se je kot podkupnina omenjala slika, je tožilka konec avgusta tudi v tej zgodbi odstopila od pregona, piše Večer.

Ni jasno, kdaj in kje naj bi prejel podkupnino

Februarja je okrajni sodnik zavrgel obtožni predlog zoper njega z utemeljitvijo, da "iz opisa dejanja v obtožnem predlogu ne izhaja, kdaj in kje naj bi Kangler prejel sliko, čeprav so bili zoper njega opravljeni številni prisluhi".

Sodnik je s sklepom o zavrženju obtožbe tožilstvu še sporočil, da mora državni tožilec skrbno preučiti, ali so zbrani dokazi zadostni za morebitno obsodbo obdolženca - in šele takrat vložiti obtožbo, saj te odgovornosti ne more prevaliti na sodišče.

Franc kangler predstavitev nove stranke Novice Tožilstvo umaknilo očitke zoper Kanglerja v zadevi Pohorske livade

Tožilstvo sodišču prižgalo zeleno luč za ustavitev postopka

Vendar tožilka Romana Kac z njim ni delila mnenja, da zbrani dokazi niso dovolj za dokazovanje očitka, da je bila slika podkupnina. Zoper sklep o zavrženju obtožnega predloga se je pritožila in ga tudi zrušila. Višji sodniki so sklep razveljavili in okrajnemu sodišču naložili, da mora o primeru odločati znova.

A se to ne bo zgodilo, ker je tožilstvo sodišču prižgalo zeleno luč za ustavitev postopka. Na poziv okrajnega sodišča, naj se izrečejo o nadaljnjem vztrajanju glede očitkov v zvezi s sliko, je tožilstvo konec avgusta po poročanju Večera odgovorilo, da umikajo obtožni predlog zoper Kanglerja tudi v tem primeru.

Franc kangler Novice Kangler je postal predsednik Nove ljudske stranke

To pa zato, ker je medtem že postalo znano, kako je sodišče odločilo o Kanglerjevi zahtevi za varstvo zakonitosti, s katero je rušil pravnomočno pogojno kazen na sedem mesecev zapora. Vrhovni sodniki so to sodbo razveljavili zaradi kršitve določbe 154. člena zakona o kazenskem postopku, ki govori o hrambi izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov.

Zavzeli so namreč jasno stališče, da se morajo izsledki prikritih ukrepov dve leti po njihovem izvajanju uničiti, če državni tožilec prej ne začne kazenskega pregona. Kanglerju so prisluškovali do 10. novembra 2009 in ker je tožilstvo (tudi) v aferi Tržnica zahtevo za preiskavo vložilo po preteku prekluzivnega dveletnega roka, teh dokazov ni več mogoče uporabiti.

Franc Kangler Novice Franc Kangler zrušil odločitev mariborskega sodišča
Berberjevo olje na platnu je za 12.803 evrov kupilo zdaj že propadlo podjetje Konstruktor VGR, ki je gradilo tržnico, kriminalisti pa so sliko, ki so jo maja 2011 zasegli v hišni preiskavi na Kanglerjevi posesti v Zimici, prepoznali kot podkupnino Kanglerju v zameno za to, da je spomladi 2010 kot župan na seji mestnega sveta vložil proračunsko dopolnilo, s katerim je omogočil, da je občinsko podjetje Tržnica Maribor najelo finančni lizing v višini 12 milijonov evrov.

Najelo ga je pri družbi Hypo Leasing, ki je poprej od Konstruktorja pridobila stavbno pravico na parcelah novozgrajene tržnice, in je nato - po prepričanju policije - začelo zaračunavati bistveno višjo najemnino.
Franc Kangler Novice Sodišče: Kangler je dokazal, da ni imel premoženja nezakonitega izvora

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin