Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 11. 2021,
9.38

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

162

Natisni članek

cepljenje cepivo Slovenija COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 7. 11. 2021, 9.38

2 leti, 5 mesecev

Kaj se dogaja v Sloveniji? To so zadnji podatki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

162

Covid-19. Koronavirus. Vizir. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V soboto so v Sloveniji opravili 5.451 PCR-testov in potrdili 2.313 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 42,4 odstotka in je precej višji kot dan pred tem, ko je znašal 38,1 odstotka. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrlo 11 ljudi. V svetovnem merilu se je Slovenija, glede na število potrjenih okužb v zadnjem tednu, znašla na vrhu seznama držav. 

Za primerjavo: preteklo soboto so ob 3.948 PCR-testih potrdili 1.663 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 42,1 odstotka. 

V bolnišnicah skoraj 800 ljudi

V bolnišnicah se po podatkih vlade zdravi 797 covidnih bolnikov, 184 v intenzivni terapiji. Umrlo je 11 covidnih bolnikov. V bolnišnicah tako zdravijo 49 bolnikov več kot dan prej, na intenzivni negi pa devet bolnikov več kot dan prej. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 23 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star manj kot leto dni.

V državi je 36.032 aktivnih primerov okužb. V soboto so opravili tudi 16.229 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.195.384 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki je cepljenih 1.124.463 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

 
Covid-19. Koronavirus. Zdravstveni delavci.
Novice Novi podatki: toliko okužb so potrdili v petek

Nov črn rekodr: Slovenija najslabša na svetu

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2.858, kar je 92 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1.707 oziroma 38 več kot dan prej, kažejo podatki NIJZ.

Po podatkih centra oksfordske univerze za zbiranje podatkov Our Word in Data je tako Slovenija izmed vseh držav glede na tedensko povprečje novih okužb na milijon prebivalcev prva na svetu. Na drugem in tretjem mestu sta Estonija in Grozija, sosednja Hrvaška se je znašla na petem mestu. 

Epidemija | Foto: Our World in Data Foto: Our World in Data

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Novi koronavirus: baltske države najslabše, sledi jim Slovenija

Jutri v veljavo vstopajo novi ukrepi

Vlada je na petkovi seji sprejela nove epidemiološke ukrepe, s katerimi bi obvladali virus in zmanjšali pritisk na bolnišnice. Večina jih v veljavo vstopa z jutrišnjim dnem. 

Med drugim so določili strožji režim upoštevanja PCT pri vseh dejavnostih, maksimalno ceno HAGT-testa, ki znaša sedem evrov in samotestov, katerih cena je 2,5 evra, ter sprejela delo od doma, kjer je mogoče, medicinske sestre pa bodo dobile višje plače. 

Šole ostajajo odprte, a po novem s 15. novembrom učenci in dijaki pričnejo s samotestiranjem v šolah trikrat tedensko. Vsakomur pripada 15 testov na mesečni ravni. 

janez poklukar
Novice Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah
samotestiranje
Novice Samotestiranje za učence in dijake od 15. novembra obvezno, maske že prej

Minister Poklukar znova prosi za pomoč, tokrat dijake in študente

Minister za zdravje Janez Poklukar je na izobraževalne zavode za poklice v zdravstveni negi naslovil poziv k vključevanju dijakov in študentov v teh izobraževalnih zavodih v delovni proces bolnišnic. Pri tem je opozoril na strmo naraščanje števila covidnih bolnikov v bolnišnicah, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Janez Poklukar
Novice Minister prosi za pomoč: "V bolnišnicah potrebujemo dijake in študente"
Tržni inšpektorat
Novice Nespoštovanje PCT: inšpektorji zaprli še dve trgovini in bencinski servis

 

Ne spreglejte