Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2022,
10.56

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

39

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 24. 1. 2022, 10.56

2 leti, 3 mesece

Vindišar: Omikron je z vso silovitostjo udaril v nas #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

39

"Stanje v slovenskih bolnišnicah je še vedno resno in po napovednih modelih pričakujemo, da se bo število hospitaliziranih še povečalo. Na današnji dan je hospitaliziranih skupaj 636 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 135. Hospitaliziranih je med drugim tudi devet otrok in osem porodnic. V enem tednu je umrlo 80 ljudi. Glede na prejšnji teden beležimo povečanje za 93 pacientov na navadnih oddelkih, medtem ko se je na intenzivni terapiji število pacientov zmerno znižalo. Glede na današnje kapacitete in trende zadnjih dni bomo v sedmih slovenskih bolnišnicah povečali kapacitete na navadnih oddelkih," je na današnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. 

Med drugim je Vindišar spomnil na spremembe pri trajanju izolacije po okužbi. Ta se je po vladni odločitvi z današnjim dnem za večino okuženih skrajšala z deset na sedem dni. "Od danes dalje se izolacija lahko prekine po sedmih dneh z negativnim hitrim antigenskim testom pri pooblaščenih izvajalcih testiranja," je dejal Vindišar. Če je test sedmi dan negativen, je to treba javiti osebnemu zdravniku, da uredi bolniški dopust, če pa je test pozitiven, oseba ostane v izolaciji. 

Ob določenih pogojih izolacija za večino okuženih skrajšana na sedem dni

Skrajševanje časa izolacije velja le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko "kompromitiranih" bolnikov, in za osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, kar bi zahtevalo zdravljenje, je že v petek pojasnil infektolog Janez Tomažič.

Za skrajševanje izolacije morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je, da je oseba 24 ur pred zaključkom izolacije brez vročine, ne da bi vzela tablete, in brez drugih pomembnih težav, sicer se trajanje izolacije podaljša. Drugi pogoj je, da je oseba sedmi dan negativna na hitrem antigenskem testu. Samotestiranje ne zadostuje.

Če je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in se testiranje ponovi naslednji dan in tako vse do desetega dne, ko se izolacija po prejšnjih smernicah zaključi brez opravljenega testa.

Ob izpolnjevanju navedenih pogojev lahko oseba po sedmih dneh prekine izolacijo. Nato pa se mora še tri dni čim bolj izogibati stikom z ljudmi in pravilno uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2.

Začetek izolacije je pri osebah, ki so brez simptomov, od dneva pozitivnega PCR-testa. Pri osebah s simptomi in potrjeno okužbo s PCR-testom pa se upošteva prvi dan simptomov.

V skladu s pravili evropskega covidnega potrdila je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu, zato osebe med osmim in desetim dnevom ne bodo imele veljavne QR-kode.
Janez Tomažič
Novice Izolacija se bo verjetno skrajšala na sedem dni #video

"Virusno breme v družbi je zelo veliko. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, naj se osami v času čakanja na odvzem brisa in njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno. Vse skupaj prosim za veliko mero potrpljenja. Kot vidite, je omikron z vso silovitostjo udaril med nas. S testiranjem učinkovito obvladujemo virus, zato je to eden od ukrepov, ki ga moramo izvajati, da imamo situacijo pod nadzorom," je povedal Vindišar in ob tem poudaril, da imamo v Sloveniji na voljo kar nekaj zdravil za zdravljenje bolezni covid-19: "Spodbujamo vse, da se z izbranim zdravnikom pogovorite o uporabi teh, saj zmanjšujejo tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo."

Čakš Jagrova: V šolah se število potrjenih primerov močno povečuje

"Stanje v vseh državah Evropske unije je skrb vzbujajoče. V zadnjih štirih oziroma petih tednih število primerov v evropskih državah narašča. Omikron je presegel 50-odstotni delež v vseh državah, nekatere države poročajo o širjenju obeh različic," je pojasnila  namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager in ob tem opozorila, da še vedno ni jasno, kakšen učinek bo imelo množično zbolevanje na celotno populacijo. 

Število potrjenih primerov ostaja visoko tudi v Sloveniji. "Čeprav je že znano, da covid-19 pri večini okuženih s koronavirusno različico omikron poteka blago, učinkov širjenja omikrona na število covidnih bolnikov v bolnišnici še ni mogoče natančno napovedati," je dejala Čakš Jagrova. 

Največ okužb s koronavirusom v Sloveniji je potrjenih v skupini starih od 15 do 45 let, "opažamo pa tudi, da se število pozitivnih veča tudi v višjih starostnih skupinah," je posvarila govornica. Beležijo tudi nekaj izbruhov okužb v domovih starejših, a na srečo večina okuženih bolezen preboleva blago, poleg tega je delež okuženih v domovih starejših v primerjavi s celotno populacijo majhen.

"V šolah se število potrjenih primerov močno povečuje. Šole s sistemom, ki je vzpostavljen, pripomorejo k temu, da jasno vemo, kje se širjenje lahko nadaljuje in kje so tisti, ki so oboleli. Še vedno pa je velik delež tistih, ki ne vedo, kje so se okužili in s kom so bili v stiku," je povedala Čakš Jagrova. 

Borut Štrukelj
Novice Borut Štrukelj v oddaji Osebno z Valentino Plaskan: Naredili smo največ, kar smo lahko #video

Epidemija v Sloveniji: nas mora skrbeti?

"Število smrti na srečo ne sledi vzponu števila potrjenih primerov v Sloveniji," je dejala Čakš Jagrova. 

V soboto je v Sloveniji padel neslavni rekord. Ob 18.424 opravljenih PCR-testih so potrdili 13.911 okužb z novim koronavirusom, kar je največ potrjenih okužb v enem dnevu od začetka epidemije. Do zdaj smo najvišje število okužb v državi zabeležili 18. januarja 2022, ko je bilo potrjenih 12.292 okužb, in dan kasneje, 19. januarja 2022, ko je bilo v enem dnevu potrjenih 10.294 okužb.

V nedeljo so v Sloveniji ob 11.104 opravljenih PCR-testih potrdili 8.396 okužb z novim koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je 75,6-odstoten.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 636 covidnih bolnikov, od tega jih 135 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 14 oseb s covid-19.

"Glede na prejšnji teden beležimo povečanje na navadnih oddelkih za 93 ljudi, medtem ko se je obremenjenost na intenzivni terapiji nekoliko zmanjšala. Trenutno je hospitaliziranih devet otrok in osem porodnic. V enem tednu je umrlo 80 ljudi," je povedal Vindišar in pojasnil, da bodo v sedmih slovenskih bolnišnicah kapacitete na navadnih oddelkih povečali. 

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Novice Včeraj potrdili 8.396 okužb
Novice Hud besedni dvoboj med nasprotnico ukrepov in varnostnikom #video

Na onkološkem inštitutu ob vzpostavitvi rdeče cone primorani v zmanjševanje onkološke dejavnosti

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so minuli petek vzpostavili rdečo cono za njihove hospitalizirane bolnike, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, trenutno obravnavajo tri. Ker je rdeča cona vzpostavljena na kirurškem oddelku, na inštitutu opozarjajo, da bodo primorani zmanjševati svojo onkološko dejavnost, so sporočili.

Na onkološkem inštitutu primorani zmanjšati onkološke dejavnosti

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so minuli petek vzpostavili rdečo cono za njihove hospitalizirane bolnike, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, trenutno obravnavajo tri. Ker je rdeča cona vzpostavljena na kirurškem oddelku, na inštitutu opozarjajo, da bodo primorani zmanjševati svojo onkološko dejavnost, so sporočili.

Na onkološkem inštitutu vzpostavili rdečo cono

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so bili "zaradi slabšanja epidemiološke situacije v državi in vse večje zasedenosti covidnih postelj na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in tudi v drugih covidnih bolnišnicah na onkološkem inštitutu prisiljeni v vzpostavitev rdeče cone" za njihove hospitalizirane bolnike, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom". V tem trenutku je že okrnjena kirurška dejavnost, ob večji odsotnosti zaposlenih in širjenju posteljnih kapacitet za covidne bolnike pa bodo najverjetneje okrnjene še ostale dejavnosti. "Situacijo bomo skrbno spremljali in sproti sprejemali potrebne ukrepe," so napovedali.

Njihovo sporočilo za širšo javnost je, da je skrajni čas, da kot družba premislimo o naših vrednotah, odgovornosti drug do drugega in solidarnosti. "Vsi se moramo skupaj boriti proti virusu, če želimo zaščititi naše najranljivejše, kamor sodijo bolniki z rakom. Zato, prosimo, spoštujte ukrepe in se odločite za cepljenje. Iskreno verjamemo, da znamo stopiti skupaj, zato da se čim prej prebijemo čez ta peti val epidemije covida-19," so še zapisali.

Testiranje
Novice Nov rekord okuženih v Sloveniji, pozitivnih kar tri četrtine testov. Umrlo osemnajst oseb.
Ne spreglejte