Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2022,
10.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

5

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 30. 3. 2022, 10.15

2 leti, 2 meseca

Kaj se dogaja v Sloveniji? To so novi podatki o okužbah.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

5

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 | Sedemdnevno število potrjenih primerov še naprej upada in znaša 2.670, kar je za 40 manj kot dan prej. | Foto Shutterstock

Sedemdnevno število potrjenih primerov še naprej upada in znaša 2.670, kar je za 40 manj kot dan prej.

Foto: Shutterstock

V torek so ob 1.607 PCR-testih in 12.186 hitrih antigenskih testih potrdili 3.012 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah trenutno zaradi covid-19 na navadnih oddelkih zdravijo 151 bolnikov, intenzivno nego jih zaradi te bolezni potrebuje 38. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

Zaradi covid-19 sta na navadnih oddelkih hospitalizirana dva bolnika več kot dan prej, intenzivno nego pa zaradi te bolezni potrebuje en bolnik več.

Skupno je sicer hospitaliziranih 392 oseb s potrjeno okužbo, torej zaradi bolezni covid-19 in z njo, kar je 12 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih jih je s potrjeno okužbo skupno 54, bolnik manj kot dan prej. 

V torek so sicer potrdili 910 okužb manj kot v ponedeljek in 313 manj kot pretekli torek.

Sedemdnevno število potrjenih primerov še naprej upada in znaša 2.670, kar je 40 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev medtem še narašča in trenutno znaša 1.850, kar je za šest več kot dan prej.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih 1.264.649 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.153 ljudi.

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19
Novice Covid v Sloveniji: toliko okužb je bilo potrjenih včeraj

Četrti odmerek cepiva proti covid-19 doslej prejelo 79 oseb

S četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 se je v Sloveniji doslej cepilo 79 oseb, so za STA sporočili z NIJZ. Od tega sta drugi poživitveni odmerek ob podpisu soglasja prejeli tudi dve osebi, ki sta bili osnovno cepljeni s cepivom podjetja Janssen.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović je cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covid-19 priporočila imunsko oslabelim osebam. Z njim se lahko cepijo po od treh do šestih mesecih od cepljenja s prvim požitivitvenim odmerkom oziroma tretjim odmerkom.

Skupina je zaradi avstrijskih pravil prejem tako imenovanega četrtega odmerka cepiva proti covid-19 ob lastni privolitvi omogočila tudi vsem, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom Janssen. Po besedah Beovićeve Avstrija enega odmerka cepiva Janssen namreč ne priznava kot polno cepljenje proti covid-19.

Pojasnila je, da za omenjeno spremembo v skupini "dobrega strokovnega stališča v skupini sicer niso smeli zavzeti", saj je cepivo Janssen opredeljeno kot enoodmerno in po cepljenju zagotavlja osnovno zaščito. Ker imajo slovenski posamezniki, ki na delo hodijo v Avstrijo, zaradi omenjenih avstrijskih pravil težave, pa so v skupini vseeno dopustili možnost takšnega cepljenja.

Navodila, ki omogočajo omenjeno cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva, je NIJZ na svoji spletni strani objavil 22. marca.

alen vitasović
Trendi Hrvaški glasbenik zaradi okužbe s koronavirusom uporablja invalidski voziček

 

 

 

Ne spreglejte