SiolNET. Novice Slovenija
5,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spet grožnje: Kacina, Beovićevo, Kreka in Rozmana ožigosali za morilce

5,25

termometer

slovenska policija
Na policiji so potrdili, da okoliščine grozečih napisov, ki nekatere vidnejše predstavnike stroke v boju z epidemijo covida-19 označujejo kot morilce slovenskega naroda, še preverjajo. Foto: Siol.net

V Ljubljani in Novem mestu so se v zadnjih dneh pojavili grozeči napisi, ki nekatere vidnejše predstavnike zdravstvene stroke v boju z epidemijo covida-19 označujejo kot morilce slovenskega naroda. Na policiji so potrdili, da okoliščine že preverjajo in bodo po vseh znanih dejstvih ustrezno ukrepali.

Bojana Beović Novice Beovićeva razmišljala o odstopu: Verjemite, da sem v stiski

Spletni portal Moja Dolenjska je danes poročal, da so se na semaforju ob Šmihelskem mostu v Novem mestu, v neposredni bližini Kulturnega centra Janeza Trdine in dela občinske uprave na Seidlovi, preko noči pojavili plakati s podobo direktorja Nacionalnega urada za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, pod sliko pa je bil napis "Morilec slovenskega naroda."

Že v četrtek zaznali pojav plakatov 

S Policijske uprave Novo mesto so za STA potrdili, da so tamkajšnji policisti že v četrtek zaznali pojav plakatov oziroma letakov na javnih mestih in takoj pričeli s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin. O tem so obvestili tudi novomeško občino, ki bo poskrbela za odstranitev teh napisov.

Krek je bil sicer že v preteklosti tarča groženj in nadlegovanj. Direktor NIJZ je poleti napovedal močan drugi epidemični val, zaradi tega pa je bil deležen kar nekaj groženj, je dejal v nedavnem intervjuju za STA. Zadnjo grožnjo s smrtjo je dobil minuli petek, poleg tega mu vsakič, ko pride iz stavbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nekdo sledi, pravi. Ob tem pa opozarja, da ni NIJZ tisti, ki sprejema ukrepe, pač pa je NIJZ del svetovalne skupine, ki predlaga politiki strokovne ukrepe. NIJZ ji posreduje aktualne epidemiološke podatke.

V javnosti je precej odmeval tudi dogodek iz konca novembra, ko je glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko skupaj še z eno osebo na ulici sledil Kreku in ga posnel med tem, ko mu je zastavljal vprašanja o ukrepih zoper epidemijo, video pa nato objavil na svojem Facebook profilu. Na NIJZ so dogodek ostro obsodili in ga prijavili pristojnim organom.

s Novice Poglejte, kako je raper Zlatko na ulici nadlegoval Milana Kreka #video

Tudi v prestolnici

Kot so za STA potrdili na ljubljanski policijski upravi, so se podobne nalepke in napisi kot v Novem mestu pojavili tudi v prestolnici. Policija okoliščine trenutno še preverja in ko bodo zbrali dovolj informacij, bodo ustrezno ukrepali. Po poročanju portala Moja Dolenjska naj bi bile tarče napisov v Ljubljani med drugimi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje skupine Bojana Beović, direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Rozman je sicer že pred časom potrdil, da že več mesecev na elektronski naslov prejema sramotilna in tudi grozilna sporočila. Po njegovih besedah gre za anonimne pošiljatelje, sporočila pa so poslana več naslovnikom hkrati.

Aleš Rozman, zdravnik in direktor Klinike Golnik ter član vladne svetovalne skupine za covid-19, ki večino svoje energije usmerja v boj proti novemu koronavirusu, je pred nekaj dnevi dejal, da že več mesecev na elektronski naslov prejema sporočila pošiljatelja Resnična resničnost, ki izraža prepričanje, da je koronavirus izmišljen. Aleš Rozman, zdravnik in direktor Klinike Golnik ter član vladne svetovalne skupine za covid-19, ki večino svoje energije usmerja v boj proti novemu koronavirusu, je pred nekaj dnevi dejal, da že več mesecev na elektronski naslov prejema sporočila pošiljatelja Resnična resničnost, ki izraža prepričanje, da je koronavirus izmišljen. Foto: Nebojša Tejić/STA

Zdravniška zbornica Slovenije je sicer že v nedeljo, 6. decembra, ostro obsodila vsakršne grožnje, ki so jih deležni nekateri izpostavljeni zdravniki kot sta Beovićeva in Krek. Takšna ravnanja so po mnenju zbornice nesprejemljiva. Zato pričakujejo, da policija odločno ukrepa in čim prej izsledili storilce. "V teh težkih časih, ko se vsi moramo prilagoditi na spremenjene življenjske razmere, so grožnje zdravnikom, ki se po najboljših močeh trudijo za hudo bolne ljudi, zelo boleče in nerazumljive. Zato ponovno pozivamo k strpnosti in prebivalce prosimo, da se vzdržijo vsakršnih dejanj ustrahovanja in nasilja, saj le ta ne sodijo v demokratično družbo," so zapisali na svoji spletni strani, piše STA.

Aleš Rozman Klinika Golnik Novice Alešu Rozmanu grozijo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 45
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin