SiolNET. Novice Slovenija
5,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Slovenija bo čez eno leto približno na predkrizni ravni

5,33

termometer

Janez Janša |  | Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

Ključno je bilo, da so ljudje razumeli, za kaj pravzaprav gre, in so omejitve spoštovali, je o spopadanju z novim koronavirusom v Sloveniji dejal premier Janez Janša. Kot meni, bo Slovenija čez eno leto na približno predkrizni ravni.

koronavirus simbolična fotografija Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

Predsednik vlade Janez Janša je v oddaji na Nova 24TV dejal, da je Slovenija zamudila pri razglasitvi epidemije. "Če te zamude ne bi bilo, bi bilo lažje. Marsikaj smo naredili čez noč, tvegali smo in uspelo je," je povedal in dodal, da je Slovenija dobila prvo bitko, zmagala pa še ni. Kot je izpostavil Janša, je Slovenija izbrala pravo taktiko. "Nismo računali na to, da se bomo kar prekužili," je dejal.

Slovenija pravočasno sprejela ukrepe

Janša meni, da se okužbe ne bi zanesle v dom za starejše v Metliki ali v šolo v Šmarju pri Jelšah, če bi Slovenija dala vsaj priporočilo državljanom, ki so se vračali s počitnic, naj bodo 14 dni v samoizolaciji.

Janez Janša | Foto: Posnetek zaslona Foto: Posnetek zaslona Kot je dejal, tudi Evropska komisija priznava, da je Slovenija pravočasno sprejela ukrepe, tako da standard državljank in državljanov ne upada, in da je sprejela prave ukrepe za pomoč državljanom in gospodarstvu.

"Shod gnusnega sovraštva"

Protest proti vladi, še preden se je ta oblikovala, je Janša poimenoval "shod gnusnega sovraštva".

"Tisto, kar je značilno za ekstremno levico v Sloveniji, je, prvič, da to, kar sama počne, poskuša pripisati drugim, in da, drugič, stvari poimenuje ravno obratno," je dejal. O zadnjih protestih je Janša dejal, da je bilo zbiranje velikega števila ljudi zunaj racionalnega oziroma razumnega.

Janša Novice Ali policija preiskuje grožnje, o katerih je govoril Janša?

Premier se je odzval tudi na plakat z napisom "Smrt janšizmu" in na vzklikanje moškega na protestih še pred oblikovanjem vlade, ki je vzklikal "Ubi Janšo". "Nimam nič proti protestom, mirni protesti so del ustavnih svoboščin, grožnje s smrtjo pa to niso," je poudaril predsednik vlade.

 "Ekstremna levica misli, da lahko nekaznovano uporablja sovražno govorico. A sejanje sovraštva je prepovedano po ustavi in je kaznivo. Če je dejanje narejeno prek medijev, odgovarja tudi  urednik," je med drugim še pojasnil.

"Blaginja ne bo bistveno trpela"

Janša se je v oddaji dotaknil tudi gospodarske krize. O napovedi Evropske komisije, ki Sloveniji za letos napoveduje sedemodstotni padec BDP, prihodnje leto pa 6,7-odstotno rast, je dejal: "Če bo, kot je napovedano - in če bo ta vlada, bo tako - bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela."

Povedal je, da so danes z delovno skupino pilili tretji protikoronski paket, v katerem skušajo tudi za prihodnje mesece sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili kar najhitrejše okrevanje slovenskega gospodarstva, "in to na način, da bomo prebivalci Slovenije, slovenski državljani, čim lažje šli čez to obdobje".

O kuponih za turistične nastanitve je povedal, da jih bodo dobili vsi prebivalci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo letos stari vsaj 18 let.

Janez Janša. Marjan Šarec. Novice Janša ali Šarec? Zadnja anketa kaže na veliko prednost SDS.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin