Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2020,
13.04

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

196

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zdravko Počivalšek zaščitna oprema

Sobota, 2. 5. 2020, 13.04

3 leta, 11 mesecev

Janša pri nabavah zaščitne opreme zaupa gospodarskemu ministru Počivalšku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

196

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju na vprašanje, ali ob zapletih pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev še zaupa gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, odgovoril pritrdilno. Kot je napovedal, bo vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme v epidemiji na poslanskih klopeh v prihodnjem tednu. V družbi Geneplanet pa so v odzivu na navedbe, da je Počivalšek pri zavodu za blagovne rezerve posredoval, naj sklene posel s to družbo, poudarili, da so ves čas ravnali zakonito in v skladu z dobro poslovno prakso. 

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek po sestanku z Gorenjem Hisense: Dva tedna, da čim bolj zmanjšamo število odpuščenih

"Kupovalo se je vse, kar je bilo mogoče dobiti čim prej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom. Ne poznam države EU, ki bi ravnala drugače. Mnoge še vedno to počnejo. Rok in zanesljivost dobave sta faktor številka ena. Z vsako dobavo se je vsem nam odvalil velikanski kamen od srca," je zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Podatke želela predstaviti v oddaji

Pojasnil je tudi, da bo poročilo vlade o nabavi zaščitne opreme prihodnji teden na poslanskih klopeh. Po Janševih navedbah sta Zdravko Počivalšek in minister za obrambo Matej Tonin ključne podatke želela predstaviti že v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija, pa jima "bevskajoča voditeljica tega ni dopustila", poroča STA.

"Laž plus laž je resnica"

Vlada Marjana Šarca je, kot je še zapisal Janša, za edini naročeni ventilator pred 13. marcem plačala 49.154 evrov, povprečna cena za ventilatorje po prevzemu nove vlade pa je znašala 33.880 evrov. "Razlika v teh cenah pojasni motiv prvorazrednih dobaviteljev in njihovih medijskih ter piar izpostav za napade na Počivalška," je navedel.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Opozicija se je na razkritja o nabavah opreme v preteklih dneh že odzvala z napovedjo interpelacije proti ministru za gospodarstvo Počivalšku ter tudi parlamentarne preiskave; pod zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije bo podpise prispevala tudi koalicijska NSi. Počivalšek je sicer očitke že večkrat zavrnil in s prstom pokazal na zavod za blagovne rezerve, ki da je podpisoval pogodbe z dobavitelji.

Na Janšev tvit se je odzval tudi Šarec. Na svojem Twitterju je zapisal, da bi v "kolikor toliko normalni demokratični vladi predsednik vlade reagiral s predlogom za razrešitev ministra. Glede na izjavo, da Janša ministru Počivalšku zaupa, je jasno, kdo stoji za vsem skupaj. Bili so dogovorjeni že zdavnaj. Laž plus laž je očitno resnica".

Zavod za blagovne rezerve
Novice Geneplanet: Izbrani smo bili zaradi zmožnosti zagotoviti dovolj zaščitne opreme ustrezne kakovosti

Geneplanet: Medijski prispevki so lažni in zavajajoči

Podjetje Geneplanet, glavni dobavitelj ventilatorjev Sloveniji v času izbruha epidemije novega koronavirusa, je po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme danes državi predlagalo razvezo pogodb. Podjetje po besedah njenega direktorja Marka Bitenca želi zaščititi svoje dobro ime.

Bitenc je razvezo pogodb predlagal v dopisu, naslovljenem na v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve Tonija Rumpfa, s pojasnilom, da "pojavljanje družbe v navedenem negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu naše družbe".

Zavodu predlagajo razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene. V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje znamke Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu.

Zavod za blagovne rezerve | Foto: STA , Foto: STA ,

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj, je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi bolezni covid-19. Zato je izrazil presenečenje nad odločitvijo države, da se odloči za ta ventilator.

Očitke je v oddaji zanikal minister za gospodarstvo Počivalšek, ki je zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili, in pojasnil, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, četudi niso bili mercedesi, ampak golfi.

Tudi Bitenc je v oddaji vztrajal, da so dobavljeni ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. Ob tem je zanikal trditve namestnika direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, da je bilo podjetje Geneplanet v postopku naročanja favorizirano, piše STA.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Zgodba o dobavi mask se je spremenila v lov na mojo glavo #video

Ponudba Geneplaneta najdražja od vseh

Po besedah Galeta je namreč Počivalšek pri zavodu posredoval za 100-odstotno predplačilo Geneplanetu, še preden je bilo izdano bančno jamstvo. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno jamstvo. Drugi dve podjetji, RAM2 in Gorenje, sta imeli bančno jamstvo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja izmed vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do zdaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

Maska koronavirus | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Navedena poslovna razmerja z družbo Geneplanet so postala podlaga za številna politična in strokovna obračunavanja v medijih, ki se iz dneva v dan stopnjujejo. V družbi Geneplanet smo tako pri sklepanju poslovnih razmerij kot tudi pri izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso," je zapisal Bitenc.

Zaradi želje po zaščiti mednarodnega ugleda in dobrega imena podjetja je zato v dopisu predlagal takojšnjo sporazumno prekinitev medsebojnega sodelovanja. Po predlogu bi podjetje nazaj odkupilo že dobavljene respiratorje Sirius R30 in prekinilo dobavo preostalih respiratorjev, obenem pa bi prekinilo tudi nadaljnje izvajanje pogodb za dobavo zaščitnih mask, piše STA.

Počivalšek: Ministrstvo za zdravje zaprošeno za mnenje o dobavljenih ventilatorjih

Počivalšek se je v zapisu na Twitterju odzval na predlog podjetja Geneplanet. Kot pravi, je bilo ministrstvo za zdravje pozvano, da poda mnenje o potrebnosti dobavljenih ventilatorjev za slovensko zdravstvo.

"Ministrstvo za zdravje je že pozvano, da poda mnenje o tem, ali slovensko zdravstvo potrebuje že dobavljene ventilatorje ali pa jih, kot to predlaga dobavitelj, vrnemo," je v objavi zapisal Počivalšek. "To imamo, ko se izgubi smisel za konstruktivnost in sodelovanje," je dodal. Ob tem je kritike na regularnost nabave ventilatorjev označil za javni linč.

Čeprav je mogoče iz Počivalškovih objav na Twitterju razumeti, da bo država pretehtala možnost ponujene razveze pogodbe za dobavo ventilatorjev glede na ocene potreb zdravstva, pa so z zavoda za blagovne rezerve medtem za Televizijo Slovenija sporočili, da pojavljanje družbe Geneplanet v negativnem kontekstu skladno s pogodbo ni utemeljen razlog za njeno prekinitev. Zavod zato pričakujejo dobavo preostalih ventilatorjev do 15. maja, piše STA.

Hvar
Novice Počivalšek pred srečanjem s hrvaškim kolegom: Slovenija ne bo reševala hrvaškega turizma #video
Ne spreglejte