SiolNET. Novice Slovenija
5,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek: Zgodba o dobavi mask se je spremenila v lov na mojo glavo #video

5,56

termometer

"Niti jaz niti moji sodelavci nismo lobirali ali politično vplivali na podpis pogodb o dobavi opreme. Delovali smo proaktivno," je na očitke glede vplivanja na posel z maskami dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

"Zgodba o dobavi mask in zaščitne opreme se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na mojo glavo," je v odzivu na napoved interpelacije in očitke iz oddaje Tarča na Televiziji Slovenija ocenil Počivalšek. "Na Zavod za blagovne rezerve se ni pritiskalo za podpis pogodb, ampak za realizacijo že podpisanih pogodb zaradi nujnosti dobav," je dejal Počivalšek in dodal, da je za podpise pogodb odgovoren zavod za blagovne rezerve.

Zadostne količine zalog zaščitne opreme v državi so, po njegovih besedah, namreč pravi pokazatelj uspešnosti vlade, kar pa "marsikomu tudi ne ustreza". Vladi je namreč med 13. marcem in 10. aprilom uspelo zagotoviti dovolj zaščitne opreme, da zdravstveni sistem in domovi za ostarele lahko opravljajo svoje delo. Prepričan je, da je vlada opremo nabavila maksimalno racionalno, je pisal STA.

"Če bi delali isto kot v mirnem obdobju, še zdaj ne bi imeli nujne opreme"

V oddaji Tarča so predstavili tudi pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posle za dobavo mask in respiratorjev. Zavrnil je vse očitke, da bi on ali njegovi sodelavci lobirali pri izbiri dobaviteljev. So pa pritiskali oziroma z njimi vsakodnevno komunicirali za čimprejšnjo realizacijo že podpisanih pogodb, saj je Slovenija zaščitno opremo nujno potrebovala, je poroča STA.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

"Če bi zaposleni na zavodu tudi v času izrednih razmer delali v tempu, kot so ga bili navajeni v mirnem obdobju, še danes ne bi imeli nujne opreme," je prepričan minister.

Izpostavil je, da je za pogodbe odgovoren zavod, ministrstvo pa nad njimi izvaja nadzor. Člani svetovalne skupine, ki jo sestavljajo predstavniki več ministrstev, so ponudbe pregledovali, vendar pa je bila končna poteza pri podpisu pogodb na strani zavoda.

Dodal je še, da so vse pogodbe javno objavljene, s čimer je zagotovljena transparentnost in dodal, da ne vidi razlogov za odstop.

Schengen meja Novice Odpirajo se avtopralnice. Gibanje zunaj občin še vedno ni dovoljeno. #video

Še uživa podporo poslanske skupine? Bomo še videli, mislim pa, da ja.

Pri tem pa je minister glede neracionalnega naročanja s prstom pokazal na zavod. "Kaplja čez rob" v odnosih med zavodom in ministrstvom je bila, kot je dejal Počivalšek, ko je zavod sklenil pogodbo z družbo SLA marketing, in sicer pod pogoji, ki niso odražali razmer, saj je zavod podpisal pogodbo, vredno skoraj dva milijona evrov za 1,8 milijona mask, večino teh pa je dobavitelj v skladišče dostavil že isti dan, povzema STA.

Zavrnil je tudi navedbe, da naj bi zdaj že nekdanjega direktorja zavoda prisilil k odstopu. Anton Zakrajšek, ki je bil v samoizolaciji zaradi bolezni covid-19, je po ministrovih pojasnilih sam podal pisno vlogo za razrešitev.

Na vprašanje, ali je predsednik vlade Janez Janša vedel za ministrovo vlogo pri nabavi opreme, je odgovoril, da ni imel nikakršne vloge posrednika. O tem, ali še uživa podporo poslanske skupine in stranke SMC, pa je dejal: "bomo še videli, mislim pa, da ja".

Tonin: Država v poslu s Pečečnikom ni bila v ničemer oškodovana

Država v poslu za nabavo zaščitne opreme z Jocem Pečečnikom ni bila v ničemer oškodovana, je v pogovoru za spletni portal Domovina dejal obrambni minister Matej Tonin. Relacij med Zavodom za blagovne rezerve in gospodarskim ministrstvom ni poznal, želi pa si, da preiskave očitkov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi opreme čim prej stečejo, povzema STA.

Matej Tonin, zaslišanje | Foto: STA , Foto: STA ,

V odzivu na razkritja v oddaji Tarča glede domnevnih pritiskov na Zavod za blagovne rezerve s strani ljudi okrog ministra Zdravka Počivalška je Tonin dejal, da je bilo zanj "veliko stvari novih". Zatrdil je, da ni poznal relacij med ministrstvom za gospodarstvo in blagovnimi rezervami. "Bom z zanimanjem prisluhnil, kako se bo na vse to odzval minister Počivalšek. Zagotovo obstaja tudi druga plat zgodbe. Sem pa vsekakor vesel, da so tudi v Tarči potrdili, kar sem ves čas trdil, da s poslom Acrona nisem imel nič," je dejal.

V kriznih razmerah je vlada, po njegovih besedah, centralizirala nabavo za celotno državo na Zavodu za blagovne rezerve, po vzoru nekaterih drugih držav pa se je odločila še, da ustanovi medresorsko skupino strokovnjakov za pregledovanje prispelih ponudb. "Tisto, kar je medresorska skupina poslala na blagovne rezerve, ni predstavljalo naročilnice, ki bi jo blagovne rezerve morale realizirati," je poudaril Tonin, povzema STA.

Pametni telefon, koronavirus Novice Neprijetna novica o koronavirusu, ki mora skrbeti tudi mlade

Hojs v razkritjih o nabavi zaščitne opreme ne vidi nič spornega

Notranji minister Aleš Hojs pa glede nabav zaščitne opreme ne vidi nič spornega. "Lahko, da se bo razkrilo še kaj več, a glede na to, kar sem videl, mislim, da se nihče ni z ničemer okoristil in da nihče ni dobil plačanega nekaj, kar ne bi dobavil," je dejal. Okoljskega ministra Andreja Vizjaka pa je vsebina presenetila, piše STA.

Hojs, ki je minister iz vrst SDS, se po ogledu oddaje Tarča sprašuje, zakaj pritiski niso bili prijavljeni takoj. "Ljudje, ki so za nekaj odgovorni, pritiskov očitno ne pojasnijo ali ne želijo pojasniti v tistem trenutku, ko se ti pritiski nanje odvijajo. Moje prvo vprašanje je torej, zakaj šele zdaj in zakaj ne že takrat," je dejal v izjavi za medije. Sam pričakuje od ljudi, ki so deležni pritiskov, da to takoj najavijo.

Notranji minister Aleš Hojs | Foto: STA , Notranji minister Aleš Hojs Foto: STA ,

Sprašuje pa se tudi o objavljenih prisluhih. "Iz tega prispevka je bilo razvidno, da so bodisi direktorju blagovnih rezerv Zakrajšku bodisi ministru Počivalšku prisluškovali. Sprašujem se, ali je bila za to sodna odredba. Sam ne verjamem, da bi bodisi Zakrajšek bodisi minister snemal ta pogovor in ga potem sam razkrival novinarjem. Torej lahko se vprašamo, kaj počnejo tisti, ki so pri nas pristojni za takšne prisluhe, in ali so bili ti prisluhi izvedeni v skladu z zakonom," je povedal.

Poudaril je, da v sporne nabave ni bil vključen, zato podrobnosti, ki jih je razkrila Tarča, ni želel komentirati. "V tem, kar sem slišal v objavljenem pogovoru med Zakrajškom in ministrom Počivalškom, ne vidim nič spornega. Minister je povedal, da želi, da se del nabav izvede, in to tako, da se naredi predplačilo, ki je ustrezno zavarovano. Ko ga je Zakrajšek vprašal, ali naredi to tudi za druge, mu je minister enostavno povedal, da da, če so zavarovanja zadostna," je dejal.

Anton Zakrajšek | Foto: STA , Anton Zakrajšek Foto: STA ,

Po njegovem vedenju so bili vsi posli do zdajj narejeni tako, da nihče ni dobil predplačila, če pa je bilo to izvedeno, je bilo ustrezno zavarovano. "Zato jaz za zdaj ne vidim nobenega oškodovanja," je dejal. Iz Tarče je po njegovih ocenah jasno, da je Peterle želel pomagati Sloveniji. "Prej ali slej boste v Sloveniji našli, ker smo relativno majhna država, povezavo do drugega kolena in dvomim, da boste v vseh teh poslih lahko našli družinske povezave, pod narekovaji, seveda," je dejal.

Na vprašanje, ali je koalicija trdna, je Hojs odgovoril: "Ne vem, zakaj ne bi bila." Minister za okolje in prostor Vizjak pa je ob današnjem obisku hidroelektrarne Brežice poudaril, da je bila vsebina četrtkove oddaje presenečenje. "Pri tem nisem sodeloval, pričakujem pa, da bomo na vladi tudi spregovorili o teh vprašanjih," je povedal minister iz vrst SDS.

Predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec ter minister za zdravje Tomaž Gantar sta v odzivu poudarila, da morajo zadevo raziskati pristojni organi. Če navedbe držijo, morajo vpleteni odgovarjati, do konca preiskav pa je treba z obtožbami počakati, sta dejala, navaja STA.

Koronavirus infekcijska klinika Novice Zadnji podatki: potrdili 13 novih okužb

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin