Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
24. 4. 2020,
12.13

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

Koronavirus turizem Hrvaška morje dopust

Petek, 24. 4. 2020, 12.13

4 leta

Maja bi se lahko odprle meje, blizu tudi odprtje teras lokalov

Odpirajo se avtopralnice. Gibanje zunaj občin še vedno ni dovoljeno. #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Po začetnem zategovanju je zadnji teden v znamenju rahljanja ukrepov glede omejevanja gibanja zaradi širitve novega koronavirusa. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal, da bi se lahko prvi koraki k odprtju mej zgodili maja. Pred tem moramo obvladati epidemijo, je dejal Počivalšek. Od torka so spet mogoče poroke v Sloveniji. Od sobote pa bodo prebivalcem znova na voljo storitve zavarovalniškega posredovanja, zeleno luč za odprtje svojih vrat pa so dobile tudi avtopralnice.

18:42

Omejitve gibanja ostajajo

18:31

Odpirajo se avtopralnice

15:21

Pomoč na domu za ostarele

13:50

Pomembna raziskava

12:22

Spet mogoče poroke

  • 21:09

    V skupnosti občin za odpravo celovite prepovedi gibanja med občinami

    Skupnost občin Slovenije je na državo posredovala poziv k načrtovanemu sproščanju omejitev v epidemiji. Med drugim predlaga, da bi gibanje med občinami pogojno omejili samo tam, kjer je zaradi števila okuženih nujna dodatna previdnost ali tam, kjer si ne želijo "turističnega pritiska". Pozivajo tudi k vzpostavitvi varstva otrok.

    V Skupnosti občin Slovenije so poziv poslali "glede na stanje števila okuženih v Sloveniji in dejstvo, da se kažejo znaki prvega umirjanja pandemije ter nujnost ponovne vzpostavitve delovanja gospodarstva in drugih sistemov, z namenom zmanjšanja celotne nacionalne škode".

    Predvsem pozivajo, naj se čim prej omogoči nemoteno delovanje zdravstvenih ustanov zaradi preventivnih ukrepov, sicer pa si želijo tudi zagona vseh drugih sistemov, od gospodarstva, javnega potniškega prometa, vrtcev, športa, seveda ob spoštovanju ukrepov, ki jih bo določil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

    Zavedajo se, da je zagon gospodarstva nujen, a opozarjajo, da tega ne bo mogoče izpeljati s sočasnim zagonom drugih javnih servisov, v kar sodi tudi zagotavljanje varstva za otroke.

    Ob tem so na ministrstvo za izobraževanje poslali tudi odprto pismo, v katerem so kritični do izjav ministrice Simone Kustec, da naj starši, ki bodo morali ob sproščanju omejevalnih ukrepov na delo, težavo z varstvom otrok rešujejo z najemom zasebnega varstva.

    Izpostavili so, da so od osamosvojitve Slovenije vse vlade zagovarjale, vzpostavljale in ohranjale visoko stopnjo kakovosti predšolske vzgoje, ki je omogočila, da so bili očetje in mame lahko enakopravno uspešni na številnih področjih njihovega dela, ob tem pa bili tudi dobri, skrbni in ljubeči starši. "Vaša včerajšnja izjava staršem jemlje vse to," so navedli.

    "Zato glavni odbor Skupnosti občin Slovenije pričakuje, da vaše ministrstvo nemudoma pripravi načrte, protokole ter terminski načrt odpiranja vrtcev. V prvi fazi za vse tiste otroke, katerih starši so poklicani nazaj na delo, nato pa tudi za vse ostale. Pri tem smo vam seveda pripravljeni brez zadržkov pomagati," so zapisali.

    V občinah si sicer želijo tudi, da se natančno opredeli protokol vračanja tujih delavcev na trg delovne sile v Sloveniji, njihove namestitve, testiranja ter še posebej obveznosti delodajalcev.

    Skupnost občin je sicer znova podprla tudi dvig povprečnin, ki ga predlaga vlada v drugem protikoronskem zakonu. Pričakuje pa, da se z namenom finančne razbremenitve občin na sejo DZ prioritetno uvrsti predlog zakona o finančni razbremenitvi občin in se ga nujno sprejme.

    Glavni odbor je obravnaval tudi sklep, s katerim je vlada določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve. Na Generalni sekretariat vlade so pozvali poziv k pripravi enoznačnih navodil s kriteriji za občine, na podlagi katerih bodo lahko ravnale poenoteno pri razdelitvi in izplačilu dodatka za zaposlene v občinskih upravah in občinskih javnih zavodih.

    Glede na razrez bo največ sredstev lahko pričakovano porabila Mestna občina Ljubljana, in sicer 1,3 milijona evrov na mesec, medtem ko je za občino Hodoš, ki ima 360 prebivalcev, limit postavljen pri 121 evrih mesečno, navaja STA.

  • 19:48

    Nove donacije zavodu za šolstvo za pomoč učencem pri pouku na daljavo

    Zavod za šolstvo je v preteklih dneh prejel nove donacije podjetij, s katerimi so za učence in dijake iz socialno ogroženih okolij pridobili računalniško opremo za pomoč pri spremljanju pouka na daljavo v času epidemije novega koronavirusa.

    Kot so sporočili iz zavoda, so v četrtek na naslove učenk in učencev razposlali 100 tabličnih računalnikov in pet prenosnih računalnikov iz dveh različnih donacij, namenjenih učencem in dijakom iz socialno ogroženih okolij.

    Google Pixel Slate tablica | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Tako je zavod doslej razdelil preko 800 doniranih tablic in prenosnih računalnikov in 800 modemom z vključenim brezplačnim prenosom podatkov do 31. avgusta 2020 za pomoč pri spremljanju pouka na daljavo.

    Med donatorji v najnovejši pošiljki strojne opreme je bil kitajski tehnološki gigant Huawei, ki je doniral 100 tabličnih računalnikov v vrednosti 20.000 evrov, so sporočili iz podjetja. Kot so dodali, so v zadnjem tednu slovenskemu zdravstvu podarili tudi 30.000 zaščitnih mask, šolstvu pa modeme za dostop do interneta za učence in dijake.

    Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je prejšnji teden ocenil, da so poleg doniranih sredstev tudi šole posodile več kot 2.000 svojih računalnikov, nekaj opreme pa so zagotovile tudi nevladne organizacije in združenja. "Po informacijah, ki jih imamo, je povsod zagotovljen stik z učenci," je dejal, poroča STA

  • 18:42

    Omejitve gibanja ostajajo

    Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih ter prepovedi gibanja izven občin. Vanj je vpisala namero, da upravičenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni, kar je od nje zahtevalo ustavno sodišče. Ob današnjem preverjanju je odločila, da omejitve ostajajo v veljavi.

    sprehod hoja | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    V odloku je namreč predvidela, da bo vsakih sedem dni preverjala strokovno utemeljenost ukrepov in s sklepom odločila, ali se ukrepi še naprej uporabljajo. Če bo hotela ukrepe spremeniti, bo to storila z novelo odloka oziroma bo izdala novi odlok, ko bo odpravila ukrepe. O odločitvi bo obveščala državni zbor in javnost, so sporočili po seji.

    Vlada je po seznanitvi s strokovno oceno posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje podaljšala veljavnost ukrepov v odloku o začasni omejitvi gibanja, so sporočili po novi dopisni seji vlade.

    Ustavno sodišče je namreč prejšnji teden zadržalo izvajanje tistega dela odloka, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Preostala vsebina odloka, vključno s prepovedjo gibanja med občinami in zadrževanja na javnih krajih, še vedno velja, piše STA.

  • 18:31

    Odpirajo se avtopralnice

    Vlada je na današnji dopisni seji določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev. Od sobote bodo tako prebivalcem zaradi nujnosti sklepanja zavarovalnih pogodb na voljo storitve zavarovalniškega posredovanja, zeleno luč za odprtje svojih vrat pa so dobile tudi avtopralnice.

    Ministrska ekipa je danes sprejela dopolnitve odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter z njimi določila nove izjeme, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

    Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko nekaj časa odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

    avtopralnica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

    Od 21. marca je dovoljeno tudi odprtje trgovin s hrano za živali, od 3. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

    V ponedeljek so nato z novimi spremembami odloka lahko vrata odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom.

    Odprla so se tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako so vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

    Ponovno so se odprle kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

    S ponedeljkom so znova zaživele še storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

    frizer frizerski salon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

    Pri izvajanju vseh storitev je treba dosledno upoštevati priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje.

    Pred vstopom v prostore je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

    Zaposleni morajo upoštevati splošna priporočila za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Med drugim na delo ne smejo prihajati bolni, v primeru bolezenskih znakov za nalezljivo bolezen pa morajo o tem po telefonu obvestiti delodajalca.

    Navodila vlade vključujejo še več drugih zahtev, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi ipd.

    V prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, ter v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se mora izvajati tudi poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje, poroča STA.

  • 18:13

    Vlada zamenjala predstavnika v upravnem odboru zavoda za blagovne rezerve

    Vlada se je seznanila z odstopno izjavo dosedanjega člana in predsednika upravnega odbora Zavoda RS za blagovne rezerve Žarka Bogunovića. Za člana in predsednika upravnega odbora je z današnjim dnem za preostanek mandata do 30. avgusta 2021 imenovala Mitja Močnika, ki v odboru predstavlja gospodarsko ministrstvo, so sporočili po dopisni seji vlade.

    Bogunović je 14. aprila vlado obvestil, da odstopa z mesta predsednika upravnega odbora. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zato predlagalo vladi, da se za novega predsednika upravnega odbora imenuje v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Močnika.

    Zakon o blagovnih rezervah določa, da Zavod RS za blagovne rezerve upravlja upravni odbor, sestavljen iz devetih članov, imenovanih za štiriletni mandat. Odbor imenuje vlada, s tem da neposredno imenuje osem članov za zastopanje interesov države pri upravljanju zavoda, medtem ko enega člana imenuje na predlog delavcev.

    Sklep o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda za blagovne rezerve določa, da pred potekom mandata članu upravnega odbora lahko preneha funkcija zaradi razrešitve ali na podlagi odstopne izjave. (STA)

  • 17:26

    Tudi pred in med prvomajskimi prazniki bo treba spoštovati ukrepe za zajezitev epidemije

    Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronovirusne bolezni bomo morali nekoliko prilagoditi tudi preživljanje prvomajskih praznikov. Še vedno namreč velja prepoved gibanja izven občin in zbiranja na javnih krajih, kar bo policija tudi preverjala. Kresov ne bo, ker je za celotno državo razglašena požarna ogroženost, so sporočili.

    Pri nadzoru prometa v času pred in med prvomajskimi prazniki bodo policisti še posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, psihofizično stanje voznikov (prisotnost alkohola, drog), nepravilno prehitevanje in neupoštevanje prednosti. Ugotavljali bodo tudi druge kršitve, ki vplivajo na večjo varnost kolesarjev in motoristov.

    Preverjali bodo tudi, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oz. zakon o nalezljivih boleznih, bodo vrnili nazaj ali jih prijavili zdravstvenem inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili.

    slovenska policija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

    Nadzirali bodo tudi spoštovanje odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih in površinah. Zato pred prihajajočimi prazniki posebej opozarjajo, da prirejanje piknikov v naravi ne sodi med izjeme, ki bi jih določal odlok o omejitvi združevanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno, so zapisali v nasvetih državljanom.

    V naslednjih dneh pričakujejo tudi večji priliv potnikov in več gneče na meji, ki pa se ji lahko izognemo le, če bodo potniki na nov nadzor pripravljeni. Zaradi epidemije so namreč tudi na naših državnih mejah uvedeni posebni režimi in omejitve prometa ter spremenjeni pogoji za vstop tujcev oz. slovenskih državljanov v državo oziroma izstop iz nje.

    slovenska policija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

    Med prvomajskimi prazniki se običajno poveča uporaba karbidov (acetilenov) in možnarjev (priprav za pokanje s črnim smodnikom). V policiji zato predlagajo, da se vsi, ki so sicer zvesti tej tradiciji, letos raje odpovedo pokanju, saj bi lahko poškodbe zaradi neprevidne uporabe dodatno obremenile zdravstveni sistem in povečale možnosti za okužbe v času pandemije.

    Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost. Policija državljanom, ki se bodo med prazniki odpravili od doma, še svetuje, naj dom ustrezno zavarujejo pred vlomilci, poroča STA.

  • 15:21

    Pomoč na domu za ostarele

    Vodstvo soboške bolnišnice je danes sporočilo, da bodo še naprej strokovno skrbeli za varovance ljutomerskega doma starejših občanov in da to počnejo že ves čas. Na namige, da bi jih lahko sami sprejeli, pa odgovarjajo, da jim tega ni nihče predlagal, poleg tega je pri njih predvideno zdravljenje obolelih, v ptujski bolnišnici pa nega bolnikov.

    "Vsem pacientom, ki potrebujejo storitve naše bolnišnice, smo in bomo tudi v prihodnje na osnovi strokovnih zahtev in sprejetih predpisov ali dogovorov zagotavljali pomoč brez kakršnega koli pogojevanja," so iz bolnišnice sporočili po četrtkovi odločitvi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da varovanci ostanejo v domu in da bo zanje še naprej skrbela soboška bolnišnica.

    Kar zadeva pogoje, ki naj bi jih postavljali, pa dodajajo: "Ne gre za pogoje, pod katerimi bi bili pripravljeni še naprej pomagati v Ljutomeru. Naša zahteva pa je, da nam omogočijo delo v skladu s strokovnimi zahtevami in predpisi, za katerimi stojimo."

    Na namige, da bi lahko tudi sami sprejeli varovance s svojega območja, pa so v soboški bolnišnico odgovorili, da je že minister za zdravje Tomaž Gantar v četrtek pojasnil, da so se na ministrstvu v ta namen odločili za bolnišnico Ptuj, ker je lažje izbrati nekoliko manjšo bolnišnico, ki je bila v tem obdobju manj obremenjena in bi lažje obravnavala ljudi, ki potrebujejo bolj nego kot zdravljenje.

    Dom starejših občanov Ljutomer | Foto: STA , Foto: STA ,

    Ob tem je soboška bolnišnica ves čas sprejemala paciente iz vseh domov za starejše, ki so potrebovali hospitalizacijo, praktično celotna ekipa zdravstvenih delavcev, ki bi lahko v bolnišnici poskrbela za omenjene varovance, pa je že vključena v oskrbo v njihovem domu, dodajajo v Murski Soboti.

    Sicer pa so zdravstveni delavci bolnišnice že na začetku ugotovili, da zaposleni v Ljutomeru ne obvladujejo razmer, da je vse več okuženih varovancev in vedno manj zaposlenih zaradi kroničnih bolezni, okužb in izolacij, tisti, ki so delali praktično neprestano, pa so bili psihično in fizično izčrpani.

    V bolnišnici še navajajo, da so bili regijski koordinatorji zdravstvene nege in ves čas skrbeli, da so bili varovanci kakovostno oskrbovani, sami pa so tudi prispevali največ pomoči domu, 18 zaposlenih.

    Ljutomerski podžupan Niko Miholič je danes dejal, da so na občini veseli, ker strokovna pomoč ostaja. "To je bil naš cilj, saj smo tudi v torek na sestanku z vsemi deležniki zaprosili soboško bolnišnico in drugo zunanjo zdravniško pomoč, naj ostanejo in zdržijo z nami do konca tega virusa, da ga zajezimo do te mere, da bodo lahko mirno odšli, mirna pa bo tudi lokalna skupnost. Seveda pod pogojem, da bo vodstvo upoštevalo vsa strokovna navodila iz bolnišnice," je dodal.

    V četrtek so sicer v domu odvzeli šest vzorcev. Dva sta bila pozitivna, in sicer pri enem stanovalcu in enem zaposlenem. Ozdravel je eden stanovalec. Skupno je doslej zbolelo 115 ljudi, od tega 84 stanovalcev doma, 23 zaposlenih in osem zunanjih zaposlenih. Skupno jih je ozdravelo 39, od tega 29 stanovalcev in 10 zaposlenih, poroča STA.

  • 14:33

    Postojnska porodnišnica z donacijo do nove porodne postelje za porodnice, okužene s koronavirusom

    Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna bo s pomočjo donacije dobila novo sodobno porodno posteljo za porodnice, ki so okužene oz. imajo sum na okužbo z novim koronavirusom. Z njo bodo opremili posebno porodno sobo, namenjeno tovrstnim porodnicam.

    V postojnski porodnišnici, ki je največja v zahodni in južni Sloveniji ter četrta največja v državi, so namreč odprli posebno porodno sobo za porode nosečnic s sumom ali z dokazano okužbo s covidom-19, zanjo pa potrebujejo novo sodobno porodno posteljo in drugo opremo.

    Kupili jo bodo z donacijo Telekoma Slovenije v višini 20.000 evrov, ki sodi v okvir humanitarne akcije Slojenčki - ta je namenjena zbiranju sredstev za obnovo opreme porodnišnic in medicinskih aparatov za novorojenčke.

    Ginekologinja in predsednica Društva Slojenčki Nataša Tul Mandić je ob tem poudarila, da izredne okoliščine, ki jih je prinesel novi koronavirus, zahtevajo drugačno organizacijo predvsem pri porodnicah, okuženimi s covidom-19 ali sumom na okužbo. Zato se je razveselila donacije, navaja sporočilo za javnost, piše STA.

  • 13:50

    Pomembna raziskava

    Kako napreduje raziskava o razširjenosti koronavirusa?

    Kot kažejo zadnji podatki na spletni strani inštituta, so do zdaj odvzeli 718 vzorcev, od 3000 povabljenih pa je vabilo do zdaj sprejelo 1261 oseb. Okrog 500 ljudi naj bi vabilo zavrnilo, je dejal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in opozoril, da je to njemu znana zadnja številka in ne nujno najnovejša.

    Med najpogostejšimi razlogi za zavrnitev je strah pred preiskavo, češ da je odvzem brisa boleč. Opomnil je, da so te navedbe že večkrat "teoretično zavrnili", poročanja medijev, ki so v zadnjih dneh spremljali več postopkov odvzema vzorcev, pa so to pokazala tudi v praksi. Kot je dejal, so vsi preiskovanci zatrdili, da je to banalen postopek, ki ne boli.

    Tudi vladni govorec Jelko Kacin, ki je danes povedal, da so mu že odvzeli bris, je potrdil, da je postopek neboleč. STA

  • 13:18

    Počivalšek o turizmu

    Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je glede dilem v likvidnostnem paketu pomoči gospodarstvu dejal, da bodo nekaj dilem razrešili med potrjevanjem zakona v DZ. Povzel je napore, ki jih za zagon turizma opravljajo vse evropske države. 

    Počivalšek je napovedal postopni zagon turistične dejavnosti, "ki bo potekala drugače, kot smo bili doslej vajeni". Opisal je, da s predstavniki gospodarstva in Nacionalnega instituta za javno zdravje oblikujejo protokole za posamezne vrste turizma. "Oblikovali bomo koronski standard, da se bomo tako gostje kot delavci počutili varno," je orisal na današnji novinarski konferenci.

    Ker v Slovenijo prek 70 odstotkov gostov pride iz tujine, se osredotočajo tudi na to, kako jih bo država prepričala, da je na področju turizma organizirana varno. "To je tudi pogoj za razmišljanje o odpiranju mej. Računam, da bo do prvih korakov na tem področju prišlo v maju," je ocenil. STA

  • 13:06

    Marca 75 odstotkov manj turističnih prihodov in 67 odstotkov manj prenočitev

    Epidemija novega koronavirusa je močno udarila turizem, kar potrjujejo tudi statistični podatki za marec. Turistični nastanitveni obrati so v tretjem letošnjem mesecu zabeležili za 75 odstotkov manj prihodov turistov in 67 odstotkov manj njihovih prenočitev kot v marcu lani, je sporočil državni statistični urad. STA

  • 12:38

    Nakazanih prvih 11 milijonov evrov mesečnega temeljnega dohodka

    Prvi samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov, so danes prejeli mesečni temeljni dohodek za marec. Nakazilo v skupnem znesku 11,2 milijona evrov je prejelo nekaj več kot 32 tisoč upravičencev, poroča STA.

    Nakazilo v višini 350 evrov so prejeli tisti, ki so do 18. aprila prek Fursovega informacijskega sistema eDavki vložili izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

  • 12:22

    Spet mogoče poroke

    "Sklepanje zakonske zveze z nekaterimi omejitvami bo spet mogoče od torka," je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Na obredu bosta lahko ob matičarju in mladoporočencih prisotni še priči.

    Če bodo mladoporočenca in priči za dostop do lokacije morali prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo.

Prihodnji teden se bo minister sestal s hrvaškim gospodarskim ministrom, pogovarjala pa se bosta o tem, kako bi bila lahko videti poletna sezona za Slovence, ki bi radi dopustovali na Hrvaškem. S hrvaškim kolegom se bo dobil v sredo ali četrtek, čaka pa ga še sestanek z avstrijskim ministrom.

Ni daleč do odprtja lokalov

"Vse pa bo seveda odvisno od tega, kako bomo v Sloveniji in sosednjih državah nadzorovali epidemijo," je dodal Počivalšek. V Sloveniji smo v zadnjem tednu imeli manjše število potrjenih dnevnih okužb kot pred tem. V četrtek so potrdili sedem novih primerov okužbe. Ob padanju števila na novo okuženih je padlo tudi število hospitaliziranih pacientov.

"Ni daleč trenutek, ko bo bomo lahko odprli lokale, kjer strežejo na prostem," je o odprtju lokalov dejal vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da bi bili lahko v prihodnjem tednu znova pri porodih prisotni tudi očetje.

Odvzeli nekaj več kot 712 vzorcev

Pomemben pokazatelj bo tudi raziskava o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, ki poteka v teh dneh. V štiri dneh so odvzeli 712 vzorcev od 1.261 preiskovancev, ki so privolili v sodelovanje v raziskavi, je dejal član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec.

Pri 622 obdelanih vzorcih so ugotovili okužbo pri eni osebi, ki so ji okužbo sicer potrdili pred več kot enim mesecem. "Ne gre za na novo okuženo osebo," je dejal Petrovec in dodal, da bodo končni rezultati znani do konca prihodnjega tedna.

Mario Poljak
Novice Od te študije je odvisno, ali bomo letos šli na morje ali ne #video
Infekcijska koronavirus
Novice V Sloveniji še ena žrtev smrtonosnega virusa. Skupno imamo 80 mrtvih. #video
Ne spreglejte