Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
14. 10. 2020,
20.49

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Natisni članek

Koronavirus ukrepi Janez Janša Janez Janša

Sreda, 14. 10. 2020, 20.49

3 leta, 6 mesecev

Janša: V rdečih regijah maske obvezne tudi na prostem #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Vlada je na današnji seji odločala o sprejetju nadaljnjih ukrepov za zamejitev drugega vala pandemije novega koronavirusa. Odločili so se, da bodo novi ukrepi tretjega paketa oranžne faze začeli veljati v tistih statističnih regijah, kjer 14-dnevno število presega 140 okuženih na sto tisoč prebivalcev, takšnih regij je trenutno sedem. Nekateri ukrepi bodo začeli veljati v petek, nekateri pa v ponedeljek.

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice Grozovit rekord: ne 500, novih okužb kar 707 #video

"Kot rečeno je vlada obravnavala aktualno situacijo v zvezi s precej hitrim širjenjem koronavirusa v zadnjih dneh in tednih, ocenila položaj in sprejela ukrepe, ki ustrezajo temu položaju," je uvodoma dejal Janša in nadaljeval, da smo trenutno med oranžno in rdečo fazo, število okužb narašča, prav tako število obolelih. "Glede na načrt, ki je bil pripravljen pred časom, sprejemamo ukrepe, za katere računamo, če jih bomo v veliki meri upoštevali, lahko v nadaljevanju zajezimo širjenje okužb," je poudaril.

Od 12 statističnih regij v Sloveniji je kar sedem rdečih, pet regij je še oranžnih oziroma rumenih, je povedal Janša. To pomeni, da presegajo 14-dnevno incidenco, torej več kot 140 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Vlada se je odločila, da bodo nekateri ukrepi veljali na ravni celotne države, nekateri ukrepi tretjega paketa oranžne faze pa v rdeče obarvanih statističnih regijah.

Ukrepi, ki so bili danes sprejeti, bodo jutri objavljeni v uradnem listu. V veliki večini bodo začeli veljati v petek, nekateri pa v ponedeljek.

Ukrepi, ki bodo veljali na ravni celotne države

- Aktivacija dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu.

- Omejitev neposrednega dela v šolah: pouk v osnovnih šolah bo od razrednega pouka, torej od 5. razreda dalje, potekal na daljavo, enako v srednjih šolah. Za visoke šole in univerze že zdaj velja priporočilo, naj aktivnosti izvedejo, kolikor je le mogoče, na daljavo.

V redno načrtovanih t. i. krompirjevih počitnicah bo vlada ponovno presodila, ali bo treba ukrepe sprostiti ali zaostriti, torej kako bo treba ukrepati v prihodnje. Kot je dejal Janša, računajo na to, da bo 14-dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira in se trendi vsaj delno obrnejo navzdol.

Med ukrepi, ki bodo veljali za vse, je tudi možnost podaljšanja veljavnosti turističnih bonov v naslednje leto.

Ukrepi, ki bodo od petka veljali le za sedem rdečih statističnih regij

- Začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset ljudi;
- omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti;
- omejitev določenih športnih aktivnosti;
- omejitev prehajanja med regijami, ki so obarvane rdeče – ob izjemah, kot so veljale ob omejitvah prehajanja v prvem valu;
- uvedba obveznega nošenja zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Kot je pojasnil uradni vladni govorec Jelko Kacin, bodo na četrtkovi novinarski konferenci vlade ministri štirih resorjev, ki jih ukrepi zadevajo, predstavili njihovo implementacijo in tudi vse izjeme.

Župane "rdečih" občin znotraj sicer oranžnih ali rumenih regij pozval k sprejetju istih ukrepov

Kot je dejal Janša, začasna delna omejitev gibanja ali nekateri ukrepi za statistične regije sami po sebi ne morejo biti dovolj natančni. Nekatere statistične regije so precej velike, problem pa v njih predstavljajo predvsem posamični izbruhi.

"Tudi v regijah, ki so v celoti statistično dobre in niso v rdeči barvi – imamo občine, ki so rdeče –, pozivam in prosim župane v teh občinah, da v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore in občinske objekte sprejmejo podobne ukrepe, kot veljajo v rdečih regijah, samo za svojo občino," je dejal Janša in dodal, da se lahko na ta način izognemo poznejšim zaostritvam oziroma drastičnim ukrepom, kot smo jih poznali spomladi.

Janša je tudi ponovno pozval vse, naj si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, saj po njegovih besedah tega nismo storili v zadostni meri in aplikacija ne daje takšnih učinkov, kot bi jih lahko.

Izrekel tudi poziv neodgovorni manjšini, ki ne upošteva ukrepov

"Na podlagi ocen, ki smo jih sprejemali danes, lahko rečem, da se je v preteklih tednih velika večina državljanov držala omejitev, ki so predpisane, priporočil stroke, NIJZ. A v tej situaciji, ko je virusa veliko, ne le pri nas, temveč tudi okoli nas, ko so praktično vse evropske države v rdeči barvi, to ne zadostuje. Zato izrekam, poleg zahvale tisti večini, ki je upoštevala vse te ukrepe, tudi poziv tisti neodgovorni manjšini, ki tega do zdaj ni počela in je s tem pomagala, da smo prišli v situacijo, ko je treba ukrepe zaostrovati," je dejal Janša.

Kot je dodal, ima vlada pripravljene načrte in ukrepe tudi za primer, da se situacija poslabša in jih bo po potrebi sprejemala. Med njimi so tudi ukrepi za rdečo fazo, vključno z razglasitvijo epidemije.

"Vendar pa bi se temu radi izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno in finančne blazine, kot je bila na razpolago spomladi oziroma za pomladni in poletni del epidemije, v prihodnosti v takšni meri ni na razpolago. Zaradi tega je odgovorno ravnanje še toliko bolj pomembno, kajti od naslednjih desetih dni, morda dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno, kot smo jo spomladi, ali pa se bo pokazalo, da tega nismo sposobni. Menim, da je Slovenija doslej velikokrat dokazala, da je takrat, ko gre zares, sposobna stopiti skupaj, in pozivam vse, da to storimo tudi tokrat," je še sklenil Janša.

Slovaška Češka
Novice Na Češkem najhuje v Evropi, prepovedali tudi uživanje alkohola na prostem

Po tem, ko smo v Sloveniji v zadnjih 24 urah potrdili 707 novih okužb ob 4.902 opravljenih testih, je delež pozitivnih testov narasel na 14,42 odstotka. Že v ponedeljek je vodja vladne skupine za boj proti covid-19 Bojana Beović dejala, da bi bilo smiselno nove ukrepe tretjega paketa oranžne faze sprejeti takoj, na Institutu Jožef Stefan pa so dejali, da bodo kriteriji za rdeči seznam ukrepov predvidoma doseženi v slabem tednu.

Koronavirus v Franciji
Novice Francija uvaja policijsko uro za Pariz in druga mesta
Ne spreglejte