Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2020,
7.52

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

18

Natisni članek

Nizozemska Koronavirus Nemčija

Sreda, 14. 10. 2020, 7.52

3 leta, 6 mesecev

Francija uvaja policijsko uro za Pariz in druga mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

18

Koronavirus v Franciji | Francoska vlada zaradi pandemije novega koronavirusa spet uvaja izredne razmere. | Foto Reuters

Francoska vlada zaradi pandemije novega koronavirusa spet uvaja izredne razmere.

Foto: Reuters

Francoska vlada je danes sporočila, da spet uvaja izredne zdravstvene razmere zaradi pandemije bolezni covid-19. Te ji omogočajo uvedbo strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v današnjem televizijskem nagovoru že napovedal policijsko uro za Pariz in več drugih večjih francoskih mest. V Italiji in nekaterih drugih evropskih državah so medtem danes zabeležili rekordne poraste novih okužb.

Francoski predsednik Emmaneul Macron je sporočil, da bo od sobote za Pariz, Marseille in sedem drugih bolj ogroženih mest od 21. do 6. ure veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne, nato pa bodo parlament prosili za podaljšanje do prvega decembra. "Moramo ukrepati. Moramo pritisniti na zavoro glede širjenja virusa," je poudaril Macron. Prepričan je, da zadeve še niso ušle izpod nadzora, čeprav so razmere skrb vzbujajoče, poroča STA.

Izredne razmere francoski vladi omogočajo, da sprejme strožje ukrepe za boj proti pandemiji bolezni covid-19. V Franciji podobno kot drugod beležijo strm porast okužb z novim koronavirusom. Skoraj 13 tisoč so jih potrdili v torek, v nedeljo več kot 16 tisoč, v soboto pa so v državi s 67 milijoni prebivalcev potrdili rekordnih skoraj 27 tisoč novih okužb z novim koronavirusom. V državi se je do zdaj skupaj okužilo več kot 775 tisoč ljudi, 32.730 jih je zaradi bolezni covid-19 umrlo.

Koronavirus.
Novice Moški po drugi okužbi s koronavirusom razvil hujše simptome kot po prvi

Na Nizozemskem zaprli nujno pomoč v bolnišnicah

Hitro širjenje novega koronavirusa na Nizozemskem že ogroža javno zdravstvo. V Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu so morali že začasno zapreti nujno pomoč v nekaterih bolnišnicah, je danes v parlamentu v Haagu sporočil vodja mreže za akutno medicinsko pomoč Ernst Kuipers. Ker so bile vse postelje zasedene in je bilo na voljo premalo osebja, so morali oddelke za nujno pomoč za več ur zapreti, bolnike pa z reševalnimi vozili prepeljati v druge bolnišnice ali celo v druga mesta. 

V bolnišnicah ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom pričakujejo, da bodo morali do novembra v najboljšem primeru odpovedati 40 odstotkov običajne oskrbe. Če ukrepi, ki jih je sprejela vlada, ne bodo delovali, v najslabšem primeru pričakujejo 75-odstotno krčenje običajnih dejavnosti.

Hitro širjenje novega koronavirusa na Nizozemskem že ogroža javno zdravstvo. | Foto: Reuters Hitro širjenje novega koronavirusa na Nizozemskem že ogroža javno zdravstvo. Foto: Reuters

"V tem primeru bo poleg oskrbe bolnikov z novim koronavirusom na voljo le še nujna medicinska pomoč," je opozoril Kuipers. Nizozemska ima trenutno eno od najvišjih stopenj okuženosti glede na število prebivalcev na svetu. V prejšnjem tednu so potrdili skoraj 44 tisoč novih okužb, kar je 60 odstotkov več kot v tednu prej, in 252 na sto tisoč prebivalcev.

Vlada premierja Marka Rutteja se je do zdaj izogibala ponovni uvedbi ostrih omejitvenih ukrepov, da ne bi škodila okrevanju gospodarstva, vendar je pod pritiskom zdravstvenih strokovnjakov prisiljena sprejeti ukrepe, da bi se izognili preobremenitvi zdravstvenega sistema. Rutte je tako v torek sporočil, da bodo uvedli delno omejitev javnega življenja ter zaprli bare, kavarne in restavracije.

Novice Slovenski znanstvenik iz prestižne klinike: Brez tega bi imeli 60 milijonov mrtvih

V Italiji nov rekord: potrdili več kot 7000 novih okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 7.332 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Umrlo je še 43 bolnikov s covid-19. V državi so v zadnjih 24 urah opravili več kot 152 tisoč testiranj na novi koronavirus in potrdili 7332 novih okužb. Prejšnji dnevni rekord, ki so ga zabeležili 21. marca, je znašal 6.557 okužb. Takrat so opravili zgolj okoli 26 tisoč testiranj. Skupaj se je v Italiji do zdaj z novim koronavirusom okužilo 372.799 ljudi, poroča STA.

Aktivno okuženih je trenutno v državi z okoli 60,4 milijona prebivalcev 92.445 ljudi. Število bolnikov s covid-19 v bolnišnicah je naraslo na 5.470. Od tega jih je 539 na intenzivni negi, kar je 25 več kot v torek, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. V zadnjem dnevu je umrlo še 43 bolnikov s covid-19, kar je dva več kot dan pred tem. Skupaj je novi koronavirus v Italiji zahteval 36.289 življenj.

Aktivno okuženih je trenutno v državi z okoli 60,4 milijona prebivalcev 92.445 ljudi. | Foto: Getty Images Aktivno okuženih je trenutno v državi z okoli 60,4 milijona prebivalcev 92.445 ljudi. Foto: Getty Images

Ob naraščajočem številu novih okužb so nekateri italijanski virologi pozvali k drastičnim ukrepom za zajezitev virusa. "Preprečiti moramo, da bi z današnjih pet tisoč primerov na dan število naraslo na deset tisoč ali 12 tisoč," je poudaril strokovnjak z univerze v Padovi Andrea Crisanti in dodal, da je treba zmanjšati stike med ljudmi.

Avstrija in Švica z rekordnima porastoma novih okužb

V Avstriji in Švici so medtem v zadnjem dnevu potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. V Avstriji imajo 1.346 novih primerov, v Švici, ki zbira tudi podatke za Liechtenstein, pa 2.823. V Švici je bil v prvem valu vrhunec pandemije v drugi polovici marca, ko so potrdili skoraj 1.500 okužb v enem dnevu.

V sosednji Avstriji so ob 1.346 novih okužbah potrdili še 11 smrtnih žrtev bolezni covid-19, skupno jih je umrlo 872. V bolnišnicah je na zdravljenju 654 bolnikov, kar je 43 več kot dan prej. Na intenzivni negi je 112 ljudi, poroča STA. Trenutno imajo v državi 11.954 aktivnih okužb, kar je 25 odstotkov več kot prejšnji teden.

Na Poljskem prvič več kot šest tisoč novih okužb

V Nemčiji so medtem v preteklih 24 urah potrdili 5.132 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od aprila, in dobrih tisoč več kot dan prej, ko so jih potrdili 4.122. V državi so od začetka pandemije potrdili skupno 334.585 primerov okužbe, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 9.677 ljudi. V preteklem dnevu je zaradi bolezni, ki jo povzroča virus sars-cov-2, umrlo še 43 bolnikov, poroča STA. Pred tednom dni so pristojne službe v Nemčiji potrdile 2.828 novih okužb.

Številke so zdaj na enaki ravni kot sredi aprila, so pa nižje kot na vrhuncu pandemije konec marca in v začetku aprila, ko so v Nemčiji potrdili po več kot šest tisoč okužb na dan. Zdaj sicer opravijo bistveno več testov kot spomladi, kar pomeni, da odkrijejo več okužb. V preteklih dneh se je precej povečalo število bolnikov na intenzivni negi, a je še vedno razmeroma nizko. V torek jih je bilo okoli 620, pred tednom dni pa 450.

Na Poljskem je število novih okužb z novim koronavirusom danes prvič preseglo šest tisoč. V zadnjih 24 urah so potrdili 6.526 primerov, od tega največji del oziroma skoraj 1.200 na širšem območju Varšave. Zaradi bolezni covid-19 je v državi umrlo še 116 ljudi, kar je prav tako največ do zdaj v enem dnevu. V državi s približno 38 milijoni prebivalcev so do zdaj okužbo potrdili pri več kot 140 tisoč ljudeh, umrlo jih je 3.217. V bolnišnicah je trenutno nekaj več kot šest tisoč obolelih za novim koronavirusom.

Tudi v Kataloniji zaradi covid-19 zapirajo bare in restavracije

Da bi upočasnili porast okužb z novim koronavirusom, pa bodo v Kataloniji od petka dva tedna zaprti bari in restavracije. Ti bodo morali zapreti svoje notranje in zunanje prostore, bodo pa lahko prodajali hrano za na pot in jo dostavljali na dom. Trgovine bodo lahko 30-odstotno zasedene, na polovico pa bodo omejili udeležbo na verskih obredih, kulturnih dogodkih in v športnih objektih. To so najstrožji ukrepi po koncu prvega vala okužb v regiji, veljali pa bodo 15 dni.

"Ukrepati je treba zdaj, da bi se izognili popolni karanteni v prihodnjih tednih," je povedal začasni predsednik katalonske vlade Pere Aragones. Ljudi je ob tem pozval, naj ne zapuščajo domov, saj je tveganje za poslabšanje razmer zelo veliko. "Omejiti moramo večerje s prijatelji, druženja ob koncih tedna, srečanja s prijatelji in sorodniki, ki lahko počakajo in morajo počakati," je še dodal Aragones. V barcelonskem združenju barov in restavracij so v odzivu posvarili, da "bo Barcelona potonila". Zaprtje barov in restavracij bo "uničilo motor" katalonskega gospodarstva. Ukrep so pripravljeni izpodbijati tudi na sodišču, so sporočili.

Katalonija je bila med prvimi španskimi regijami, ki jih je julija prizadel drugi val epidemije. Razmere so obvladali, a se je po sprostitvi ukrepov število okužb v zadnjem času začelo znova močno povečevati. | Foto: Reuters Katalonija je bila med prvimi španskimi regijami, ki jih je julija prizadel drugi val epidemije. Razmere so obvladali, a se je po sprostitvi ukrepov število okužb v zadnjem času začelo znova močno povečevati. Foto: Reuters

Španija je tudi v drugem valu med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji covid-19, zaradi česar v več regijah uvajajo dodatne ukrepe za zajezitev virusa. Najhuje je v Madridu, kjer so v zadnjih 14 dneh zabeležili 490 primerov na sto tisoč prebivalcev. V Kataloniji to število znaša 263, kar je podobno kot v drugih delih države.

V Rusiji registrirali drugo cepivo proti covid-19

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes sporočil, da so v Rusiji registrirali drugo cepivo proti bolezni covid-19 in da je tretje cepivo že v delu, poroča STA. Registrirali so cepivo EpiVacCorona, ki so ga razvili v raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo Vektor v sibirskem mestu Novosibirsk. Putin je dodal, da po njegovih informacijah razvijajo že tretje cepivo, ki ga trenutno testirajo v raziskovalnem centru Šumakov.

Rusija je 11. avgusta sporočila, da so prvi na svetu registrirali cepivo proti covid-19 z imenom Sputnik V. Novica je na Zahodu vzbudila zaskrbljenost, saj je bilo cepivo, ki ga je razvil moskovski raziskovalni center Gamaleja, odobreno še pred izvedbo vseh potrebnih kliničnih preizkusov. Ruski znanstveniki so cepivo, s katerim se je prostovoljno cepila tudi ena od Putinovih hčerk, vzeli v bran. Trdijo, da je oseba po cepljenju imuna proti novemu koronavirusu in da cepivo nima stranskih učinkov.

Preden bodo v Rusiji začeli množično cepljenje, ki je napovedano pred koncem letošnjega leta, bodo najprej cepili zdravstveno osebje in učitelje. Putin je registracijo novega cepiva objavil na dan, ko so v državi poročali o največjem dnevnem številu novih okužb, in sicer 14.231. Do zdaj so v Rusiji potrdili že 1,3 milijona okužb. Iz Moskve so sporočili, da se bodo morali v okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužb starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka spet šolati na daljavo.

V Iranu rekordno število okužb in smrti

V Iranu, od koder danes poročajo o dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi bolezni covid-19, začasno uvajajo omejitve potovanj v pet velikih mest, tudi v prestolnico Teheran, poroča STA. Prepoved potovanj z osebnimi vozili v mesta in iz njih bo veljala od polnoči do nedelje opoldne. Za javna prevozna sredstva, kot so avtobusi in letala, prepoved ne bo veljala.

Okužbe in smrti zaradi bolezni covid-19 v Iranu naraščajo od začetka septembra. Danes so poročali o 279 smrtih bolnikov z novim koronavirusom in 4.830 novih okužbah, kar je največ od izbruha epidemije v državi v februarju. Do zdaj je bolezen covid-19 v državi zahtevala 29.349 življenj, skupaj so v tej v pandemiji najbolj prizadeti državi na Bližnjem vzhodu odkrili 51.219 primerov okužbe.

Ne spreglejte