Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2020,
6.14

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

163

Natisni članek

ukrepi okužba COVID-19 Koronavirus

Sreda, 14. 10. 2020, 6.14

3 leta, 6 mesecev

Grozovit rekord: ne 500, novih okužb kar 707 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

163

V Sloveniji so v zadnjih 24 urah potrdili 707 novih okužb. Opravljena sta bila 4.902 testa. Delež pozitivnih testov je 14,42 odstotka. Dve osebi sta umrli. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Nove okužbe so zaznali tudi v domu upokojencev Rakičan, kjer je zdaj okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev, v domu Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi.

Potrjenih okužb imamo trenutno v Sloveniji 4.248, a strokovnjaki po besedah Matjaža Jereba z ljubljanske infekcijske klinike menijo, da je v resnici okužen vsak 150. Slovenec, kar pomeni, da je v državi dejansko skoraj 14 tisoč okuženih.

Vlada bo danes odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covid-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov. 

Možnost okužbe s covid-2 (infografika). | Foto: Gov.si Foto: Gov.si

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Neuradno: danes padel nov rekord, več kot 500 novih okužb #video

Tretji sveženj med mogočimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oz. regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oz. regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse naštete ukrepe, piše STA.

Vladni ukrepi | Foto: Gov.si Foto: Gov.si

Zadnji ukrepi pred razglasitvijo epidemije

Kacin sicer v sredo po sestanku strokovne skupine še ni mogel povedati, ali bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze. Na sestanku so se po njegovih besedah pogovarjali o morebitnih spremembah odlokov. Nekateri ministri, ki niso sodelovali pri usklajevanju, pa so dobili naloge, do kdaj morajo pripraviti odloke.

Omenjeni ukrepi so zadnji, ki jih ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo oz. razglasitev epidemije.

IJS: Vsak okuži skoraj dva nova, skupno število novih okužb se bo podvojilo v dobrem tednu

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, povzpelo na 1,93. Epidemija pa narašča s podvojitvenim časom 7,4 dneva, kar pomeni, da se bo v dobrem tednu število novookuženih podvojilo.

Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 665, bo reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno.

Na IJS ocenjujejo, da ključni obrambni zid pred širjenjem novega koronavirusa, to je epidemiološa služba, več ne zdrži enormnega pritiska in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju reprodukcijskega števila in krajšanju podvojitvenega časa.

Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi.

Mejno število okužb na 100.000 prebivalcev je bilo preseženo v petek, medtem ko predvidevajo, da bo število hospitaliziranih s covidom-19 preseglo 250 v soboto, dan pozneje pa število 50 bolnikov s covidom-19 na oddelkih za intenzivno terapijo.

Število pozitivnih testov se bo gibalo od 100 do 900 na dan

Če bo reprodukcijsko število ostalo enako, se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo med 100 do 900 na dan, trenutna povprečna vrednost je 499, navajajo na spletni strani.

Sicer pa so izdelali različne projekcije gibanja števila hospitaliziranih, na intenzivnih oddelkih in smrti glede na različne vrednosti ocenjenega reprodukcijskega števila.

Ob reprodukcijskem številu dva bo že konec prihodnjega tedna v bolnišnicah okoli 600 bolnikov s covidom-19, od tega več kot 100 na intenzivni terapiji. Če bi se tako epidemija nadaljevala, bi se do 11. novembra število bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo povečalo na 400.

Ob še slabšem scenariju, če bi se reprodukcijsko število povzpelo na 2,5, bo v začetku novembra na intenzivnih terapijah okoli 250 bolnikov, kmalu za tem pa več kot 600, napovedujejo na IJS.

Ne spreglejte