Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2020,
19.28

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Natisni članek

okužba Koronavirus Jelko Kacin

Torek, 13. 10. 2020, 19.28

3 leta, 6 mesecev

Neuradno: danes padel nov rekord, več kot 500 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

V Sloveniji smo danes neuradno zabeležili nov rekordni porast novih okužb. Novih primerov okužb naj bi bilo več kot 500, v prihodnjih dneh pa bi lahko število dnevno potrjenih novih okužb še naraslo. Zaradi hitrega porasta števila novih okužb in polnjenja zmogljivosti v bolnišnicah se je vlada danes sestala v krizni sestavi. O novih ukrepih bodo razpravljali na sredini seji. Vladni govorec Jelko Kacin je v pogovoru za Televizijo Slovenija omenil, da med drugim predvidevajo tudi zaprtje gostinskih lokalov, a ne nujno povsod po državi. Spremembe je med drugim napovedal tudi v šolah, saj da tako kot do zdaj ne bo šlo več naprej.

Število okuženih v Sloveniji hitro narašča in realno je računati, da bo dosedanje najvišje število okuženih z novim koronavirusom v sredo preseženo, je danes po vladnem sestanku s strokovno skupino ocenil vladni govorec Jelko Kacin. "Ker ne vemo, koliko testov je bilo opravljenih, težko napovedujemo, kje se bo številka ustavila, a zagotovo je realno računati, da bomo dosedanje najvišje številke presegli," je povedal Kacin.

Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna.  | Foto: STA , Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna. Foto: STA , Kacin pojasnil, kateri so možni ukrepi

Vlada se je na sestanku po njegovih besedah soočila z morebitnimi spremembami odlokov. Nekateri ministri, ki niso sodelovali na današnjem usklajevanju, so dobili naloge, do kdaj morajo pripraviti odloke, poroča STA. Glede vprašanja, ali bodo uveljavili vse ukrepe z oranžnega seznama, je Kacin dejal, da so na sestanku za vsak ukrep posebej tehtali, kaj je učinkovito in kakšne so modalitete. Dejal je, da so stvari načelno usklajene, a da brez "celovite obravnave na vladi ni mogoče vnaprej napovedati, kateri ukrepi bodo uveljavljeni".

Kasneje je Kacin v pogovoru za Televizijo Slovenija med možnimi ukrepi omenil, da bo v frizerskih in kozmetičnih salonih dovoljena le ena stranka naenkrat, v trgovinah, bankah in poštah največ ena stranka na 20 kvadratnih metrov, ukrepe pa pričakuje tudi v fitnesih. Predvidevajo tudi zaprtje gostinskih lokalov, a ne nujno povsod. Kot je dejal Kacin, obstajajo regije, kjer je okužb bistveno manj, ukrepe pa je potrebno uveljaviti tam, kjer so ti nujni. Tudi v šolah po Kacinovih besedah ne bo šlo več tako naprej kot do zdaj, saj je treba poskrbeti za večjo varnost učiteljev in učencev. Zagotovo se tudi zapirajo nenujne zdravstvene in zobozdravstvene storitve. Ukrepi bodo začeli veljati po različnih časovnicah, je še dodal.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je po sestanku napovedal povečanje števila postelj v šempetrski in izolski bolnišnici, zdravstvenim delavcem pa so dali nova navodila in ukrepe glede širjenja okužb. Ob tem je dejal, da se morajo vse dejavnosti z oznakama nujno in zelo hitro izvajati kadarkoli. Po njegovih navedbah mora tudi vsaka bolnišnica pri omejevanju določenih dejavnosti sama, glede na prostorske in kadrovske možnosti, oceniti, kako bo narejene čim manj škode za ostale bolnike.

Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna. "Je pa res, da se lahko situacija v nekaj dnevih tudi spremeni," je dodal. V naslednjih dneh je po njegovih besedah pričakovati bistveno višje število dnevno okuženih, tudi preko 500. Na vprašanje, ali lahko takšno število okuženih pričakujemo že v sredo, pa je odgovoril, da lahko zelo verjetno pričakujemo visoko številko, piše STA.

V ponedeljek je bilo ob 3.308 opravljenih testih na novi koronavirus okuženih 397 oseb.  | Foto: Ana Kovač V ponedeljek je bilo ob 3.308 opravljenih testih na novi koronavirus okuženih 397 oseb. Foto: Ana Kovač V ponedeljek sicer ob 3.308 testih okuženih 397 oseb

V ponedeljek je bilo ob 3.308 opravljenih testih na novi koronavirus okuženih 397 oseb. NIJZ so danes dodatno obvestili o enem slovenskem državljanu, ki je bil pozitiven na testiranju v tujini, tako da skupno število znaša 398, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Kacin. Okužba je bila potrjena pri 12 odstotkih vseh testiranih. 

Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 180 okuženih z novim koronavirusom, 32 jih je bilo na intenzivni negi, štiri osebe so umrle. "Virus se še najprej najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in med zaposlenimi na šolah, a delež vseh okuženih v izobraževalnem sistemu je še naprej zelo, zelo nizek," je poudaril Kacin.

Izpolnjena vsa merila za uvedbo tretjega svežnja oranžne faze

Dnevna statistika števila na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100 tisoč prebivalcev je narasla na 178,91. S tem smo dosegli vsa merila za uvedbo tretjega svežnja oranžne faze v načrtu ukrepanja ob drugem valu.

Vlada bo o novih ukrepih odločala na sredini seji. Tretji sveženj med mogočimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oziroma regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oziroma regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse ukrepe, temveč lahko sprejme tudi le določene izmed njih.

Vladni ukrepi | Foto: Gov.si Foto: Gov.si

Nova žarišča v domovih upokojencev

Včeraj se je pojavilo novo žarišče v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, kjer so potrdili okužbo pri 31 stanovalcih in devetih zaposlenih. Nove okužbe imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, včeraj je bilo pozitivnih 18 stanovalcev in pet zaposlenih.

Prvo okužbo so potrdili tudi v Domu upokojencev Kranj. Primer okužbe so zabeležili še v DSO Petra Uzerja v Tržiču in DSO Trebnje. Znova se je okužba pojavila v Črnomlju. Po zadnjih podatkih novih okužb ni v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Novi koronavirus zašel tudi v šempetrsko bolnišnico

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je za STA potrdila, da je ena od strokovnih sodelavk v soboto zbolela za boleznijo covid-19. Testi pri vseh, ki so bili z njo v tesnem stiku, so okužbo potrdili še pri treh. Danes so testirali še 60 zaposlenih, rezultate pa pričakujejo v sredo zjutraj.

V celjski bolnišnici okuženih 19 zaposlenih

Na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja celjske bolnišnice je z novim koronavirusom okuženih 16 medicinskih sester in trije zdravniki. Vsi tvegani stiki okuženih so bili v skladu s protokolom testirani. Razlogov za okužbo pa je več, so danes za STA povedali v celjski bolnišnici.

Na Koroškem se zaostrujejo razmere v zdravstvenih ustanovah

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, regija pa je po deležu aktivnih okužb med prebivalstvom v slovenskem vrhu. Znova so okužbe potrdili v domu starejših v Črnečah. Zaostrujejo se razmere v zdravstvenih ustanovah, v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so za ta teden ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant.

"Vnovič pozivam vse, da ob sumu na okužbo ostanejo doma in o tem obvestijo svojega zdravnika. Preventivno ravnanje lahko prepreči vnos virusa v zdravstveno organizacijo, v dom za starejše, v šolo, v vrtec in seveda tudi v delovne ustanove," je dejal Kacin.

"Preštevilnih pozivov stroke še vedno ne upoštevajo"

Kljub temu, da že dalj časa pozivajo k odpovedi oziroma premaknitvi druženj, praznovanj na poznejši datum in da v državi velja omejitev zbiranja do deset oseb, preštevilnih pozivov stroke še vedno ne upoštevajo.

Pojasnil je še, da je tudi druženje daleč stran od preostalih ljudi še vedno druženje, ki, če se med seboj družijo ljudje, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, močno poveča tveganje za prenos in širjenje virusa. Ne gre le za tveganje, gre za širjenje virusa in obolevanje.

"Bodimo odgovorni, ravnajmo preventivno in upoštevajmo priporočila zdravnikov in epidemiologov. Odpovejmo se druženjem in praznovanjem, skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo ter nosimo masko, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje," je znova poudaril Kacin in pozval k nalaganju aplikacije Ostani zdrav. 

Po njegovih besedah si jo je do zdaj naložilo že več kot 130 tisoč uporabnikov. V zadnjih 14 dneh je bilo izdanih 455 TAN-kod, vnesenih v aplikacijo pa jih je bilo 282.

Župan lahko zapre telovadnico

Na novinarsko vprašanje, ali imajo posamezni župani pristojnost, da v svojih občinah sprejmejo določene ukrepe, četudi teh še ni priporočila država, je vladni govorec odgovoril pritrdilno. "V Cerkljah na Gorenjskem je župan zaprl telovadnico, ker se je v njej okužilo precej odbojkarjev, zaprl je tudi kulturni dom, ker se je število okuženih ob koncu tedna zelo povečalo. To je ocena župana, ima ta pooblastila, in verjamem, da tako ravnajo tudi drugi župani. Za vsako stvar res ni treba čakati na Ljubljano, na vlado," je še dejal Kacin.

V soboto dosežen rekord

V soboto so ob 2.956 opravljenih testih potrdili rekordnih 411 okužb z novim koronavirusom, v nedeljo pa ob 1.404 testih 169 novih okužb. V bolnišnicah je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 172 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 26 na intenzivni negi, štirje so bili odpuščeni iz bolnišnice. V nedeljo sta umrli dve osebi z novim koronavirusom.

Četudi so danes podatki pokazali, da je bilo v ponedeljek manj kot 400 na novo okuženih, to pomeni velik skok okužb v zadnjem tednu dni. Pretekli ponedeljek je bilo namreč 189 na novo okuženih, kar pomeni več kot 100-odstoten porast. Tudi sicer so podatki o odkritih primerih za ponedeljek vedno manjši od torkovih, razkriva sledilnik za covid-19.

Mateja Logar
Novice V nedeljo 169 novih okužb, bolnišnice se pripravljajo na nove bolnike #video
Gregor Židan
Novice Okužba z novim koronavirusom tudi med poslanci SD
Novice Vrhunski strokovnjak: Če kmalu ne bo manj okužb, nas čaka nočna mora
Novice Slovenski znanstvenik iz prestižne klinike: Brez tega bi imeli 60 milijonov mrtvih
Janez Cigler Kralj
Novice Cigler Kralj: Glede na število okuženih peti sveženj izjemno nujen
Ne spreglejte