Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
9.51

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

29

Natisni članek

Mateja Logar Jelko Kacin Slovenija okužba Koronavirus

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 9.51

3 leta, 6 mesecev

V nedeljo 169 novih okužb, bolnišnice se pripravljajo na nove bolnike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

29

V nedeljo smo v Sloveniji ob 1404 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 169 ljudeh. Okužba je bila potrjena pri 12 odstotkih vseh testiranih, kar je velik delež okuženih. Hospitaliziranih je 149 ljudi bolnikov. "Imamo tudi mlajše bolnike, ki so bili sicer zdravi in v dobri kondiciji. Najmlajši ima 44 let in je brez pridruženih bolezni," je na novinarski konferenci opozorila Mateja Logar z infekcijske klinike pri UKC Ljubljana.

Včeraj so opravili 1404 testiranja in potrjenih je bilo 169 novih okužb, kar je 12 odstotkov okuženih. Hospitaliziranih je bilo 149 ljudi, štirje so bili odpuščeni iz bolnišnice, 26 jih je potrebovalo intenzivno nego, dve osebi pa sta umrli.

Porast novih okužb, napovedujejo se še strožji ukrepi. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


Zahteven konec tedna

"Vikend, ki je za nami, je bil izredno zahteven. Veliko je bilo testiranj, še posebej v soboto, posledično je bilo veliko potrjenih okužb in žal tudi več sprejemov v bolnišnice," je uvodoma dejal Jelko Kacin. V osrednjeslovenski statistični regiji je veliko povečanje okužb.

Dodal je, da čeprav se število bolnikov, ki zaradi okužbe s covid-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo na dnevni ravni v povprečju poveča za od 7 do 9 bolnikov, so bolnišnice pokazale, da so odzivne in prožne. Uspelo jim je zagotoviti zadostne kapacitete za sprejem pacientov. V tem trenutku potekajo še dodatne prilagoditve dela infekcijske klinike v Ljubljani. Pričakovati je, vsaj glede na trenutne trende, da se bo število pacientov, ki bodo v naslednjih dneh potrebovali zdravniško oskrbo, še povečevalo.

Kacin je pohvalil vse, ki resno jemljejo opozorila in pozive stroke ter virusa ne jemljejo zlahka. Veliko testiranj čez vikend to potrjuje. "Torej hvala ogromni večini državljanov in drugih prebivalcev, ki pomagajo sebi, svojim, sodelavcem in vsem nam pri soočanju z virusom," je dejal. Pohvalil je tudi slovenske medije.

Incidenca v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je 164,65. "Številka je velika, a ni ključna za sprejem odločitve o dodatnih ukrepih," je pojasnil. Odločitve se bodo sprejemale na predlog svetovalne skupine ministrstva za zdravje ob oceni epidemiološke situacije in ocen, kaj nas lahko čaka v naslednjih dneh. Zamejiti je treba širjenje v dejavnostih, kjer je verjetnost širjenja največja.

Na infekcijski kliniki tudi mlajši bolniki

Na infekcijski kliniki imajo sedaj samo bolnike s covid-19. 42 na navadnih oddelkih in 12 na intenzivni negi, od teh 10 mehansko ventiliranih. Mateja Logar z infekcijske klinike pri UKC Ljubljana je opozorila, da je med bolniki s covid-19, ki jih zdravijo na infekcijski kliniki, tudi precej mladih na intenzivni terapiji. Trenutno je najmlajši bolnik na intenzivni star 44 let in pred okužbo ni imel drugih bolezni. "Teh bolnikov je manj kot starejših, a zavedati se je treba, da tudi mladi v dobri kondiciji lahko resno zbolijo in potrebujejo zdravljenje v enoti intenzivne terapije," je opozorila.

Dodala je, da so na bolniških oddelkih infekcijske klinike na voljo še štiri proste postelje - relativno malo glede na trend širjenja okužb. Intenzivna enota ima možnost sprejeti še dva bolnika. "Potem bo treba odpreti dodatno lokacijo," je dejala.

Na novinarsko vprašanje, ali drži, da se je več zdravnikov iz UKC Ljubljana med vikendom udeležilo poroke, je Logarjeva pripomnila, da "imamo tudi take, ki so mnenja, da se jih novi koronavirus ne tiče in da je njihovo zasebno življenje bolj pomembno kot priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. A zavedati se moramo, da virus nima delovnega časa in da v tem trenutku ne moremo imeti 'normalnega' življenja," je dodala.

Znova je opozorila, da vnos virusa v delovno okolje prinaša precej težav in oteži normalno delo. Po njenem prepričanju se morajo ne le zdravstveni delavci, ampak vsi, vključno z njihovimi svojci, zavedati, da v tem času druženja niso primerna.

Poudarila je, da za odpiranje dodatnih lokacij ni treba zagotoviti le postelje in opreme, temveč potrebujemo tudi osebje. "Možnost je odprtje novega oddelka na Ortopedski kliniki. Potrebujemo čas za usposabljanje osebja in preureditev prostorov," je dejala Logarjeva. O tem je po poročanju STA danes odločal strokovni svet UKC Ljubljana. Kot so sporočili po sestanku, režim v naši največji bolnišnici za zdaj ostaja tak kot doslej. Tudi nenujne dejavnosti bodo izvajali še naprej, bodo pa po potrebi zapirali posamezne oddelke, če bodo na njih zaznali okužbe z novim koronavirusom.

 

V soboto padel nov rekord

V Sloveniji smo v soboto ob 2.965 testih potrdili 411 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije marca letos. Gre tudi za največji delež pozitivnih testov do zdaj, okužba je bila namreč potrjena pri 13,9 odstotka tistih, ki so se testirali.

Gantar: Le korak od ukrepov, ki smo jih imeli spomladi

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem na Twitterju zapisal, da "število okuženih narašča, imamo rekordni delež pozitivnih testov, le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere". Spomnimo, spomladi smo, da smo zajezili širjenje novega koronavirusa, med drugim zaprli trgovske centre, lokale in gostilne, ustavili javno življenje, prehajanje med občinami pa je bilo prepovedano.

Covid-19, Koronavirus
Novice Nas čakajo štirje tedni strogih omejitev?

Kaj predvideva naslednji paket ukrepov

Štirinajstdnevna incidenca okuženih na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji trenutno znaša 159. To pomeni, da smo vsak dan bližje novim ukrepom. Tretji paket ukrepov na oranžnem seznamu, ki bi ga lahko sprejeli že v naslednjih dneh, predvideva: 

- karanteno posameznih občin/regij,

- splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih 120/180/30,

- zaprtje gostinskih lokalov,

- zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe,

- pri frizerjih in kozmetičarkah le ena stranka na prostor,

- prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah/regijah,

- zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

Če ti ukrepi ne bi bili učinkoviti, bi sledili še strožji ukrepi. 

 

 

Ne spreglejte