Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
12.47

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

41

Natisni članek

Zoran Janković kanalizacijski kanal C0 kanalizacija Ljubljana

Petek, 29. 11. 2019, 12.47

4 leta, 4 mesece

Janković: Gradnjo kanalizacije spodkopavajo zaradi mojega priimka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

41

Ljubljanska občina bo nadaljevala gradnjo kanalizacijskega kanala C0 v skladu s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji, je danes poudaril ljubljanski župan Zoran Janković. Državnemu zboru je očital, da projekt spodkopava zgolj zaradi njegovega priimka.

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da so na občini nameravali sami predlagati izvedbo predhodnega postopka v postopku pridobivanja gradbenih dovoljenj za del kanala, za katerega teh še nimajo. Po njegovih besedah gre za okoli 150 metrov. Agencija RS za okolje (Arso) jih je po njegovih besedah prehitela in v četrtek sama napovedala izvedbo takega postopka.

Zoran Janković
Novice Poslanci in poslanke kritični do projekta župana Jankovića #video

Janković: Sem priročna tarča za leve in desne

Janković je sicer prepričan, da so sklepi izredne seje državnega zbora, ki je bila prejšnji petek, posledica politiziranja projekta, ki je pripravljen strokovno in je dober za okolje ter pomemben za tri občine: Ljubljana, Vodice in Medvode. "Žalostno je, da politične sile negirajo stroko. V zadnjih 28 letih je bila vsa stroka za, niti enkrat do zdaj ta kanal in ta trasa nista bila problematična, zdaj pa je naenkrat vse narobe," je dejal župan.

V primeru zastrupljanja ljubljanske pitne vode bi to občutil tudi jaz, moji otroci in vnuki, je izpostavil ljubljanski župan in dodal, da je projekt velikega pomena za občino: "Na začetku prvega mandata smo imeli 68 odstotkov prebivalcev priključenih na kanalizacijo. Konec lanskega leta jih je bilo 88 odstotkov, in s tem projektom bomo prišli na 98 odstotkov."

"Očitno sem kot tarča priročen za leve in desne," je Janković komentiral dejstvo, da je državni zbor poziv k zaustavitvi projekta sprejel brez glasu proti. | Foto: STA , "Očitno sem kot tarča priročen za leve in desne," je Janković komentiral dejstvo, da je državni zbor poziv k zaustavitvi projekta sprejel brez glasu proti. Foto: STA ,

Kritičen je bil do stranke SDS, na zahtevo katere je potekala izredna seja državnega zbora na temo kanala C0: "Razumem, da ne marajo župana Jankovića." Dejstvo, da je državni zbor poziv k zaustavitvi projekta sprejel brez glasu proti, pa je komentiral z besedami: "Očitno kot tarča ustrezam levim in desnim."

Po njegovi oceni je šlo že za tretji poskus njegovega rušenja s strani parlamenta, ki "ga očitno moti priimek Janković". Prvi takšen poskus je bila insolvenčna zakonodaja, kjer se je parlament osredotočil na prisilno poravnavo podjetij njegovih sinov, zaradi primera farmacevtka pa so poslanci spremenili zakon o kazenskem postopku, je poudaril župan.

Ob tem je Janković zavrnil zahtevo za sklic izredne seje, ki mu jo je predalo 13 ljubljanskih mestnih svetnikov iz SDS, NSi in LMŠ. Kot je spomnil, jo imajo pravico svetniki sklicati sami, vendar pa ne morejo sprejemati sklepov, če ne zagotovijo zadostne prisotnosti.

pitna voda
Novice "Pravico do varne pitne vode smo vpisali v ustavo in tam tudi obstali"

Manjka še dokumentacija za okoli 150 metrov kanala

Direktor javnega podjetja Voka Snaga Krištof Mlakar pa je dejal, da ga žalosti, da se je strokovna debata sprevrgla v politiziranje in da je odličen okoljski projekt končal v parlamentu z negativnim predznakom. Zagotovil je, da voda v Ljubljani ni in ne bo oporečna ter da nikakor ne bo nobene nevarnosti za oskrbo z vodo.

Tudi na vodovarstvenem območju so dovoljeni posegi, zakonodaja pa jasno določa, kateri in pod kakšnimi pogoji, je nadaljeval Mlakar. Večji del ljubljanske občine leži na vodovarstvenem območju in številna so že prepredena s kanalizacijskim omrežjem. Kljub temu doslej težav ni bilo, je spomnil. Primernejše trase od izbrane ob tem po besedah Mlakarja ne obstajajo.

Občina trenutno razpolaga z gradbenimi dovoljenji za večino kanala, manjka le še dokumentacija za okoli 150 metrov. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Občina trenutno razpolaga z gradbenimi dovoljenji za večino kanala, manjka le še dokumentacija za okoli 150 metrov. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Občina sicer trenutno razpolaga z gradbenimi dovoljenji za večino kanala, manjka le še dokumentacija za okoli 150 metrov. Pri tem armiranobetonska kineta, ki jo je v svoji četrtkovi odločbi izpostavil Arso, ni stvar gradbenega dovoljenja, saj je vključena šele v projekte za izvedbo.

Mlakar je ob tem podčrtal še visoko kakovost materialov, predvidenih za gradnjo, ter dodatne zaščitne ukrepe, kot so pregledi kanala s kamero, pregled vodotesnosti vsaj enkrat letno in opozorilni sistem, ki bi zaznal morebitna puščanja na osnovi meritev pretoka v kanalu. Projektu sta danes v bran ponovno stopila tudi župana občin Medvode in Vodice Nejc Smole in Aco Franc Šuštar, ki sta prav tako zanikala, da bi lahko njuni občini problem kanalizacije rešili na kakršenkoli drugačen način.

Kanalizacija
Novice Zakaj za kontroverzen kanalizacijski vod ni bilo potrebno okoljevarstveno soglasje #video

Spornih 4,5 kilometra trase

Skozi dobrih 12 kilometrov dolg povezovalni kanalizacijski vod, poimenovan C0, ki ga gradi mestna občina Ljubljana, se bo odpadna voda iz Medvod in Vodic stekala do centralne čistilne naprave v Zalogu. Približno 4,5-kilometrski del trase tega kanalizacijskega voda, in sicer od Broda do Ježice, poteka po ožjem vodovarstvenem območju s strožjim režimom varovanja. Na tem območju namreč podzemni vodni tok potuje do vodarne v Klečah, od koder prihaja velika večina pitne vode za 300 tisoč Ljubljančanov. Pitna voda je dobre kakovosti in jo Ljubljančani pijejo povsem neobdelano.

Gradnja kanalizacijskega voda C0 je del velikega projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, v okviru katerega se bo na kanalizacijsko omrežje priključilo več tisoč uporabnikov greznic. Projekt je vreden dobrih 111 milijonov evrov, sofinancira pa ga tudi Evropska unija.

V javnosti se porajajo vprašanja o varnosti gradnje kanalizacijskega voda nad podzemnim tokom pitne vode, ki jo pijejo prebivalci prestolnice. V primeru napak ali namernega poškodovanja kanalizacijskega voda bi namreč odpadna voda onesnažila pitno vodo.

Gradnjo poskušali preprečiti kmetje

Pred tedni so gradnjo kanalizacijskega voda v Ježici z barikadami poskušali preprečiti kmetje, ki ne želijo, da se gradi na njihovih kmetijskih zemljiščih, in opozarjajo na nevarnosti gradnje na vodovarstvenem območju. Ni jim uspelo. Več v članku Gradnja kanalizacije: tovornjaki na gradbišče v spremstvu policije #video.

Logar v zvezi s kanalom C0 za ugotavljanje odgovornosti

Poslanec DZ iz vrst SDS in ljubljanski mestni svetnik Anže Logar se je v zvezi s projektom gradnje kanala C0 čez vodovarstveno območje v Ljubljani zavzel za ugotavljanje odgovornosti. Ta je v veliki meri na strani ministrstva za okolje in prostor oz. Agencije RS za okolje (Arso), za občino pa bo potrebno ugotoviti, ali je zavajala, je menil.

Logar se je odzval na današnjo novinarsko konferenco ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je DZ očital politiziranje projekta C0 in zatrdil, da bo Mestna občina Ljubljana (Mol) gradnjo nadaljevala. "Tisti, ki želi razpravo preusmeriti na polje politične debate, ne želi dobro ne stroki, ne temu, da se to vprašanje reši, kot se mora - torej v dobro državljank in državljanov ter v dobro ustavno varovane kategorije pitne vode," je menil.
Ne spreglejte