Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
15.22

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

15

Natisni članek

bris razkuževanje nepravilnosti nadzor inšpekcija COVID-19 testiranje

Petek, 18. 2. 2022, 15.22

2 leti, 2 meseca

Inšpektorji zaprli pet točk za testiranje, pomanjkljivosti ogromno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

15

covid testiranje | Ko zbornica pri nadzoru ugotovi nepravilnosti, izvajalca zdravstvene dejavnosti pozove, da pomanjkljivosti odpravi, spremeni organizacijo dela, izvede nadzor nad organizacijo in strokovnostjo dela. Prav tako jih pozove, da o realizaciji priporočil poročajo zbornici. V primeru večjih kršitev pa zbornica ugotovitve odstopi inšpekcijskim službam. | Foto Reuters

Ko zbornica pri nadzoru ugotovi nepravilnosti, izvajalca zdravstvene dejavnosti pozove, da pomanjkljivosti odpravi, spremeni organizacijo dela, izvede nadzor nad organizacijo in strokovnostjo dela. Prav tako jih pozove, da o realizaciji priporočil poročajo zbornici. V primeru večjih kršitev pa zbornica ugotovitve odstopi inšpekcijskim službam.

Foto: Reuters

Zdravstveni inšpektorat opravlja tudi nadzor testirnih točk, kjer opravljajo hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Med drugim je petim izvajalcem, ki niso imeli dovoljenja, prepovedal nadaljnje delo. Prijave zaradi nestrokovnega dela pa je pod drobnogled vzela zbornica zdravstvene nege in ob tem ugotovila več nepravilnosti.

Zdravstveni inšpektorat je od prvega januarja lani opravil 108 nadzorov testirnih točk. Ob tem so petim izvajalcem testiranja, ki niso imeli dovoljenja, izdali odločbo o prepovedi izvajanja testiranja do pridobitve dovoljenja. Eni osebi pa so izdali prepoved izvajanja dela v zdravstveni dejavnosti do vpisa v register, ki ga vodi zbornica zdravstvene in babiške nege.

Finančnih kazni do zdaj še niso izrekli. Prijave, ki jih je inšpektorat prejel zaradi nestrokovnega dela izvajalcev testiranja (na primer glede spoštovanja protokolov, strokovnih navodil, pravilnega odvzema brisa), je po poročanju portala N1 v strokovni nadzor odstopil zbornici zdravstvene nege.

covid testiranje
Novice Sprememba: toliko okužb je bilo potrjenih včeraj

Nadzori še niso končani, kader premalo usposobljen  

Ta je letos prejela 26 prijav o neustreznosti izvajanja hitrih testov. Več prijav se nanaša na iste izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Trenutno se nadaljuje sedem izrednih strokovnih nadzorov s svetovanjem. Te izvajajo z namenom preverjanja ustreznosti izvajanja hitrih testov, zagotavljanja strokovnosti in varnosti ter upoštevanja standardov, protokolov, smernic, navodil in drugih dokumentov. Ugotavlja se strokovna usposobljenost izvajalcev testiranja.

"Odstopanja so bila zaznana na več področjih. Kompetenco za jemanje brisov imata zdravnik in ustrezno izobražen ter usposobljen izvajalec zdravstvene in babiške nege. Brise jemljejo izvajalci, ki so ponekod pomanjkljivo strokovno usposobljeni, uvajanje v delo je velikokrat pomanjkljivo, informacije so si zaposleni izmenjevali med seboj," naštevajo na zbornici.

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Novice Vlada bo danes odločala o ukrepih. Bo še treba izpolnjevati pogoj PCT?

Nezadostna higiena, razkuževanje in neupoštevanje navodil 

Prav tako so ugotovili odstopanja pri tehniki odvzema brisa, neupoštevanje navodil proizvajalca brisov, nedosledno uporabo osebne varovalne opreme, pomanjkljivo higieno rok, nedosledno uporabo rokavic, uporabo istih rokavic za več uporabnikov, razkuževanje pripomočkov in delovnih površin pa ni dosledno. Kot so na zbornici še ugotovili v strokovnem nadzoru, včasih ni natančne sledljivosti o času, ki je potreben za odčitanje rezultata testa, prav tako včasih ni ustrezno rokovanje z odpadki.

Andrej Trampuž
Novice Trampuž: Necepljeni določajo, kdaj bomo odpravljali ukrepe #video
Peking testiranja
Sportal Neprestano testiranje, vedno novi pozitivni primeri
covid testiranje
Novice Minister za zdravje sporoča: Novi protokol testiranja, a le začasno #video
Ischgl
Sportal Ideje za izlet čez mejo ob koncu tedna: kakšni so pogoji?
Ne spreglejte