Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
9.53

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Vzajemna

Natisni članek

smučanje potovanja izlet COVID-19 tujina zdravstveno zavarovanje za tujino Vzajemna advertorial

Četrtek, 17. 2. 2022, 9.53

2 meseca, 3 tedne

Od smučišč pa do vožnje s pasjo vprego

Ideje za izlet čez mejo ob koncu tedna: kakšni so pogoji?

Vsebino omogoča Vzajemna
Ischgl | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zimske počitnice so skoraj pred vrati, smučarska sezona je v polnem razcvetu, število okužb z novim koronavirusom pa se vse bolj umirja. Še več, posamezne države sprejemajo vse milejše ukrepe za preprečevanje okužbe, nekatere jih celo že ukinjajo. Prehod številnih meja se vse bolj poenostavlja. Številni zato že razmišljajo o smučarskih izletih za konec tedna pri sosedih ali celo zimskih počitnicah čez mejo. Poiskali smo nekaj idej za krajše in daljše smučarske podvige ter preverili veljavne pogoje za prestop meja.

Po novem letu si želi marsikdo privoščiti malce oddiha na počitnicah v tujini in vse bolj so temu naklonjene tudi razmere, povezane z novim koronavirusom. Vseeno poskrbite, da boste za vsak primer še pred odhodom sklenili ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino. Zakaj se torej z dobrim zdravstvenim zavarovanjem za tujino ne bi odpravili na smučanje čez mejo, pa čeprav le za konec tedna? Predstavljamo nekaj idej za kratek oddih ali pa tudi malo daljše izlete.

Priljubljeno smučarsko letovišče Ischgl | Foto: Shutterstock Priljubljeno smučarsko letovišče Ischgl Foto: Shutterstock

Ne pozabite na zavarovanje za tujino, evropska kartica ni dovolj

Čeprav se odpravljate le čez mejo, pa ne pozabite, da tam potrebujete zavarovanje za tujino. Evropska kartica ni dovolj. Če boste potrebovali zdravnika, ga boste morali poiskati sami, saj vam evropska kartica ne zagotavlja asistence. Zdravniško pomoč, ki je obvezno zdravstveno zavarovanje v obiskani državi ne krije, boste morali doplačati sami. Prav tako evropska kartica ne krije stroškov prevoza v Slovenijo, stroške prevoza v bolnišnico pa krije le v nekaterih državah.

Izognite se torej stroškom nujnih zdravstvenih storitev v tujini. Pri Vzajemni lahko paket Evropa S sklenete že za le 5,12 evra premije na dan. Zavarovanje za tujino vključuje:

  • asistenco 24/7,
  • nujne zdravstvene storitve,
  • nujne zdravstvene prevoze,
  • iskanje in reševanje ponesrečenih oseb,
  • zavarovalno vsoto do 1.000.000 evrov.

Raj za smučarje v neposredni bližini naše meje

Priljubljeni raj za smučarje Avstrija svojim obiskovalcem ponuja številna smučišča z dih jemajočimi razgledi in vrhunsko pripravljenimi progami, ki se jih bodo razveselili tako smučarji začetniki kot tudi tisti bolj izkušeni. Med najbolj znana avstrijska smučarska središča zagotovo spadajo Ischgl, Kitzbühel in Sölden. Zaradi njihove oddaljenosti so ta smučišča bolj primerna za daljše izlete, morda za zimske počitnice, medtem ko so za izlete ob koncu tedna primernejša nam bližnja smučišča.

Smučišče Osojščica v bližini Beljaka | Foto: Shutterstock Smučišče Osojščica v bližini Beljaka Foto: Shutterstock

Blizu Beljaka je moderno smučišče Osojščica, ki je kot nalašč za prijeten konec tedna z družino ali v dvoje. Ponuja kar 45 kilometrov prog, ki navadno obratujejo od novembra vse do aprila. Neposredna bližina Beljaka vam omogoča, da smučanje združite še z drugimi zanimivimi aktivnostmi. Pozimi vsekakor ne smete zamuditi priložnosti za daljši spust s sanmi, ki je mogoč z Dobrača. Več kot dva tisoč metrov visoka gora ponuja odlično priložnost za spust s sankami, v katerem boste uživali tako mladi kot mladi po srcu.

Zimske počitnice v največji smučarski dolini na svetu

Če pustimo ob strani že omenjena najbolj znana avstrijska smučišča, je odličen predlog za zimske počitnice na smučeh dolina Zillertal. Je največja smučarska dolina na svetu, od nas pa je oddaljena manj kot pet ur vožnje. Obdajajo jo kar štiri smučišča, ki skupaj ponujajo več kot 540 kilometrov smučarskih prog, na katerih se boste zagotovo naužili spustov z urejenih in moderno opremljenih strmin. Poleg smučanja pa so v dolini Zillertal obiskovalcem na voljo tudi druge aktivnosti, kot so smučarski tek na vrhunsko urejenih progah, sankanje, drsanje in celo plezanje na ledu.  

Kritje stroškov v primeru bolezni covid-19 pri Zavarovanju za tujino

Ko se v času epidemije odpravljate v tujino, je še bolj kot kadarkoli prej pomembno, da imate sklenjeno ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino, in sicer tako, ki vključuje tudi kritje stroškov v primeru, da v tujini zabolite za boleznijo covid-19. Tako zavarovanje ponujajo tudi pri Vzajemni, kjer vam bodo v primeru, da v tujini zbolite za koronavirusno boleznijo, krili naslednje stroške:

  • stroške zdravstvene oskrbe na enak način, kot bi šlo za katerokoli drugo bolezen (pregled pri zdravniku, zdravila, hospitalizacijo),
  • stroške testa, ki ga naroči zdravnik, ob koriščenju kritja iz zavarovanja,
  • stroške karantene/samoizolacije (za zavarovanca in/ali družinske člane): do konca samoizolacije/karantene oziroma negativnega testa oziroma največ sedem prenočitev, pri čemer je višina stroškov na prenočitev omejena na 150 evrov/noč pri individualni polici ter na 250 evrov/noč/družino pri družinski polici,
  • aranžma za prevoz (letalska karta oziroma drug prevoz v ekonomskem razredu, in sicer 1.000 evrov pri individualni polici in 2.000 evrov pri družinski polici).

Največja smučarska dolina na svetu Zillertal, ki ponuja več kot 540 kilometrov smučarskih prog.  | Foto: Shutterstock Največja smučarska dolina na svetu Zillertal, ki ponuja več kot 540 kilometrov smučarskih prog. Foto: Shutterstock

Pogoji za vstop v Avstrijo

Še vedno velja, da je pred odhodom v tujino treba natančno preveriti zadnje aktualne pogoje, ki veljajo za prehod meje. Po zadnjih podatkih je vstop v Avstrijo mogoč brez obvezne napotitve v karanteno, a le, če izpolnjujete PC-pogoj in ob vstopu v državo dodatno predložite negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur. Izjeme, za katere ni treba predložiti PCR-testa, pa so vsi, ki so že prejeli tako imenovani poživitveni odmerek, prebolevniki, ki so covid-19 preboleli pred manj kot 90 dnevi, ter cepljeni prebolevniki, ki so bolezen preboleli pred manj kot 180 dnevi. Prav tako PCT-pogoj ni obvezen za otroke do dopolnjenega 12. leta starosti.  

Pogoji za prehod meje se spreminjajo na dnevni ravni, zato pred vsakršnim prehodom meje preverite zadnje spremembe. Za vstop v Avstrijo boste najzanesljivejše podatke o pogojih za prestop meje našli tukaj.

Smučišče v Furlaniji - Julijski krajini | Foto: Shutterstock Smučišče v Furlaniji - Julijski krajini Foto: Shutterstock

S pasjo vprego v zimsko idilo

Nam najbližje italijansko smučišče leži resnično na sami meji s Slovenijo. Italijansko smučišče Sella Nevea je namreč povezano z našim smučiščem Kanin. Čeprav je neposredna povezava med smučiščema trenutno zaradi pandemije zaprta, pa najdemo v Furlaniji - Julijski krajini še številna druga smučišča, katerih prednost je, poleg bližine, vsekakor tudi ugodna cena otroških vozovnic, ki je poenotena na le deset evrov, za najmlajše smučarje pa je pogosto cena še nižja ali pa je smučanje brezplačno.

Smučišče, ki je na svojih tleh gostilo tudi tekme svetovnega pokala in obiskovalcem ponuja kar 25 kilometrov smučarskih prog, je smučišče Trbiž. Ponuja čudovite razglede in najrazličnejše proge, med katerimi boste zlahka našli najprimernejše zase. Da bo vaš  izlet ob koncu tedna še popolnejši, se lahko podate še na enkratno izkušnjo vožnje s pasjo vprego. Na posebej prilagojenih saneh vas bodo skozi zimsko idilo pod budnim očesom strokovnjakov popeljali sibirski haskiiji. To nepozabno doživetje v bližini Trbiža omogočajo v mednarodni šoli vožnje s pasjo vprego (Scuola Internazionale Sleddog Mushing Sport).

Vožnja na saneh s pasjo vprego po idilično zasneženi pokrajini | Foto: Shutterstock Vožnja na saneh s pasjo vprego po idilično zasneženi pokrajini Foto: Shutterstock

Kakšno zdravstveno zavarovanje potrebujejo smučarji?

Stroški zdravstvenih storitev se razlikujejo od države do države. Višji kot je standard, višji so stroški, ki lahko nastanejo, če boste potrebovali zdravniško pomoč. Seveda pa je priporočena višina zavarovalne vsote odvisna tudi od tega, kako daleč od doma potujete. Pri Vzajemni so zato za svoje komitente pripravili preglednico, ki vam je lahko v pomoč pri izbiri zavarovalnih paketov. Za izlete v sosednje države tako kot za preostalo Evropo pri Vzajemni priporočajo zavarovalno vsoto do 50 tisoč evrov.

Še posebej v primeru športnega udejstvovanja, kot je smučanje, pa je priporočljivo, da ob sklenitvi zavarovanja vključite tudi dodatek za nezgodo, ki vključuje izplačilo do 10 tisoč evrov v primeru trajne invalidnosti ter dnevno nadomestilo v višini 20 evrov na prenočitev za podaljšano bivanje v bolnišnici.

Veljavni pogoji za vstop v Italijo

Za slovenske državljane velja, da lahko v Italijo vstopijo pod pogojem, da izpolnijo evropski obrazec za potnike in imajo veljavno digitalno evropsko potrdilo o končanem ciklu cepljenj, prebolevnosti ali testiranju. Za mlajše od šest let ti pogoji ne veljajo. Aktualno osvežene spremembe o pogojih za prestop meje z Italijo, ki veljajo za slovenske državljane, lahko najdete tukaj.

Ne spreglejte