Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2022,
9.50

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,87

55

COVID-19 otroci vrtec šola testiranje okuženi Slovenija

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 1. 2022, 9.50

2 leti, 5 mesecev

Minister za zdravje sporoča: Novi protokol testiranja, a le začasno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,87

55

"Kljub množici ukrepov in navodil v zadnjih dveh letih se, ker se bolezen neprestano spreminja, spet spreminjajo priporočila in navodila glede testiranja v državi," je o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Cilj vseh nas, ki smo delovali na tem področju, ostaja enak; čim prej premagati virus," je še dejal minister. Novi protokol testiranja bo v veljavo stopil 1. februarja. Po novem pozitivnih hitrih antigenskih testov ne bodo več potrjevali s PCR-testiranjem.

V 13 slovenskih bolnišnicah je hospitalizanih 818 bolnikov, kar je 165 več kot prejšnji ponedeljek, od teh jih 138 potrebuje intenzivno nego, je uvodoma poudaril minister Poklukar in ob tem pojasnil, da se z jutrišnjim dnem spreminja protokol testiranja in sporočanja podatkov o tem, ali je nekdo v bolnišnici zaradi covid-19 ali je ta pridružena bolezen bolnika.

Na navadnih oddelkih je tako danes 394 oseb zaradi covida in 286 s covidom kot pridruženo boleznijo. V intenzivnih enotah je 119  bolnikov zaradi osnovne bolezni covid in 19 oseb s covidom kot pridruženo boleznijo.

Poklukar je znova pojasnil izjeme od karantene, ki veljajo od 10. oziroma 19. januarja. 

Omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila 

"Z jutrišnjim dnem se uveljavlja omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o cepljenju na 270 dni," je spomnil minister. Ta odločitev je bila na ravni Slovenije sprejeta 17. 12. 2021, na ravni EU pa 27. 12. 2022.

Veljavnosti dokazil o cepljenju in prebolevnosti, ki se uporablja od 1.februarja 2022 naprej. | Foto: Vlada RS Veljavnosti dokazil o cepljenju in prebolevnosti, ki se uporablja od 1.februarja 2022 naprej. Foto: Vlada RS "Prebivalci smo imeli vmes dovolj časa, da smo se cepili s poživitvenim odmerkom in tako zaščitili svoje zdravje, prav tako pa imamo s tem veljavno in do nadaljnjega neomejeno QR-kodo. Zato smo tudi organizirali Dneve cepljenja," je še dejal.

Za potrditev bolezni od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

  • S 1. februarjem uvajamo slovensko covidno potrdilo o pozitivnem testu HAG. Kakšna je razlika? EU-potrdilo začne veljati 11 dan po potrditvi, slovensko covidno potrdilo pa 7. oziroma 11. dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale, in velja samo za slovensko ozemlje.
    V praksi to pomeni, da vse osebe tako z znaki okužbe dihal ali brez znakov okužbe ali osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom za samotestiranje najprej pristopijo k pooblaščenemu izvajalcu k hitremu antigenskemu testu. Če je test pozitiven, sta potrebni osamitev oziroma izolacija in izdaja slovenskega digitalnega covidnega potrdila. V primeru negativnega testa z znaki okužbe dihal se oseba samoizolira za 72 ur. Po treh dneh se obravnava konča. Če so po 72 urah simptomi prisotni, spet opravite hitri test pri izvajalcu.  
  • PCR-testiranje bo od torka mogoče le še z napotilom zdravnika.

 Z novo spremembo bomo dosedanje ukrepe prilagodili tako, da bomo z virusom lažje živeli, je državljanom še sporočil Poklukar.

"Sprememba testiranja je namenjena obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema, zaposlenih v zdravstvenem sistemu pred izgorelostjo, enostavni dostopnosti prebivalcev do testov in ne nazadnje tudi smotrni porabi sredstev," je ob tem dejal minister. 

A da gre le za začasen ukrep, je še dodal. Ko se virus v populaciji zmanjša, bo to verjetno zahtevalo nove spremembe.

Ne spreglejte