Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
6.36

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

32

Natisni članek

okužba okuženi Koronavirus Slovenija NIJZ Covid-19 Sledilnik COVID-19

Četrtek, 17. 2. 2022, 6.36

2 leti, 2 meseca

Vlada bo danes odločala o ukrepih. Bo še treba izpolnjevati pogoj PCT?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

32

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19. | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Včeraj so v Sloveniji potrdili 4.542 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 7.640 manj kot teden dni prej, ko so jih potrdili 12.182. Po neuradnih informacijah bo vlada danes na dopisni seji pretresala ukrepe za zajezitev epidemije covid-19. Udeleženci posveta so vladi predlagali odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, na poštah, upravnih enotah in v trgovinah. Razmišljajo, da bi ukrepe v šolah sproščali postopoma. 

Kje bi lahko ukinili pogoj PCT?

V gostinstvu predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oziroma vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Ukinitev karanten in iskanja tveganih stikov 

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Janez Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi preostale predloge stroke.

Podaljšanje obratovalnega časa gostiln in odprtje diskotek 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo v izjavi za medije napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov, ti lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Bodo učenci lahko od zdaj brez mask? 

Notranji minister Aleš Hojs je za POP TV v sredo navedel, da predlaga ukinitev vseh ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19, in izrazil upanje, da se bodo s tem strinjali tudi epidemiologi.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, pozneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Da bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšanimi epidemiološkimi razmerami ter predlogom strokovnih skupin odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na svojem profilu na Twitterju zapisal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Zadnji podatki o okužbah v Sloveniji

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 890 covidnih bolnikov, od tega jih je 120 na intenzivni negi (108 zaradi covida in 12 s covidom), 770 pa na navadnem oddelku (405 zaradi covida in 365 s covidom). Včeraj je umrlo 14 covidnih bolnikov, kažejo podatki vlade.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 104.310 primerov aktivnih okužb, kar je 12.127 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 5.581, kar je 1.007 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa znaša 4.944 oziroma 537 manj kot dan prej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v Sloveniji v torek ob opravljenih 2.368 PCR-testih in 79.503 HAGT-testih potrdili 4.716 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje je razvidno, da se je do danes v Sloveniji z enim odmerkom cepiva cepilo 1.263.061 vseh prebivalcev oziroma 60 odstotkov, drugi odmerek pa je prejelo 1.216.384 vseh prebivalcev, kar je 58 odstotkov. 

Med prebivalci, starejšimi od 18 let, se je z enim odmerkom cepilo 1.222.904 ljudi oziroma 60 odstotkov, z dvema pa 1.177.779 ljudi, kar je 68 odstotkov. 

Po podatkih vlade je tretji odmerek cepiva prejelo 619.815 ljudi. 

Janez Janša
Novice Janša: V prihodnjih dneh in tednih bo odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov
Nizozemska covid maska maske
Novice Nizozemska bo odpravila večino ukrepov proti covid-19
Ne spreglejte