Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
21.20

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Natisni članek

COVID-19 Nizozemska

Torek, 15. 2. 2022, 21.20

2 leti, 2 meseca

Nizozemska bo odpravila večino ukrepov proti covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Nizozemska covid maska maske | "Maske so obvezne samo v javnem prometu in na letališčih. Držanje razdalje in nošenje maske ostajata smiselna, ne pa obvezna," je dodal minister. | Foto Reuters

"Maske so obvezne samo v javnem prometu in na letališčih. Držanje razdalje in nošenje maske ostajata smiselna, ne pa obvezna," je dodal minister.

Foto: Reuters

Nizozemska bo do 25. februarja odpravila skoraj vse omejitve, povezane s covid-19. Ob vse manj okužbah in hospitalizacijah bo v državi življenje ponovno "normalno", je danes dejal nizozemski zdravstveni minister Ernst Kuipers. V Romuniji je ustavno sodišče uredbo o obvezni uporabi mask označilo za neustavno.

"Država se bo znova odprla," besede Kuipersa na tiskovni konferenci povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Bari, restavracije in nočni klubi se bodo vrnili na delovni čas pred pandemijo, medsebojna razdalja in zaščitne maske pa v večini krajev ne bodo več obvezne.

"Maske so obvezne samo v javnem prometu in na letališčih. Držanje razdalje in nošenje maske ostaja smiselno, ni pa obvezno," je dodal minister.

cepivo
Novice Švedska priporoča četrti odmerek cepiva za starejše od 80 let

Pandemije še ni konec

Opozoril je, da pandemije sicer še "ni konec" in da morajo ranljivi ljudje še vedno ostati previdni.

Kuipers je januarja prevzel funkcijo zdravstvenega ministra kot del nove vlade premierja Marka Rutteja in hitro nakazal, da želi začeti vračati družbo v normalno stanje.

Nizozemska vlada je namreč decembra po porastu okužb s koronavirusno različico omikron uvedla nekatere najstrožje omejitve v Evropi. Pred tem je v državi prišlo do dveh obdobij nemirov in nasilnih izgredov zaradi omejitev, pri čemer je policija novembra v Rotterdamu celo streljala na protestnike in jih več tudi ranila.

Po zadnjih podatkih nizozemskih zdravstvenih oblasti so v državi v zadnjem dnevu zabeležili dobrih 50 tisoč novih okužb s koronavirusom. Polno cepljenih je 86,3 odstotka Nizozemcev, starejših od 18 let, poživitveni odmerek pa je prejelo 60,6 odstotka odrasle populacije.

covid
Novice Koronavirusne okužbe: takšni so najnovejši podatki

Romunsko ustavno sodišče uredbo o obvezni uporabi mask označilo za neustavno

Ustavno sodišče Romunije je danes za neustavno razglasilo uredbo, ki velja od leta 2020 in od državljanov zahteva, da nosijo maske za zaščito pred okužbo s koronavirusom. Posledično so razveljavljene vse globe, ki so bile izdane zaradi mask, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na romunsko tiskovno agencijo Mediafax.

Ustavno sodišče sicer ni nasprotovalo obveznemu nošenju zaščitnih mask samemu po sebi. Šlo naj bi namreč za formalno napako, saj romunska vlada pred uvedbo odloka ni pridobila z zakonom predpisanega strokovnega mnenja zakonodajnega sveta, ki svetuje vladi in parlamentu.

Razmišljajo o ukinitvi obvezne nošnje mask

Romunski minister za zdravje Alexandru Rafila medtem razmišlja o ukinitvi obveznega nošenja mask v začetku marca, če bi število obolelih s covid-19 še naprej padalo, kot se dogaja zadnjih deset dni.

Po zadnjih podatkih sedemdnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev v Romuniji znaša 839.

Država je sicer po precepljenosti med najslabšimi v Evropi. Samo 41,5 odstotka Romunov je polno cepljenih, prav tako jih je le 8,2 odstotka prejelo poživitveni odmerek cepiva proti bolezni covid-19.

Mateja Logar
Novice Za te ustanove predlagajo odpravo pogoja PCT #video
Ne spreglejte