SiolNET. Novice Slovenija
5,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za te ustanove predlagajo odpravo pogoja PCT #video

5,29

termometer

Minister za zdravje Janez Poklukar je s strokovno skupino za covid-19 in predstavniki zdravstva na Brdu pri Kranju razpravljal o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covid-19. Po napovedih vodje skupine Mateje Logar lahko pričakujemo sproščanje ukrepov, ni pa še znano kdaj, kje in v kolikšnem obsegu.

Po neuradnih informacijah STA so udeleženci današnjega posveta med drugim razpravljali o možnostih postopnega ukinjanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pa tudi o možnosti popolne ukinitve karantene ob tveganem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Že zdaj je sicer v veljavi več izjem od karantene.

Kot je na novinarski konferenci po koncu posveta sporočil minister za zdravje Janez Poklukar, so danes govorili o postopnem sproščanju pogoja PCT in postopnem ukinjanju testiranja ter spremenjenih protokolih na smučiščih, javnem prevozu in v gostinskih lokalih.

Logarjeva je povedala, da bo strokovna skupina za covid-19 vladi predlagala odpravo pogoja PCT za dejavnosti, v katerih je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje za prenos okužbe razmeroma majhno - v dejavnosti trgovine, upravnih enot, bank, pošt, bencinskih servisov.

Priporočila bo minister prenesel do vlade

Predlagajo pa ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru, še vedno je tudi pomembno, da se ohranjajo splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma, je dodala.

"Vsa ta priporočila bom prenesel do vlade in verjamem, da lahko v naslednjih dneh s spreminjam odlokov relativno hitro številna udejanjimo," je napovedal minister in ob tem poudaril, da v središču ostajata zaščita najranljivejših in zdravstvenega sistema, predvsem v luči zasedenosti bolniški postelj s covidnimi bolniki.

Skladno z zmanjševanjem števila okuženih v bolnišnicah sicer predvidevajo, da bi se k normalnemu izvajanju programov, ki so danes od 60- do 80-odstotno realizirani, po trenutnih projekcijah lahko vrnili po 10. marcu. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih okoli 300 covidnih bolnikov, 80 od teh na oddelkih intenzivne terapije, je še povedal Poklukar.

Poklukar: Ukrepi bodo občasno dvosmerni

"Vsi ukrepi bodo verjetno občasno dvosmerni," je v petek dejal Poklukar. To po njegovih besedah pomeni, da jih bo v določenih obdobjih v veljavi manj, ob poslabšanju razmer pa bo treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega ukrepa več.

Logarjeva je v petek za STA sicer napovedala, da bo sproščanje ukrepov odvisno od razmer v zdravstvu, pa tudi od precepljenosti populacije. "Nikakor pa ne bomo ukrepe sproščali po zgledu Skandinavcev in Velike Britanije," je napovedala. Na Danskem in v Veliki Britaniji so večino epidemioloških ukrepov namreč opustili v kratkem časovnem obdobju. V Sloveniji torej lahko pričakujemo postopno sproščanje ukrepov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin