SiolNET. Novice Slovenija
6,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: V prihodnjih dneh in tednih bo odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov

6,52

termometer

Janez Janša |  | Foto: STA
Foto: STA

V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšanim epidemiološkim stanjem in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covid-19. S tem so po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

Epidemija se umirja, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v Sloveniji včeraj ob opravljenih 2.368 PCR-testih in 79.503 HAGT-testih potrdili 4.716 primerov okužbe z novim koronavirusom. V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 911 bolnikov, med njimi 529 zaradi covida in 382 s covidom. Intenzivno nego potrebuje 125 covidnih bolnikov. Boj s koronavirusno boleznijo je izgubilo še 15 ljudi, kažejo podatki vlade. 

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice Covid v Sloveniji: takšne so najnovejše številke

To predlaga strokovna skupina

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. 

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi preostale predloge stroke. Po neuradnih informacijah STA vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

Mateja Logar Novice Za te ustanove predlagajo odpravo pogoja PCT #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin