SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan po neurju: v Ljubljani poplavilo ceste, podhode, kleti #foto #video

10

termometer

Voda je bruhala iz kanalizacijskih jaškov, zalilo je ceste in podvoze. Avtomobili in avtobusi so obtičali ujeti v visoki vodi. Na glavni železniški postaji je voda odnesla beton, med predstavo v ljubljanski Drami je vdrla skozi streho, gledalce so nemudoma evakuirali. Voda je ponoči vdrla tudi v UKC Ljubljana. Ljubljanski gasilci so imeli veliko dela s črpanjem meteorne vode. Tudi drugod po Sloveniji je neurje povzročilo veliko materialne škode. 

Današnji dan bo razkril posledice včerajšnjega neurja, ki se je v poznih večernih urah razbesnelo nad Slovenijo. V Ljubljani je zalilo več kot 500 objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče. Med 8. in 24. uro je regijski center prejel več kot 2.700 klicev občanov. 

Zaprt vozni pas na severni ljubljanski obvoznici

Na severni obvoznici je zaradi večje količine vode poškodovano vozišče. Zaprt je vozni pas pri priključku Celovška cesta iz smeri Kosez proti Štajerski oziroma Dolenjski, poroča Prometno-informacijski center. 

Rekorden naliv v Ljubljani

V kratkem času je padlo zelo veliko dežja, na Goričkem so izmerili 93, v Ljubljani pa skoraj sto litrov dežja na kvadratni meter. Včerajšnji naliv je postavil nov absolutni rekord za Bežigradom in na Sotinskem bregu.

Posledice neurja v Ljubljani 29.9.2021. Novice Včerajšnji naliv eden najhujših v slovenski zgodovini #video
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Gasilci v Ljubljani posredovali več kot 320-krat

Gasilci so pomagali pri črpanju meteornih voda, posredovali so skupno na 362 lokacijah. Samo gasilci poklicne enote GB Ljubljana in gasilci prostovoljnih enot Mestne občine Ljubljana so posredovali na 328 lokacijah, kjer je meteorna voda zalila kletne in pritlične prostore stanovanjskih in drugih objektov, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Na nekaj objektih je meteorna voda vdirala skozi streho. Prav tako je nekaj vozil obtičalo v poplavljenih podvozih.

Posledice neurja v Ljubljani 29.9.2021. Novice Ljubljanski gasilci opravili skoraj 400 intervencij, ekipe so še na terenu #video

Gasilci in vlečne službe so imeli veliko dela. 

Posledice neurja v Ljubljani 29.9.2021. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Posledice neurja v Ljubljani 29.9.2021. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Voda je bruhala iz kanalizacijskih jaškov.

Zaradi vdora vode so evakuirali gledalce ljubljanske Drame. Med predstavo je voda vdrla skozi streho. Pomočnica ravnatelja SNG Drama Ana Rokvić Pinterič je povedala, da je zalilo celotno Dramo, ki je že tako ali tako v slabem stanju, zato se bojijo, da se bo sesula sama vase.

Voda ponoči vdrla v UKC Ljubljana

"Poplavljena je bila vsa kritična infrastruktura, zalilo je tudi kanale komunikacijske infrastrukture. V glavni stavbi je voda po stopnicah tekla kot slap. Z odpravljanjem posledic smo začeli ob polnoči in smo jih do 7. ure zjutraj skoraj v celoti odpravili. Povzročeno škodo še ocenjujemo, a zagotovo ne bo majhna," je v izjavi za javnost povedal v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič

Bolnišnica zdaj funkcionira normalno. Poplavljena območja so zasilno sanirana, nekatere paciente so morali prestaviti na druge oddelke. Ob tem se je Golobič zahvalil vsem sodelavcem, ki so sredi noči prišli v službo in začeli s sanacijo. 

Prva naloga je bila skrb za paciente in osnovno infrastrukturo, ki je nujna za delo bolnišnice (dvigala, podhodi, hodniki), so zapisali na UKC Ljubljana. Danes zjutraj si je minister za zdravje Janez Poklukar na terenu ogledal posledice včerajšnjega neurja. 

Slovenijo zajelo hudo neurje

Včeraj popoldan in zvečer je večino Slovenije zajelo močno neurje z obilnim dežjem, vetrom, ponekod je klestila tudi toča. V Žalcu se je na železniško progo podrlo drevo, v Cankovem je v drevo udarila strela. Požar so pogasili gasilci.

V Ljubljani je zvečer poplavilo več podvozov in cest, na severni obvoznici je bila zaradi poplavljenega vozišča na odseku od priključka Ljubljana Bežigrad do priključka Ljubljana Podutik v smeri Kosez popolna zapora.

Voda je zalila skoraj vse podvoze v Ljubljani:

poplave Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

poplave Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

poplave Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

poplave Ljubljana | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Takole je v spodnjem videoposnetku toča klestila v Laškem:

Iz Uprave za zaščito in reševanje poročajo o več dogodkih, ko je popoldan nekatere slovenske občine zajelo močno neurje z dežjem in vetrom, ponekod je padala tudi toča. 

Črpajo vodo, poškodovane so strehe na hišah

V občini Rogašovci so zaradi hudega neurja posredovali gasilci PGD Rogašovci. O škodi za zdaj še ne poročajo. Močno neurje je zajelo občino Puconci. Tam posreduje več gasilskih društev na območju občine. Tudi v Odrancih so na terenu intervencijske službe. Tam je zaradi neurja močno poškodovano ostrešje stanovanjske hiše. Posredujejo gasilci PGD Odranci. O dogodku so obvestili tudi Civilno zaščito občine Odranci.

Močno neurje je zajelo tudi občino Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota in PGD Pušča so prečrpali vodo iz več stanovanjskih objektov. V Ljutomeru Gasilci PGD Ljutomer, PGD Gresovščak, PGD Radomerje in PGD Spodnji Kamenščak prečrpavajo meteorno vodo. Tudi v Lendavi so po neurju brez počitka. Gasilci PGD Lendava prečrpavajo vodo iz DOŠ 1 v Lendavi.

V Laškem poplave in toča 

Neurje z močnim dežjem in vetrom je ob 18.22 zajelo občino Laško. Čez cesto so podrta drevesa, poplavljena je hiša in poškodovana lokalna cesta. Poplavljena je tudi lokalna cesta v Rifengozdu in podvoz v Laškem pri pivovarni. Na terenu so še vedno gasilci PGD Laško.

Drevo na železniški progi v Celju 

Ob 17.54 se je v Celju na železniško progo Celje - Žalec podrlo drevo. Vzdrževalci Slovenskih železnic bodo drevo odstranili s tirov. Poplavilo pa je prostore gasilskega doma PGD Ostrožno v Celju, poročajo iz Uprave za zaščito in reševanje.

Močno neurje je zajelo tudi občino Cankova. V drevo je udarila strela, vnel se je požar, ki so ga pogasili gasilci PGD Gerlinci.

V Beltincih črpajo meteorno vodo

Tudi občino Beltinci je zajelo močno neurje z nalivi. Gasilci PGD Beltinci prečrpavajo meteorno vodo iz več objektov.

Padavine se bodo razširile nad večji del Slovenije

Zvečer in v prvem delu noči se bodo padavine razširile nad večji del Slovenije. Vmes bo tudi kakšna nevihta. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem pa burja, sporočajo iz Agencije za okolje.

V četrtek bo sprva oblačno, rahel dež bo dopoldne povsod ponehal. Popoldne se bodo oblaki trgali. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

Neurje. Poplave. Padavine. Deževje. Novice Neurje prizadelo območja občin Šentilj, Ormož, Ptuj in Hajdina toča, Žalec Novice Toča klestila ponekod po Sloveniji toča, Žalec Novice Toča uničevala strehe in razbijala okna, uničeni pridelki in poslopja #video Tamb streha Novice Takšne so posledice nedeljskega neurja #foto #video Neurje Novice Neurje podiralo drevesa in odkrivalo strehe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin