Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
3. 12. 2022,
13.51

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

navtika Hrvaška

Sobota, 3. 12. 2022, 13.51

1 leto, 4 mesece

Hrvaška bo izbrisala skoraj devet tisoč plovil

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Čoln. Plovilo. Ladja. | Po neuradnih ocenah ima okoli tri tisoč Slovencev svoja plovila registrirana na Hrvaškem. | Foto Getty Images

Po neuradnih ocenah ima okoli tri tisoč Slovencev svoja plovila registrirana na Hrvaškem.

Foto: Getty Images

Hrvaška bo do konca leta iz vpisnika plovil izbrisala skoraj devet tisoč plovil, katerih lastniki v zadnjih dveh letih niso poravnali vseh letnih dajatev. Če imate plovilo, registrirano na Hrvaškem, preverite, ali ni morda med njimi tudi vaše.

O tej problematiki smo pisali že lansko jesen, ko je izbris grozil deset tisoč plovilom. Na koncu je bilo iz vpisnika izbrisanih več kot šest tisoč plovil.

Za plovila, registrirana na Hrvaškem, je treba vsako leto plačati dajatev za uporabo pomorskega dobra ter dajatev za varnost plovbe in zaščito morja pred onesnaženjem. Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je letos novembra objavilo seznam 8.867 plovil, katerih lastniki v letih 2020 in 2021 niso plačali navedenih dajatev. Plovila, za katera dajatve ne bodo poravnane do 15. decembra, bodo izbrisana iz vpisnika plovil.

Hrvaška, morje
Novice Hrvaška bo izbrisala več kot deset tisoč plovil

Brisanje se lahko zgodi tudi zaradi birokratskih zapletov

Izbris iz vpisnika plovil na Hrvaškem lahko lastnikom plovil prinese precej težav, opozarja Lena Koter. | Foto: Osebni arhiv Izbris iz vpisnika plovil na Hrvaškem lahko lastnikom plovil prinese precej težav, opozarja Lena Koter. Foto: Osebni arhiv Lena Koter iz podjetja Menta z Reke, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem, največ v zvezi s plovili in nepremičninami na Hrvaškem, pojasnjuje, da gre največkrat za plovila lastnikov, ki nimajo pooblaščenca, niso prejeli položnic, so plačali v evrih namesto v kunah ali pa so pri plačilu navedli napačen sklic. "Vsa ta plovila so na seznamu za brisanje," opozarja.

Koterjeva se je srečala tudi s primeri, v katerih nekdanji lastnik plovila, ki je plovilo prodal, ni poravnal obveznosti, izbris pa zdaj grozi trenutnemu lastniku. V vseh navedenih primerih se morajo lastniki plovil obrniti na ministrstvo za morje, za pomoč pa lahko zaprosijo tudi podjetje Menta.

Po izbrisu potreben postopek za prvi vpis plovila

Koterjeva pojasnjuje, da je izbrisano plovilo treba ponovno vpisati v vpisnik plovil, in sicer po merilih, ki veljajo za prvi vpis plovila na Hrvaškem. Po njenih izkušnjah se največkrat zaplete pri plovilih, starejših od dvajset let.

Ministrstvo za morje ponovno opozarja, da bodo iz vpisnika plovil izbrisana tudi plovila, ki nimajo pooblaščenca. Če lastnik nima pooblaščenca ali dozdajšnji pooblaščenec za prejemanje pošte ni pripravljen prevzeti dodatne obveznosti za zastopanje v sporih, morajo lastniki plovil izbrati novega pooblaščenca.

Izbris plovila lastniku prinese precej težav, saj je pred prvo plovbo treba opraviti izredni tehnični pregled, ki narekuje pregled na suhem. Cena je v primerjavi z rednim tehničnim pregledom dvakrat višja, sklene Koterjeva.

Ne spreglejte