Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
2. 9. 2021,
17.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

čoln navtika morje Hrvaška

Četrtek, 2. 9. 2021, 17.30

2 leti, 7 mesecev

Hrvaška bo izbrisala več kot deset tisoč plovil

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Hrvaška, morje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hrvaška bo oktobra iz vpisnika plovil izbrisala več kot deset tisoč plovil, katerih lastniki v zadnjih dveh letih niso poravnali vseh letnih dajatev. Če imate plovilo, registrirano na Hrvaškem, preverite, ali ni morda med njimi tudi vaše.

Za plovila, registrirana na Hrvaškem, je treba vsako leto plačati dajatev za uporabo pomorskega dobra ter dajatev za varnost plovbe in zaščito morja pred onesnaženjem.

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je 20. avgusta objavilo seznam 10.657 plovil, katerih lastniki v letih 2019 in 2020 niso plačali navedenih dajatev. Plovila, za katera dajatve ne bodo poravnane do konca letošnjega septembra, bodo izbrisana iz vpisnika plovil.

Brisanje se lahko zgodi tudi zaradi birokratskih zapletov

Lena Koter se v praksi srečuje z različnimi zapleti. | Foto: Osebni arhiv Lena Koter se v praksi srečuje z različnimi zapleti. Foto: Osebni arhiv Kot je pojasnila Slovenka Lena Koter iz podjetja Menta z Reke, ki se ukvarja s storitvami za opravljanje vseh vrst poslovnih in zasebnih upravnih obveznosti na Hrvaškem, se v praksi srečuje z različnimi zapleti. "Nekateri lastniki na primer niso prejeli položnic, nekateri pa so plačali v evrih oziroma so pri plačilu navedli napačen sklic. Vplačilo v zadnjih dveh primerih ni bilo zavedeno pod plovilo, za katero je bila vplačana dajatev, tako da so tudi ta plovila na seznamu za brisanje," opozarja lastnike plovil.

Srečala se je tudi s primeri, v katerih nekdanji lastnik plovila, ki je plovilo prodal, ni poravnal obveznosti, izbris pa zdaj grozi trenutnemu lastniku. V vseh navedenih primerih se je treba obrniti na ministrstvo (prigovor@pomorstvo.hr) in razjasniti položaj, za pomoč pa se lahko obrnete tudi na podjetje Menta.

Izbris lastniku prinaša nevšečnosti in dodatne stroške

Koterjeva še opozarja, da bodo iz vpisnika plovil izbrisana tudi plovila, ki nimajo pooblaščenca za sprejem pisemskih pošiljk in zastopanje v morebitnih sporih s hrvaškimi državnimi organi. Če nimate pooblaščenca ali vaš dozdajšnji pooblaščenec za prejemanje pošte ni pripravljen prevzeti dodatne obveznosti za zastopanje v sporih, je treba izbrati novega pooblaščenca.

Čoln. Plovilo. Ladja.
Novice Lastniki plovil na Hrvaškem, pozor: to morate urediti čim prej

Izbris plovila lastniku prinese precej težav, saj je pred prvo plovbo treba urediti ponovni vpis in opraviti izredni tehnični pregled, ki narekuje pregled na suhem, cena pa je v primerjavi z rednim tehničnim pregledom dvakrat višja, še pojasnjuje Koterjeva.

Ne spreglejte