Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 6. 2021,
14.33

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Natisni članek

COVID-19 smsPASS potrdilo vloga

Petek, 18. 6. 2021, 14.33

2 leti, 10 mesecev

Hitreje do podatkov in digitalnega podpisa, s ponedeljkom še klicni center za storitve SI-PASS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

računalnik | Navodila, kako namestimo mobilno identiteto smsPASS, tudi v obliki videovodiča, so dostopna na spletni strani Državnega centra za storite zaupanja, so še pojasnili na ministrstvu. | Foto Getty Images

Navodila, kako namestimo mobilno identiteto smsPASS, tudi v obliki videovodiča, so dostopna na spletni strani Državnega centra za storite zaupanja, so še pojasnili na ministrstvu.

Foto: Getty Images

Zaradi napovedi, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje na portalu zVem omogočil dostop do digitalnega covidnega potrdila EU, se je močno povečalo povpraševanje po pridobitvi in uporabi mobilne identitete smsPASS ter po kvalificiranih digitalnih potrdilih. Zato na ministrstvu za javno upravo s ponedeljkom vzpostavljajo klicni center SI-PASS.

Klicni center bo namenjen pomoči in podpori uporabnikom, ki uporabljajo ali pa želijo uporabljati storitve SI-PASS, predvsem zaradi pridobitve potrdil na portalu zVem. Deloval bo vsak delovni dan med 8. in 22. uro. V začetku bo v klicnem centru na voljo od pet do šest svetovalcev, ki bodo nudili podporo uporabnikom, v nadaljevanju se bo ekipa svetovalcev še okrepila.

Uporabniki lahko tako vsak delovni dan v omenjenih urah pokličejo na brezplačno telefonsko številko klicnega centra 080 7074, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Za storitev SI-PASS in izdajo kvalificiranih digitalnih potrdil SIGEN-CA ter mobilne identitete smsPASS skrbi Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST, ponudnik storitev zaupanja, ki deluje v okviru ministrstva za javno upravo.

Dostop do različnih elektronskih storitev 

Mobilna identiteta smsPASS in kvalificirano digitalno potrdilo sta tako imenovani elektronski ključ. Omogočata dostop do različnih elektronskih storitev, kot so oddaja vlog, pridobitev potrdil, vpogled v podatke in digitalni podpis, na portalih zVem, eUprava, eDavki, eZpiz in podobno.

Na portalu zVem, ki ga upravlja ministrstvo za zdravje oziroma NIJZ in na katerem lahko sami pridobimo potrdilo o cepljenju proti covid-19, prebolelosti ali testiranju, bo torej v kratkem dostopno tudi tako imenovano digitalno covidno potrdilo Evropske unije, ki bo državljankam in državljanom omogočalo lažjo mobilnost v okviru držav članic Evropske unije.

Podrobnosti o oddaji vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS ali kvalificiranega digitalnega potrdila so dostopne na spletni strani ministrstva za javno upravo in Državnega centra za storitve zaupanja. Tam so navedena tudi prijavna mesta, na katerih je možno oddati vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS.

mejni prehod
Novice Digitalno covidno potrdilo v veljavo s prvim julijem; na voljo bodo tri različice
Zabava
Novice Na Hrvaškem kmalu množični dogodki za imetnike covidnih potrdil
covid potni list
Novice Kam po digitalno identiteto za tujino? Kdo izdaja vloge in kdo ne?
Ne spreglejte