SiolNET. Novice Slovenija
8,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Digitalno covidno potrdilo v veljavo s prvim julijem; na voljo bodo tri različice

8,38

termometer

mejni prehod
Čeprav naj bi evropska digitalna covidna potrdila olajšala prosto gibanje znotraj Evropske unije, ne bodo in ne smejo biti pogoj za prosto gibanje, ki je temeljna pravica v Evropski uniji, ter ne bodo veljala kot potovalni dokument. Foto: STA

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju pričakovano in s prepričljivo večino pritrdil uvedbi digitalnega covidnega potrdila, ki naj bi s prvim julijem začelo veljati v vsej Evropski uniji. Poslanci verjamejo, da bo potrdilo olajšalo potovanja v Uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covid-19, še posebej turizma.

Za izdajo potrdila za državljane Evropske unije je glasovalo 546 poslancev, 93 jih je bilo proti in 51 vzdržanih. Za izdajo potrdila za državljane tretjih držav je glasovalo 553 poslancev, 91 jih je bilo proti in 46 vzdržanih, so danes sporočili iz parlamenta.

V parlamentu ob tem izpostavljajo, da bo potrdilo brezplačno in ga bodo morale priznavati vse države članice. Imetnikom potrdila ne bodo mogle naložiti dodatnih omejitev pri potovanjih, kot sta na primer karantena ali dodatno testiranje, razen če bi bilo to upravičeno in sorazmerno z vidika zaščite javnega zdravja.

Cenejše tudi testiranje

Poleg tega da bo samo potrdilo brezplačno, mora biti cenovno in tudi sicer dostopno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še poudarjajo v parlamentu. V ta namen bo za nabavo testov državam članicam iz sredstev Evropske unije  namenjenih dodatnih 100 milijonov evrov.

Potrdilo - opremljeno s QR kodo v papirni ali digitalni obliki - bo začelo veljati prvega julija in bo v veljavi 12 mesecev. Pravico do njegove pridobitve bo imel vsak, ki je bil cepljen, ima nedaven negativen test ali je prebolel covid-19. V praksi se bodo tako izdajala tri različna potrdila.

Evropski poslanci so se v torkovi razpravi na to temo strinjali, da bo skupno potrdilo omogočilo odpravo omejitev, uvedenih v boju s pandemijo, in s tem vrnitev v normalno življenje. Predvsem bo državljanom olajšalo potovanja to poletje.

Potrdila o cepljenju bodo morale priznavati vse države članice Unije, če gre za cepiva, odobrena s strani Evropske zdravstvene agencije. V primeru drugih cepiv, dovoljenih s strani organov posameznih držav ali Svetovne zdravstvene organizacije, bo odločitev o priznavanju v rokah posameznih držav članic.

Podatki le v lastni državi 

Visoko na dnevnem redu pogajanj med Svetom EU in parlamentom je bilo tudi vprašanje varstva podatkov, okoli katerega so se porajali številni pomisleki. V ta namen je bil dosežen dogovor, da morajo biti vsi osebni podatki obdelovani v skladu z uredbo Evropske unije o varstvu podatkov in se ne bodo posredovali oziroma hranili v drugi državi, saj to ni potrebno za preverjanje digitalnega podpisa.

potni list Novice Poleti že covidna potrdila? Med pobudnicami tudi Slovenija. Rovinj Novice V Bruslju za lažja potovanja predlagajo covidna potrdila

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin