Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
21.01

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

Natisni članek

DARS Valentin Hajdinjak

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 21.01

5 mesecev, 3 tedne

Hajdinjak odstopil z mesta predsednika uprave Darsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28
Valentin Hajdinjak | Razlogov za odstop Valentina Hajdinjaka v sporočilu za javnost družbe Dars niso navedli.  | Foto Ana Kovač

Razlogov za odstop Valentina Hajdinjaka v sporočilu za javnost družbe Dars niso navedli. 

Foto: Ana Kovač

Valentin Hajdinjak je odstopil s čela Darsa, so po današnji izredni seji nadzornega sveta sporočili iz največje državne družbe.

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je nadzornemu svetu podal odstop, s katerim se je nadzorni svet seznanil. Nadzorni svet je za predsednika uprave Darsa za dobo šestih mesecev imenoval člana uprave, pristojnega za področje financ in računovodstva, Davida Skornška, so sporočili iz družbe. 

Dars v sporočilu za javnost razlogov za Hajdinjakov odstop ne navaja, se je pa ta pod plazom kritik znašel po razkritju POP TV 22. oktobra o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke.

Po tem razkritju se je Slovenski državni holding (SDH) ločeno sestal z upravo in nadzornim svetom Darsa. Zadnjega je med drugim pozval, naj v primeru ugotovljenih kršitev ukrepa s krivdnim odpoklicem s funkcije uprave.

Prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič je sicer po seji 26. oktobra zagotavljal, da uprava Darsa v trenutno sestavi deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki jih bodo pregledali pristojni organi, pa da so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Zatrdil je še, da ni razlogov za krivdno razrešitev Hajdinjaka.

Hajdinjak zanikal vpletenost v domnevne nepravilnosti

Hajdinjak je po objavi novinarskih prispevkov kategorično zanikal vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi. "Z vso odgovornostjo povem, da nismo prejeli nobene podkupnine, niti centa," je poudaril na seji komisije DZ za nadzor javnih financ 27. oktobra.

Zagotovil je še, da "nobena preiskava ne bo pokazala nikakršnih aktivnosti trenutne uprave, vezane na ta primer", in poudaril, da imajo na Darsu ničelno toleranco do nezakonitih in koruptivnih ravnanj. Dan prej so sicer v oddaji Tarča na TV Slovenija razkrili še en primer domnevnega urejanja posla na Darsu v zameno za provizijo.

Hajdinjak je položaj predsednika uprave Darsa prevzel julija 2020, v času vlade Janeza Janše, po predčasnem končanju mandata uprave s Tomažem Vidicem na čelu. Na čelo družbe se je povzpel z mesta podpredsednika NSi, s katerega je nato odstopil, je pa ostal član stranke. Tedanji nadzorni svet Darsa pod vodstvom Pavleta Hevke je poudarjal, da je bilo njegovo imenovanje kljub pretežno politični karieri strokovno.

Po lanskem nastopu vlade Roberta Goloba je bil Hajdinjak eden redkih kadrov iz opozicijskih vrst, ki se je obdržal na položaju.

Nadzorniki Darsa so na današnji seji obravnavali domnevne nepravilnosti in sprejeli sklep o izvedbi forenzične revizije določenih poslov. Sprejeli so tudi vsebino poročila svojih aktivnosti, ki jih bodo do srede poslali SDH. Ta je namreč Dars po razkritju domnevnih nepravilnosti pozval k več ukrepom, o katerih morajo redno poročati. SDH bo v vlogi skupščine Darsa predvidoma do konca novembra sprejel ustrezen sklep glede izvedbe ukrepov.

Valentin Hajdinjak
Novice Hajdinjak "Rokom in Gašperjem": Pustite nas pri miru
Dars
Novice Prvi nadzornik Darsa: Dars ni ugrabljen
Ne spreglejte