Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
12.55

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Valentin Hajdinjak Andrej Šušteršič NSi nadzorni svet DARS

Četrtek, 26. 10. 2023, 12.55

6 mesecev, 1 teden

Prvi nadzornik Darsa: Dars ni ugrabljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Dars | Foto STA

Foto: STA

Prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič zagotavlja, da nadzorni svet in uprava v trenutni sestavi delujeta dobro. Domnevne nepravilnosti so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva, pregledali jih bodo pristojni organi, naročena je tudi forenzična preiskava. Razlogov za krivdno razrešitev prvega moža Darsa za zdaj ni, pravi Šušteršič.

Andrej Šušteršič, ki je na čelu nadzornega sveta Darsa od lanske jeseni, je po sredini seji nadzornega sveta družbe danes v izjavi za javnost v Ljubljani povedal, da so preučili in sprejeli priporočila, ki jih je z domnevnimi nepravilnostmi v družbi podal Slovenski državni holding (SDH). Po seji nadzornikov se je že sestala tudi revizijska komisija, ki bo izbrala revizorja za forenzični pregled poslov, o katerih je v minulih dneh poročal POP TV.

Nadzorni svet po Šušteršičevih besedah sicer ni pristojen za raziskovanje domnevnih nepravilnosti. Te bodo preiskali na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki je že v ponedeljek pisno zaprosil za vso dokumentacijo – ta bo posredovana danes –, za dokumente je zaprosil tudi varuh konkurence, zadevo bo prednostno obravnavala tudi protikorupcijska komisija.

Trenutna uprava pod vodstvom Valentina Hajdinjaka, v kateri so še Lidija Kegljevič Zagorc, Andrej Ribič, David Skornšek in Rožle Podboršek, po Šušteršičevih besedah dela maksimalno dobro, nadzorni svet je tudi potrdil poslovni načrt, ki predvideva za sto milijonov evrov več investicij kot prejšnja leta.

"Javnosti zagotavljam, da Dars ni ugrabljen in da je denarnica Darsa primerno shranjena v sefu," je poudaril.

Nadzorniki se do posnetka Snežiča niso opredeljevali

Nadzorni svet se po njegovih besedah na sredini seji, ki je trajala pet ur, ni opredeljeval glede posnetka, na katerem Rok Snežič domnevno prejema podkupnino v zameno za posel na Darsu. "Predsednika uprave smo vprašali, ali ga pozna, ali je bil z njim v stikih in ali je bil Snežič kdaj v Darsovi upravni zgradbi. Predsednik je zagotovil, da ne," je dejal.

Valentin Hajdinjak Dars
Novice Dars: afer kar ni konec

SDH je v torek sicer Darsove nadzornike pozval, naj v primeru ugotovljenih kršitev ukrepajo s krivdnim odpoklicem s funkcije uprave. "Krivdna rešitev mora biti utemeljena," je poudaril Šušteršič in pojasnil, da so razpoke ugotovili na nižjih ravneh vodstva družbe. "Pravi ljudje niso bili na pravem mestu," je dejal.

Nadzorni svet v trenutni sestavi je po Šušteršičevih besedah ravnal z vso skrbnostjo in zahteval spremembe, zato sta s položaja odšla nekdanji direktor področja vzdrževanja Damijan Jaklin in svetovalec uprave Darsa za korporativno varnost Anton Travner.

Nekatere ovire so po besedah prvega nadzornika tako odstranili, ostaja pa veliko dela. "Znotraj moramo urediti sistemske zadeve, da do podobnih anomalij ne bi več prihajalo," je dejal.

Naslednja seja nadzornega sveta bo 6. novembra, ko bodo obravnavali poročilo, pripravljeno za SDH. Tudi ta bo po Šušteršičevih besedah v okviru svojih pristojnosti opravil revizijo poslovanja na segmentu, za katerega se bo odločil.

Ne spreglejte