Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2023,
12.03

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

Natisni članek

Valentin Hajdinjak Javni razpis afera DARS

Torek, 24. 10. 2023, 12.03

6 mesecev, 1 teden

Dars: afer kar ni konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93
Valentin Hajdinjak Dars | Foto Barbara Reya

Foto: Barbara Reya

Po nedeljskih razkritjih POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in o sumu kartelnega dogovarjanja pri poslih za odvoz tovornjakov z avtocest na dan prihajajo nove afere. Na komercialni televiziji razkrivajo tri nove Darsove javne razpise, za katere so jih viri opozorili, da so sporni. Vse kaže, da so vodilni prirejali javne razpise.

Prvi javni razpis se po poročanju 24ur.com nanaša na dobavo specialne mehanizacije, na Darsu pa so ga morali zaradi nedovoljenega stika razveljaviti. Sankcioniran ni bil nihče.

Drugi razpis za dobavo tovornih vozil naj bi bil napisan za točno določeno podjetje, Riko Ribnica. Podjetje je 20 milijonov evrov vreden posel tudi dobilo.

Pri tretjem razpisu pa gre za nakup več kot sto tisoč ton soli, ki jo Dars uporablja za posipanje avtocest pozimi. Prvi aneks je že bil podpisan, te dni podpisujejo že osmega po vrsti, navaja 24ur.com.

Rok Snežič
Novice Žvižgač: Za posle z Darsom podkupnine Snežiču, del tudi SDS

Vez med Hajdinjakom in Snežičem naj bi bila Julija Humar

Spletni portal Necenzurirano razkriva ime osebe na visokem položaju na ministrstvu za infrastrukturo, ki je v imenu Roka Snežiča klicala predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka. Ministrstvo je takrat vodil Jernej Vrtovec iz vrst NSi.

Šlo naj bi za Julijo Humar, nekdanjo svetovalko za odnose z javnostmi na tem ministrstvu, prav tako članico NSi. Ta naj bi zelo dobro poznala Snežiča, z njim naj bi bila takrat v rednih stikih. Hajdinjak, prav tako član NSi, je sicer za POP TV zatrdil, da Snežiča osebno ne pozna, potrdil pa je, da ga je klicala oseba na visokem položaju na ministrstvu za infrastrukturo. Priporočila naj bi mu, da sprejme nekatere Snežičeve ljudi. To je Hajdinjak zavrnil, o tem pa obvestil tudi Vrtovca.

SDH nadzornike in upravo Darsa pozval k ukrepanju

Slovenski državni holding (SDH) je danes z upravo in nadzornim svetom Darsa opravil ločena sestanka in ju pozval k več ukrepom. Uprava naj, kot so zapisali na SDH, v okviru možnosti nemudoma skrbno presodi ravnanja vodilnih in drugih zaposlenih v družbi v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepa.

Prav tako so na SDH pozvali k pripravi celovite analize lastnega izvajanja dejavnosti avtovleke za odvoz vozil iz avtocest in hitrih cest. V primeru, da se takšna rešitev izkaže kot poslovno in ekonomsko upravičena, naj jo Dars čim prej uvede.

Nadzorni svet naj s svojim sklepom začasno določi nižjo vrednostno mejo in določi dodatne vrste poslov, h katerim mora podajati vnaprejšnje soglasje. S tem naj bi se do izvedbe ukrepov za izboljšanje učinkovitosti nabavnih procesov zagotovil dodatni nadzor nad poslovanjem družbe.

Valentin Hajdinjak
Novice SDH na sestanek pozval upravo in nadzornike Darsa

Prav tako naj se po navodilih SDH izvede natančni pregled in kritično ovrednotenje obstoječih procesov nabave in investicij v družbi, s poudarkom na obvladovanju korupcijskih in drugih integritetnih tveganj, ter se z ustreznimi ukrepi nemudoma izboljša procese.

Področje delovanja investicijske komisije nadzornega sveta naj se razširi na nabavne procese, s ciljem spremljanja ustreznosti izvajanja teh procesov v družbi, redne identifikacije korupcijskih tveganj in njihove odprave, so dodali na SDH.

SDH je pozval tudi k okrepitvi funkcije skladnosti in integritete v družbi, vključno z rednim četrtletnim poročanjem nadzornemu svetu in SDH o stanju in aktivnostih. Zagotovi naj se tudi obvezna uvrstitev notranje-revizijskega pregleda celotnega procesa nabave v vsakoletni načrt dela notranje revizije.

Nadzorni svet in uprava naj, kot so dodali, o vseh izvedenih aktivnostih in ukrepih v zvezi s predmetno problematiko najmanj mesečno pisno poročata SDH, pri čemer SDH prvo poročilo pričakuje do 8. novembra.

"Nadalje bo SDH zagotovil izvedbo posebne revizije s forenzičnim pregledom izbranih vrst poslov v Darsu za obdobje zadnjih pet let," so zapisali v sporočilu za javnost.

SDH bo o izvedbi sprejel ustrezen sklep skupščine predvidoma najkasneje do konca novembra. Na podlagi izsledkov posebne revizije bo izvedel vse potrebne dodatne ukrepe in aktivnosti z namenom, da se morebitna koruptivna in druga neintegritetna dejanja v prihodnje v čim večji meri preprečijo, morebiti izvedena pa ustrezno sankcionirajo.

"SDH bo tekom teh aktivnosti po potrebi sprotno sodeloval z organi pregona in drugimi državnimi institucijami s tega področja," so zapisali.

Hajdinjak zatrdil, da imajo ničelno toleranco do korupcije

Hajdinjak je po današnjem sestanku v izjavi ponovil, da imajo na Darsu ničelno toleranco do korupcije in izvajajo vse ukrepe, da te ne bi bilo. Kot je poudaril, pozdravljajo odločitev uradnih organov, da izvedejo določene preiskave. "Mi bomo pri tem aktivno sodelovali, saj smo prepričani, da bomo le lahko ugotovili, katere so tiste anomalije ali pa zavržna dejanja, ki jih obsojamo," je poudaril.

Ponovil je tudi, da se nihče od članov uprave z davčnim svetovalcem Snežičem ni dobival, ni sodeloval, ni podkupoval, niti ni prejemal podkupnine.

POP TV je namreč v nedeljo objavil posnetek, v katerem Snežič prejema 5000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom.

"Pri primerih, ki so se pojavljali danes in včeraj v medijih, gre za nekatere iz preteklih let, ne gre za nove primere," je še povedal prvi mož Darsa, ki je prepričan, da je Dars s spremembami, ki jih uvajajo, stopil tudi komu na žulj. "Vendar je ta uprava prišla na Dars zato, da uvede nekatere spremembe, da spremeni sistem javnega naročanja in delovanja Darsa. S tem se bodo morali sprijazniti vsi, če želijo ali pa ne," je bil jasen.

O njegovi usodi na čelu Darsa pa Hajdinjakovih besedah danes ni bilo govora. "To je stvar nadzornega sveta," je poudaril in pojasnil, da bo seja nadzornega sveta v sredo, kjer bo lahko celotna uprava opredelila do vseh očitkov in jih, verjame, tudi argumentirano zavrnila.

Ne spreglejte