Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
12.28

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

Natisni članek

Valentin Hajdinjak Rok Snežič SDH DARS

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 12.28

6 mesecev, 1 teden

SDH na sestanek pozval upravo in nadzornike Darsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98
Valentin Hajdinjak | Prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak je očitke v oddaji 24ur zavrnil. | Foto Ana Kovač

Prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak je očitke v oddaji 24ur zavrnil.

Foto: Ana Kovač

Slovenski državni holding (SDH) je po nedeljskih razkritjih televizije POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in o sumu kartelnega dogovarjanja pri poslih za odvoz tovornjakov z avtocest na sestanek pozval Darsovo upravo in nadzornike. Sestanek bo v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH. Domnevne nepravilnosti na Darsu bo pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki bo uvedla postopek predhodnega preizkusa. Medijsko hišo POP TV pa je danes obiskala policija. Razkritja je komentiral predsednik vlade Robert Golob in dejal, da so včerajšnji posnetki povedali vse. 

"Namen obeh sestankov je pridobitev vseh dejstev in informacij o predmetnih zadevah, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe SDH. O nadaljnjih ukrepih bo javnost sproti obveščena," so navedli pri upravljavcu državnih naložb.

SDH namerava, kot pravijo, izkoristiti vsa razpoložljiva sredstva, ki jih ima na voljo kot upravljavec, da morebitna koruptivna dejanja v prihodnje preprečijo, tista morebiti že izvedena pa raziščejo in ustrezno kaznujejo.

Rok Snežič
Novice Žvižgač: Za posle z Darsom podkupnine Snežiču, del tudi SDS

Pri tem spominjajo, da Dars kot javna delniška družba v stoodstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet.

"SDH se torej v kakršnekoli poslovne odločitve družbe niti ne more niti ne sme vpletati oziroma nanje vplivati, temveč lahko deluje le v okviru pristojnosti, ki jih uveljavlja v vlogi edinega delničarja družbe," so še navedli. Ena od takšnih pristojnosti je poseg v sestavo nadzornega sveta.

Domnevne nepravilnosti na Darsu tudi pod drobnogledom KPK

"Izčrpno bomo proučili vse morebitne sume iz pristojnosti komisije naših institutov, morebitno nedovoljeno vplivanje, kar pomeni kršitev integritete, morebiten sum kršitev nasprotja interesov in sume kršitev lobiranja," je pojasnil namestnik predsednika KPK David Lapornik. Preverili bodo tudi morebitne prijave premoženjskega stanja, kar je povezano z dajanjem in prejemanjem podkupnin.

"Podkupovanje oziroma prejemanje podkupnine je kaznivo dejanje, ki ga obravnavajo organi pregona," so ob tem poudarili na protikorupcijski komisiji.

Zadevo bodo obravnavali prednostno. Pri pridobivanju informacij se bodo obrnili na Dars in vse vpletene. "Tako kot pri vseh zadevah, najširši krog oseb, ki bi nam lahko karkoli povedale v zvezi s tem," je pojasnil Lapornik.

Ob tem so na KPK poudarili, da je vsakršno koruptivno ravnanje zavržno in škodljivo za družbo, saj interes posameznikov postavlja pred javni interes, ob tem zaobide vse pravne norme ter tako družbi prinaša veliko škodo.

Opozorili so na velik pomen prijaviteljev nepravilnosti, ki imajo bistveno vlogo pri razkrivanju koruptivnih ravnanj in drugih nepravilnosti.

"Tudi letos uveljavljeni zakon o zaščiti prijaviteljev, za katerega smo na KPK pristojni, prijaviteljem zagotavlja dodatno zaščito, kot so na primer brezplačna pravna pomoč, izključitev odgovornosti prijavitelja glede razkritja, sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov, nadomestilo za primer brezposelnosti, psihološka podpora," so našteli.

Denar namenjen tudi stranki SDS?

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema pet tisoč evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90 tisoč evrov podkupnin, denar pa naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS.

Snežič in prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sta očitke v oddaji 24ur zavrnila, danes so jih zavrnili tudi v SDS.

POP TV je na podlagi pričevanj razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest in domnevno favoriziranje enega od ponudnikov. Kot so razkrili v današnji oddaji, je pred dvema letoma in pol vodstvo Darsa zaradi več ugotovljenih kršitev iz posla avtovlek izločilo celjsko podjetje Žonta. Namesto da bi posel dobilo podjetje, ki je na zadnjem javnem pozivu pristalo na tretjem mestu, so se o poslu dogovorili kar avtovlekarji sami. 

POP TV obiskala policija

Policisti so danes obiskali medijsko hišo POP TV. Zaprosili so za predajo dokumentacije in posnetkov, poroča portal 24ur.com. Med drugim naj bi jih zanimala identiteta žvižgača, ki pa je zaradi zaščite vira ne bodo razkrili. "Bomo pa policiji predali vso dokumentacijo, ki je v javnem interesu," so še zapisali na portalu.

Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad trenutno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj v omenjenem primeru. "Zbiranje obvestil in drugi ukrepi so usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti," so pojasnili.

Dars: Uporabili bomo vsa pravna sredstva za ugotovitev morebitnih nepravilnosti 

Medtem so iz Darsa sporočili, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za ugotovitev morebitnih nepravilnosti, in ponovno zanikali navedbe televizijske hiše POP TV. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je uprava družbe pravni službi Dars danes že naročila, naj preveri vse pravne možnosti za zaščito ugleda družbe Dars in zaposlenih.

"Hkrati je služba za skladnost poslovanja in integriteto po včerajšnjem prispevku že začela postopek pregleda utemeljenosti očitkov o kartelnem dogovarjanju na področju odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih vozil nad 3.500 kg z avtocest in hitrih cest," so še zapisali na Darsu. 

Golob: Posnetki so povedali vse

Nedeljska razkritja domnevnih nepravilnosti je predsednik vlade Robert Golob komentiral z besedami: "Mislim, da so včerajšnji posnetki povedali vse." 

Odzvali so se tudi v stranki Levica, SD in NSi. Njihove odzive si lahko preberete spodaj. 

Levica: Okostnjaki padajo iz omar

V Levici menijo, da gre za padanje okostnjakov iz omar prejšnje vlade, ob čemer so spomnili še na škandal Urada za preprečevanja pranja denarja, ki je pod vodstvom tedanjega direktorja Damjana Žuglja leta 2021 na podlagi anonimke sprožil eno od najobsežnejših preiskav bančnih računov v državi. "Očitno so tisti, ki so sodelovali v prejšnji vladi, uporabljali precej dvomljive prakse," je v DZ najnovejša razkritja komentiral poslanec Levice Matej T. Vatovec.

V stranki pozivajo, da vsi preiskovalni organi resno pogledajo "te stvari" in "raziščejo, kaj se je zares dogajalo".

Kot je poudaril Vatovec, je treba imeti glede takšnih stvari ničelno stopnjo tolerance, pri čemer je poudaril, da bi lahko zadevo obravnavala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ.

"Če se izkaže, da gre za povezave, ki so vodile v korupcijo, je to verjetno eden od največjih političnih škandalov v zadnjem desetletju," je še dejal Vatovec in ga primerjal z afero nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je obtožen lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo glede afere Ibiza.

Vatovec je še dejal, da bi se lahko vlada sestala kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH). "Mislim, da bi se lahko sestala in tudi predebatirala o tem, ali so ljudje, ki so trenutno na položajih, ustrezni za opravljanje dela, začenši z nadzorniki Darsa," je povedal. 

V SD pričakujejo ukrepanje pristojnih organov

"Razkritja medijske hiše POP TV glede družbe Dars kažejo na indice kaznivih dejanj, zato je predvsem naloga pristojnih organov, da te indice obravnavajo," pa so zapisali v SD.

Kot je v DZ dodal poslanec Jani Prednik, politika v tej zgodbi nima kaj iskati. "Tu morajo svoje delo opraviti institucije, ki so za to pristojne," je poudaril in dodal, da bi bilo karkoli prejudicirati vnaprej nepošteno do vseh vpletenih.

Tonin: To je predvsem delo za policijo 

"NSi bo svoj prispevek naredila s tem, da bomo temo obravnavali na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ," je ob delovnem obisku na Koroškem dejal prvak stranke Matej Tonin in poudaril, da se mu zdi "absolutno nesprejemljivo, da nekateri podjetniki poskušajo do poslov priti s podkupovanjem". 

"Obstaja podjetnik, ki je poskušal podkupovati zaposlene na Darsu, tega posla seveda ni dobil in zdaj je to razgalil," je prispevek komentiral prvi mož NSi.

Tonin meni, da gre predvsem za delo za policijo, s temi stvarmi pa bi se morala ukvarjati tudi Slovenski državni holding in Komisija za preprečevanje korupcije.

Ne spreglejte