Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
12.35

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

pomoč donacija Gorenjska banka sanacija neurje šola Šmarje pri Kopru

Sreda, 30. 8. 2023, 12.35

8 mesecev

Gorenjska banka s 100 tisoč evri pomaga pri obnovi OŠ Šmarje pri Kopru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Veter odkril osnovno šolo Šmarje pri Jelšah | Foto Občina Šmarje pri Jelšah

Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Gorenjska banka je po neurju, ki je v ponedeljek pustošilo po Primorskem, za sanacijo škode na OŠ Šmarje pri Kopru donirala 100 tisoč evrov. V nedavnih poplavah je tudi pri obnovi vrtca v Mengšu pomagala z enakim zneskom. Komitentom, ki so v ujmah utrpeli škodo, želi pomagati tudi z drugimi oblikami pomoči in ugodnosti. Z donacijami pomagajo tudi druge banke v Sloveniji.

Predsednik uprave Gorenjske banke, ki je del MK Grupe, Mario Henjak je ob tem dejal, da želijo v teh zahtevnih trenutkih ostati odgovoren in zanesljiv partner svojim strankam, zaposlenim in lokalnim skupnostim, da bi lahko vrtci in šole čim prej nemoteno nadaljevali svoje delo.

V ponedeljek je močan veter odnesel približno 250 kvadratnih metrov strešne kritine. Hkrati je močno deževalo in voda je zalila nekaj učilnic. Streho so gasilci kmalu začasno prekrili, po besedah ravnatelja Simona Dražiča pa je stanje obvladljivo. Zdaj se z morebitnimi izvajalci obnove strehe že pogovarjajo. Ravnatelj Dražič pričakuje, da bodo na šoli v petek začeli pouk, ob koncu tedna pa nadaljevali sanacijo. 

Hvaležnost banki za donacijo je izrazil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. "Vzgoja in izobraževanje najmlajših sta naši prioriteti, zato smo izredno zadovoljni, da nas v zasledovanju in doseganju naših ciljev podpira tudi Gorenjska banka," je med drugim dejal župan.

Pomoč komitentom, prizadetim v ujmah

Gorenjska banka je strankam, ki so utrpele škodo v nedavnih vremenskih ujmah, priskočila na pomoč in v ta namen sprejela številne ukrepe. Med njimi so oprostitev določenih stroškov vsakodnevnega bančnega poslovanja; omogočajo na primer brezplačno urejanje moratorija oziroma reprograma posojila, prekinitev depozitnih in varčevalnih pogodb, predčasno zamenjavo plačilnih kartic ter ponovno izdajo bančnih izpiskov in izdajo potrdil o opravljenih transakcijah.

Prebivalstvu in podjetjem želijo pomagati tudi s posebno kvoto posojil po ugodnih obrestnih merah, s septembrom pa nameravajo zvišati tudi redne obrestne mere za depozite ter depozite v kombinaciji z naložbo. Podporo so namenili tudi v ujmah prizadetim zaposlenim, in sicer v obliki solidarnostne pomoči in možnosti koriščenja izrednega plačanega dopusta. 

Donirajo tudi druge banke

Po nedavnih ujmah, ki so opustošile velik del Slovenije, so za blažitev posledic prispevale tudi druge banke v Sloveniji. 

NLB je dvajsetim močno prizadetim občinam namenila donacijo v skupni višini štiri milijone evrov, dodatnih 15 milijonov evrov pa bo prispevala v državni sklad za obnovo.

Pomoč v poplavah prizadetim prebivalcem Slovenije je napovedala tudi madžarska bančna skupina OTP. Nova KBM, SKB banka in matična madžarska OTP banka bodo skupaj donirale 2,2 milijona evrov.

Hrvaška, morje, neurje
Novice V neurjih na Hrvaškem umrl turist, v kampu v žensko udarila strela #video
Marina Izola
Novice Po neurju v izolski marini v morju novi madeži
hudournik
Novice Voda na Koroškem zalivala hiše in kleti, preventivno zaprti državni cesti
poplave, intervencija
Novice Prvi korak države po poplavah pomoč občinam, kmetijstvu in gospodarstvu
Ne spreglejte