Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2023,
11.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

94

Natisni članek

politika vlada Robert Golob

Torek, 24. 1. 2023, 11.34

1 leto, 2 meseca

Robert Golob: Končno imam popolno vlado #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

94

DZ je s 55 glasovi za in 29 glasov proti imenoval devet ministrov 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Ministri so funkcije zasedli z reorganizacijo vlade, kot so si jo koalicijski partnerji zamislili ob nastopu mandata. Vlada ima po novem 20 resorjev. Premier Robert Golob je dejal, da ima po osmih mesecih končno popolno vlado, ki se je tudi že sestala na prvi seji.

Fotogalerija
1 / 12

Reorganizacija vlade prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, in sicer ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter ministrstva za solidarno prihodnost.

Ob tem se štirim dosedanjim ministrstvom spreminjajo delovna področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo. Vlado bo po novem sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad.

Pred DZ so tako zaprisegli:

- ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek,

- minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han,

- minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič,

- minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda,

- minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer,

- minister za naravne vire in energijo Uroš Brežan,

- minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek,

- minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in

- ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Fotogalerija
1 / 6

Reorganizacija vlade naj bi povečala njeno učinkovitost

Vlada, ki napoveduje, da bo leto 2023 v znamenju številnih reform, ob tem zagotavlja, da bo z reorganizacijo bolj učinkovita pri naslavljanju številnih izzivov, ki jo čakajo. V novi sestavi so se ministri sestali na seji vlade.

Golob: Končno imam popolno vlado

Premier Robert Golob je dejal, da ima po osmih mesecih končno popolno vlado. Sprememba vlade ni personalna, temveč vsebinska, je izpostavil, njen namen pa je doseganje novih strateških prebojev in odgovarjanje na strateške izzive našega časa. "Po osmih mesecih - niti ne čakanja, ampak borbe, smo prišli do točke, ko lahko zmagovalci na volitvah uveljavijo svojo legitimno pravico do oblikovanja vlade po lastni meri," je v nagovoru poslancem dejal Golob. Ne glede na to, koliko se opozicijske sile trudijo onemogočati, da bi vlada začela delovati, bodo danes končno potrjevali vlado v polni sestavi, je dodal.

Predsednik vlade je ob tem ocenil, da čakanje "zagotovo ni bilo potrebno, niti ni bilo v korist države", koalicija pa je bila prisiljena pravico do oblikovanja vlade po lastni meri potrjevati tudi na zakonodajnem referendumu. "Danes je nova vlada tukaj, vsi ministri in ministrice, ki so bili predvideni že junija, so danes tudi potrjeni," je dejal Golob. Prav to pa po njegovih besedah kaže, da je bil predlog sprememb zakona o vladi, ki med drugim prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, premišljen.

Vlada, ki bo po novem štela 20 resorjev, je po Golobovem prepričanju organizirana tako, da se bo lahko soočala z najpomembnejšimi izzivi, in sicer izzivi na področju stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe, šolstva in vzgoje ter podnebnih politik.

Kot dodaja, je ob tem ponosen, da vlada kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno.

Robert Golob
Novice Golob: Plačni sistem danes ne deluje, in sicer zaradi parcialnih dogovorov različnih vlad

V koaliciji zadovoljni 

V koaliciji so zadovoljni, da po osmih mesecih delovanja vlade končno prihaja do predvidene reorganizacije. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je spomnil, da je bila pot do reorganizacije ministrskega zbora zaradi referendumske zahteve stranke SDS dolga in je "po nepotrebnem terjala veliko davkoplačevalskega denarja". SDS je, tako Sajovic, poskušala dokazati, da je vlada nesposobna in neučinkovita, a so vladi volivci izrekli priznanje.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dejal, da še nobeni vladi ni bilo treba tako dolgo čakati na popolnitev ekipe, hkrati pa, da še nobena vlada ni imela tako široke legitimnosti, da se organizira na predviden način, saj je bil zakon o vladi novembra potrjen na referendumu. "Nova, drugačna organizacija vlade je posledica programov in sporazuma treh koalicijskih strank, ki si želimo vlado organizirati tako, da bomo lahko izvedli ambiciozne načrte, za katere smo dobili mandat volivk in volivcev," je dejal.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je med novimi ministrstvi izpostavil ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, s katerim bo po njegovih besedah okolje dobilo svoj resor, ki si ga zasluži. Izpostavil pa je tudi premik digitalizacije iz vladne službe na novo ministrstvo. Pomembno bo, tako Tašner Vatovec, tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bo imelo nalogo postaviti desetletja zanemarjeno stanovanjsko politiko in reformirati področje dolgotrajne oskrbe.

Po oceni opozicije širitev ministrskega zbora ne bo povečala učinkovitosti

"Po skoraj osmih mesecih vlade Roberta Goloba lahko ugotovimo, da so glavne prioritete koalicije in vlade udobni ministrski in preostali fotelji ter številna koriščenja privilegijev na račun davkoplačevalcev," je bila kritična vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Reorganizacija vlade po mnenju SDS namreč prinaša nejasno združevanje in prenašanje področij med ministrstvi, med njimi pa je smiselnih združevanj zelo malo. Povečanje ekipe ministrskega zbora je po njenih besedah nepotrebno. Zaradi reorganizacije bo prišlo do zaposlitev novih ljudi, potrebni bodo prenove in dodatna finančna sredstva, je opozorila.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da bi morali biti med prioritetami vlade optimizacija in racionalizacija dela javne uprave, a "danes delamo ravno obratno".

Opozorila je, da predvideno število ministrstev pomeni najobsežnejšo slovensko vlado od leta 1993. "Do tega smo seveda v Novi Sloveniji zadržani. Z več ministrstvi gotovo ne boste dosegli večje učinkovitosti," je poudarila.

Koalicijski vrh
Novice Vsi koalicijski poslanci podpisali zavezo za izvedbo zdravstvene reforme
Finančna uprava Republike Slovenije
Novice V Levici so si premislili, zakon o finančni upravi je sprejet
Ne spreglejte