Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2024,
19.30

Osveženo pred

2 dneva, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

prispevki vlada Robert Golob RTV Slovenija RTV-prispevek

Četrtek, 27. 6. 2024, 19.30

2 dneva, 10 ur

Golob glede pozivov k zvišanju RTV-prispevka: Več denarja nikoli ne reši težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
RTV Slovenija | Vlada bi morala uskladitev RTV-prispevka z inflacijo predlagati do konca avgusta, zato se zakonski rok izteka. | Foto Anže Malovrh/STA

Vlada bi morala uskladitev RTV-prispevka z inflacijo predlagati do konca avgusta, zato se zakonski rok izteka.

Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednik vlade Robert Golob je glede pozivov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) k delni uskladitvi RTV-prispevka z inflacijo ob robu vrha EU v Bruslju dejal, da samo dajanje več denarja nikoli ne reši težav. Vztraja pri tem, da morajo organi RTVS najprej pripraviti dolgoročno vzdržen razvojni program, nato pa bo pomagala tudi vlada.

Robert Golob je dejal, da razume pozive "dajte nam več denarja", a to po njegovem mnenju nikoli ne reši težav. "Videli smo na primer v zdravstvu, da več denarja ni pomagalo pri tem, da bi se zadeve rešile. Kvečjemu so se nekatere težave zaostrile. Verjamem, da bi se v primeru RTVS lahko ponovil isti scenarij," je dejal.

Na vprašanje, ali se mu zdi realno, da vodstvo do tedaj pripravi načrt, kot ga pričakuje, pa je odgovoril: "Na njih je odgovornost, da pripravijo načrte. Zakaj jih še niso, ni vprašanje zame, ampak zanje." | Foto: Jure Makovec/STA Na vprašanje, ali se mu zdi realno, da vodstvo do tedaj pripravi načrt, kot ga pričakuje, pa je odgovoril: "Na njih je odgovornost, da pripravijo načrte. Zakaj jih še niso, ni vprašanje zame, ampak zanje." Foto: Jure Makovec/STA

Meni, da morajo organi upravljanja RTVS najprej pripraviti "zelo jasen razvojni program, tak, ki bo tudi na dolgi rok vzdržen za državo". Nato pa bo tudi vlada "po svojih zmožnostih" pomagala pri zagotavljanju finančnih sredstev za izvršitev teh načrtov.

Robert Golob
Novice Golob ministrici Andreji Katič: To je treba razčistiti

Golob: Na njih je odgovornost, da pripravijo načrte. Zakaj jih še niso, ni vprašanje zame, ampak zanje.

Vlada bi morala uskladitev RTV-prispevka z inflacijo predlagati do konca avgusta, zato se zakonski rok izteka. Na vprašanje, ali se mu zdi realno, da vodstvo do tedaj pripravi načrt, kot ga pričakuje, pa je odgovoril: "Na njih je odgovornost, da pripravijo načrte. Zakaj jih še niso, ni vprašanje zame, ampak zanje."

Svet RTVS je namreč na sredini seji sprejel poziv vladi za delno uskladitev RTV-prispevka z inflacijo. Fizične osebe zdaj plačujejo mesečni prispevek v višini 12,75 evra. Vlada pa lahko najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto to višino v skladu z zakonodajo spremeni za največ deset odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi. Glede na to bi zvišani prispevek s 1. januarjem 2025 znašal 14 evrov.

Robert Golob
Novice Svet RTVS z apelom za povišanje RTV-prispevka. Jih bo Golob uslišal?
Robert Golob, predsednik vlade
Novice Sindikati upravnih enot na srečanju z Golobom zbližali stališča
Ne spreglejte