Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2020,
13.41

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

70

Natisni članek

DeSUS Aleksandra Pivec

Torek, 11. 8. 2020, 13.41

3 leta, 8 mesecev

Gantar se strinja s poslanci DeSUS: Poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

70

Predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da je poziv poslanske skupine DeSUS k odstopu predsednice stranke Aleksandre Pivec prava odločitev. Prav bi bilo, da Pivčeva osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej odstopila z mesta predsednice, je za STA dejal Gantar. Sejo sveta bo sklical do 25. avgusta. K odstopu z vrha stranke in položaja ministrice Pivčevo pozivajo tudi v LMŠ in Levici. Če tega ne bo storila, kot možnost vidijo tudi interpelacijo. V SD in SAB danes dogajanja niso komentirali, v SNS pa zahteve po odstopu označujejo za pretirane.

"Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in škodujemo ugledu stranke," ugotavlja Gantar. Po njegovem mnenju bi bil odstop Pivčeve časten izhod "ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki jih ji ni uspelo ovreči", poroča STA.

Sejo sveta stranke, ki bo tudi po pozivu poslanske skupine glasoval o zaupnici predsednici, bo Gantar sklical v roku, kot je predlagala poslanska skupina DeSUS. To je do 25. avgusta, morda pa že prihodnji teden.

Gantar je povedal, da je v primeru, če bo Pivčevi izglasovana nezaupnica, do kongresa pripravljen voditi stranko, če bi svet stranke tako odločil. 

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Imela sem izjemne zadržke za vstop v koalicijo

Poslanska skupina Pivčevo pozvala k odstopu

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA , Poslanska skupina DeSUS je Pivčevo, ki stranko vodi od januarskega kongresa, po očitkih v medijih zaradi nejasnosti pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji, pozvala k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Poslanci so enotni in Pivčevi očitajo, da je stranka DeSUS pod njenim vodstvom postala stranka afer, poroča STA.

Pivčeva je na novinarski konferenci, ki je bila v ponedeljek neposredno po njenem srečanju s poslansko skupino, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu poslancev k odstopu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko. Na novinarski konferenci so napovedali, da bo vodstvo stranke še ta teden zahtevalo pogovor s poslansko skupino o prihodnosti stranke.

A za zdaj ni jasno, ali se bo kdo od poslancev sploh odzval povabilu na srečanje z vodstvom, ki naj bi bilo v petek. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je za STA povedal, da se ne bo, ker odhaja na dopust, za druge poslance pa še ne more z gotovostjo povedati. Tudi poslanec Branko Simonovič se sestanka ne bo udeležil, je potrdil za STA.

Januarja zamenjala Erjavca

Pivčeva se sicer očitkov v stranki otepa že nekaj časa, enotne podpore poslanske skupine pa ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. Je pa Pivčevo na kongresu odločno podprl Gantar, čigar podporo je, glede na izjave, izgubila.

Aleksandra Pivec
Novice Poslanci DeSUS pozivajo Pivčevo, naj takoj nepreklicno odstopi. Pivčeva pravi, da je prezgodaj. #video

V LMŠ in Levici pozivajo Pivčevo k odstopu s položaja ministrice

Največja opozicijska stranka LMŠ je pozvala Pivčevo, da sama odstopi s položaja ministrice za kmetijstvo. "Kar se je zgodilo, jasno kaže, kaj je ministrici storiti. Edino, kar ji preostane, je to, da odstopi sama. Vse, kar se je do zdaj nabiralo, in to, da ji je lastna poslanska skupina odrekla podporo, je neki izplen dogodkov, ki kažejo na to, da ni več sposobna opravljati svoje funkcije," je v izjavi za medije povedal poslanec LMŠ Nik Prebil.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Če ministrica ne bo odstopila sama, bodo v LMŠ uporabili "vse elemente, ki jih v demokratični družbi lahko, da tak minister ne bo več minister", dodaja Prebil. O interpelaciji ministrice so se v stranki že pogovarjali, a z drugimi opozicijskimi strankami še niso sedli za skupno mizo. Glede vprašanja odstopa Pivčeve z vrha stranke DeSUS pa je Prebil poudaril, da se v drugo stranko ne bodo vmešavali. "To bo stranka razrešila sama," je dejal. Tudi v Levici menijo, da bi morala Pivčeva odstopiti predvsem kot ministrica.

"Vidimo, kako arogantna postaja ta vlada in kako se v bistvu tudi drugi koalicijski partnerji navzemajo teh navad ter arogance največje stranke, se pravi SDS," meni vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Spomnil je na afero pri nabavi zaščitne opreme, zaradi katere so vložili interpelacijo proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, in tudi na nepreklicen odstop notranjega ministra Aleša Hojsa.

Aleksandra Pivec
Novice Izolski župan bo sam plačal za eno od sob ob prenočitvi Pivčeve #video

Jelinčič dogajanje opisuje kot "totalen nesmisel"

Kot eno izmed možnosti v tej situaciji vidijo tudi interpelacijo, a se o tej še niso pogovarjali z drugimi opozicijskimi strankami. Kot pojasnjuje Vatovec, je odprto tudi vprašanje, kako bo delovala poslanska skupina DeSUS, če ne podpirajo več Pivčeve. Iz SD so danes sporočili, da zadev znotraj stranke DeSUS ne komentirajo. So pa v preteklosti večkrat presodili, da Pivčeva ne more ostati na funkciji ministrice, če se bo izkazalo, da je lagala.

Tudi v stranki SAB so danes zapisali, da dogajanja znotraj drugih strank ne komentirajo. Ob tem so poudarili, da se bodo tudi v prihodnje zavzemali za interese starejših. Kar zadeva delovanje Pivčeve v vladi, je predsednica stranke Alenka Bratušek v preteklosti dejala, da kriterije za svoje ministre določa premier Janez Janša.

Zmago Jelinčič Plemeniti | Foto: STA , Foto: STA ,

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa dogajanje opisuje kot "totalen nesmisel". Upa, da članstvo DeSUS ne bo popustilo pritiskom, ki po njegovem mnenju ne odražajo stališča celotne poslanske skupine. "Če se bodo poslanci DeSUS odločili proti Pivčevi, bo stranka DeSUS ne samo zginila, ampak zgnila. Vse te pozicije bo pobrala Bratuškova," meni Jelinčič.

Opozoril je tudi, da poslanci stranke DeSUS niso imeli enakih kriterijev v nekaterih drugih aferah. Zahteve po odstopu Pivčeve s položaja ministrice je ocenil kot pretirane. "Konec koncev jo za nekaj sto evrov pribijajo na križ," je dodal, poroča STA.

Aleksandra Pivec
Novice Nastanitev za Pivčevo najprej plačal Vinakras, mesec dni pozneje račun plačala sama
Ne spreglejte