Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
13.43

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

sodišče Fides

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 13.43

1 mesec, 3 tedne

Fides napoveduje: Gremo na ustavno sodišče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je pretekli teden sprejela vlada. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. Vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke do končne odločitve ustavnega sodišča velja, je v odzivu na napoved Fidesa poudarila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

V sindikatu pričakujejo, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in da bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje odloka. Poudarjajo, da odlok ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, "saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu", so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni stavkovni odbor se je tudi strinjal, da se bo v primeru kakršnegakoli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi omenjenega odloka "uporabilo vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih". To po njihovih navedbah vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb.

Fides: Vlada je imela dve leti časa za stabilizacijo

Na vprašanje, kako bo delo stavkajočih potekalo do odločitve ustavnega sodišča, je predsednik Fidesa Damjan Polh na izjavi za javnost odgovoril, da "še ni dobil poročil s terena", Fides pa da članstvu doslej ni poslal navodil, kako naj ravnajo glede vladnega odloka. Tudi na seji glavnega stavkovnega odbora so razpravljali le o odloku "kot pravno-formalnem aktu", je pojasnil.

"V Fidesu poudarjamo, da so naše stavkovne aktivnosti izključno v interesu stabilnega javnega zdravstva in pacientov," so še zapisali. Vlada je imela po njihovih navedbah dve leti časa za stabilizacijo situacije v javnem zdravstvu. "Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, na kar ne moremo pristati," so dodali.

Polh pojasnil, da mora biti mediator predvsem nevtralen

Po Polhovih besedah je glavni stavkovni odbor Fidesa danes razpravljal tudi o možnosti mediacije z vladno stranjo. Mediaciji so naklonjeni, če bo to pripeljalo do rešitve, do prekinitve stavke. V Fidesu so sicer že prejšnji teden predlagali, da bi za mediatorja določili osebo, ki prihaja "iz države EU". Danes pa je Polh dodatno pojasnil, da to ni pogoj, mediator mora biti predvsem nevtralen, demokratičen in mora spoštovati pravni red.

Na vprašanje glede možnosti preoblikovanja stavkovnih zahtev pa je odgovoril, da za zdaj z vladne strani niso dobili nič oprijemljivega. Če bodo predlogi z vladne strani tehtni in če bodo zanje podana jamstva in zagotovila, da se bodo uresničili, za kar so do zdaj v sindikatu izgubili vse upanje, potem je možen kak korak naprej, je dejal.

"Niso finančne zahteve tiste, na katerih se lomijo kopja, ampak je cel sklop prepotrebnih ukrepov v zdravstvu, zato da nekako preprečimo zlom javnega zdravstvenega sistema, ki je slonel, saj veste, na plečih premnogih zdravnikov in premnogega nadurnega dela," je dodal predsednik zdravniškega sindikata.

Vlada je v četrtek sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine. Med storitvami, ki jih bodo zdravniki morali izvajati, so tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Nadaljevanje pogajanj v torek

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob predstavitvi sprejetega odloka poudarila, da ga je pregledala služba vlade za zakonodajo in da je zakonska podlaga trdna. Dodala je, da je treba spoštovati sorazmernost vseh pravic, ki so zapisane v ustavi. "Ustavni sodniki bodo zagotovo prepoznali našo skrb za invalide in druge najranljivejše skupine," je dejala.

Pogajanja med Fidesom in vladno stranjo se bodo nadaljevala v torek ob 16. uri na ministrstvu za zdravje, pol ure pred tem pa naj bi se predsednik sindikata Fides Damjan Polh sestal s premierjem Robertom Golobom.

Prevolnik Ruplova: Do končne odločitve ustavnega sodišča vladni odlok velja

Vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke do končne odločitve ustavnega sodišča velja, je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel poudarila v odzivu na napoved Fidesa, da bodo na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti odloka. Vlada sicer pripravlja interventni zakon, ki bo vseboval enake ukrepe kot odlok.

Služba vlade za zakonodajo je po besedah ministrice na seji vlade zagotovila, da obstaja pravna podlaga za sprejetje omenjenega odloka. "Sama ne bi želela, ker niti nisem pravnica, presojati, ali je ta zakonska podlaga prava ali ne. Predlagam, da počakamo na odločitev ustavnega sodišča," je medijem dejala ob robu seje DZ.
Ministrica pa meni, da ima odlok do odločitve ustavnega sodišča ustrezno pravno podlago. Če zdravniki odloka ne bodo upoštevali, so na voljo določeni instrumenti, kot so inšpekcijski nadzori, je pojasnila, kakšne druge možnosti pa v tem trenutku ne vidi.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zdravniška stavka ne bi bila plačana, pa je odgovorila, da meni, da ne, saj da zdravniki "vsaj za zdaj vseeno izvajajo neko delo". "Tudi če pogledamo glede na realizacijo, kakšna je glede na čakalne vrste oziroma število čakajočih, ni nekega podaljšanja," je poudarila.

Robert Golob, DZ
Novice Golob: Fidesu ni mar za nič drugega kot boljše finančne pogoje zase #video
Splošna bolnišnica Celje
Novice Če bo treba, bodo ukinili tudi kakšen oddelek #video
Zdravniki UKC
Novice Zdravstveni inšpektorat izvedel 135 nadzorov: kaj so ugotovili?
zdravnik, zdravniki, bela halja
Novice Zaradi umikov soglasij za nadurno delo nas čaka to
Ne spreglejte