Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
6.05

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

Državni zbor zdravniška stavka poplave poslanska vprašanja Robert Golob

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 6.05

1 mesec, 3 tedne

Golob: Fidesu ni mar za nič drugega kot boljše finančne pogoje zase #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

S poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu in njegovi ministrski ekipi je DZ opoldne začel redno sejo. Predsednik vlade je predstavnike sindikata Fides ponovno pozval k zamrznitvi zdravniške stavke. Dejal je, da bodo o boljših delovnih pogojih za zdravnike in zdravstveno osebje odločali na stebrnih pogajanjih o plačni reformi. Potrdil je, da so ga iz Fidesa zaprosili za nov sestanek, ki se ga bo udeležil v torek.

Poslanci so se najprej z minuto molka poklonili nekdanjem poslancu iz vrst SDS Srečku Hvaucu, ki je umrl prejšnji teden. 

"Izredne razmere v zdravstvu" 

"V zdravstvu vladajo izredne razmere zaradi reforme, ki je ni, pa ste jo obljubili, in zaradi stavke Fidesa," je kot prva poudarila poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. Premierja je vprašala, ali je bil seznanjen z vsebino sporazuma, ki ga je s Fidesom podpisal nekdanji minister Danijel Bešič Loredan. "Ste dejansko računali, da boste lahko realizirali te obljube, ali ste delali s figo v žepu?" je vprašala Goloba in ali se čuti osebno odgovornega. 

"Ko se je zgodila največja katastrofa v zgodovini Slovenije (avgustovske poplave, op. a.), smo obvestili vse sindikate, da bo plačna reforma zamaknjena do 1. 1. 2025. Vsi, razen Fides, so to razumeli. Fides tega noče razumeti, raje za talce vzame paciente in jih ne zanima nič drugega kot izbojevati boljše finančne pogoje zase," je odgovoril Golob.

Robert Golob, DZ | Foto: STA Foto: STA

"Član Fidesa ni nič bolj vreden kot medicinska sestra. In vsi si zaslužijo boljše plače," je še dejal Golob in še enkrat poudaril, da je plačna reforma na mizi in da pogajanja potekajo. "Plačna nesorazmerja v javnem zdravstvenem sistemu se lahko rešuje le na stebrnih pogajanjih, na katerih so poleg Fidesa prisotni še vsi preostali reprezentativni sindikati v zdravstvu."

Golob: Fides je zavrnil vse predloge vlade 

Izpostavil je, da se je večkrat sestal s predstavniki Fidesa, ki so zavrnili vse predloge vlade. Omenil je, da je dobil novo zaprosilo za sestanek s Fidesom in potrdil, da se bo v torek s sindikatom ponovno sestal. "Za kakršnekoli dodatne ukrepe bo najprej treba stavko zamrzniti. To je tisto, kar paciente odrešuje," je dejal. Po njegovih besedah agonije pacientov ne povzroča vlada, ampak Fides z nerazumnim vztrajanjem pri stavki.

Golob je še dejal, da je pravica do osnovnega zdravstvenega varstva in socialne varnosti ustavna pravica. "Prepričan sem, da je ta temeljna pravica nad pravico do stavke. Še posebno takrat, ko se stavka vleče popolnoma nerazumno dolgo in ko se ne kaže nobene pripravljenost, da bi stavko zaključili ali zamrznili," je dejal Golob.

Po njegovih besedah je vlada odlok, s katerim so določili zdravstvene storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke, sprejeli šele v četrtek, saj so upali, da "bo prevladal razum v vrstah Fidesa". Dodal je, da bodo pri odloku vztrajali.

Čadonič Špeličeva je premierja še pozvala, naj vlada s konkretnimi časovnicami pove, kdaj bo zaživela zdravstvena reforma. 

Robert Golob, DZ | Foto: STA Foto: STA

Zakaj vlada ne prepreči mastnih preplačil? 

Poslanca SDS Zvonka Černača je zanimalo, kaj se dogaja s prioritetami pri nadgradnji in prenovi prometne ter druge infrastrukture ter o zagotavljanju sredstev zanjo tudi po poplavah in zakaj vlada med drugim ne prepreči "mastnih preplačil". Černač je hotel vedeti, katere konkretne ukrepe je Golobova vlada sprejela doslej, "da ne bi prihajalo do več deset-, celo stomilijonskih preplačil posameznih projektov," je poudaril. 

Golob je komentiral, da obnove železniške infrastrukture in nadomestitvenih gradenj po poplavah ne moremo metati v isti koš in da gre za zavajanje. 

"Z današnjim dnem bodo razgrnjeni sklepi strokovnega odbora za obnovo in razvoj glede prvih nadomestitvenih gradenj, potem stečejo cenitve, da bodo ljudje upravičeni do poštene vrednosti teh objektov pred poplavami. Na podlagi teh cenitev lahko pridemo do menjalnih vrednosti in novih objektov, ki bodo, upam, zgrajeni v njihovih matičnih občinah," je dejal Golob. 

Glede preostalih infrastrukturnih projektov pa je Golob komentiral, da je ponosen, ker največji projekt v državi, drugi tir, teče v skladu s časovnico in znotraj začetnega proračunskega okvira. 

Černač mu je odvrnil, da je samo pri prenovi treh železniških postaj bilo preplačila za 210 milijonov evrov in da mu na vprašanje, kako vlada dela z javnimi financami, ni odgovoril. 

Nadomestna gradnja poškodovanih in porušenih objektov

V NSi so Golobu zastavili vprašanje o poteku sanacije po lanski avgustovski ujmi. Poslanca Aleksandra Reberška je med drugim zanimalo, kako poteka intervencijska sanacija vodotokov, cest in mostov ter kdaj se bo začela nadomestna gradnja poškodovanih in porušenih objektov.

Edino vprašanje iz koalicije se je nanašalo na zdravniško stavko. Predsednico odbora DZ-ja za zdravstvo in poslanko Svobode Tamara Kozlovič je zanimalo, katere ukrepe vlada še lahko sprejme, da bodo pacientom zagotovljene potrebne storitve, in kaj bo vlada storila za končanje zdravniške stavke.

Robert Golob
Novice Golob: Sistem civilne zaščite si zasluži ostati najboljši v Evropi
ROBERT GOLOB GEN-I
Novice V državnem svetu zmeda glede ustanovitve preiskovalne komisije
Robert Golob, Klemen Boštjančič
Novice Vlada bi za prenovo plačne reforme v javnem sektorju namenila 1,3 milijarde evrov
Ne spreglejte