Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
7.18

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

vlada Fides soglasja stavka zdravstvo

Petek, 1. 3. 2024, 7.18

1 mesec, 3 tedne

Zaradi umikov soglasij za nadurno delo nas čaka to

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
zdravnik, zdravniki, bela halja | Odlok, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek zvečer, je začel veljati danes. | Foto Shutterstock

Odlok, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek zvečer, je začel veljati danes.

Foto: Shutterstock

Z današnjim so se začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer Fides zaostruje stavko, ki poteka že sedem tednov. V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki začeli veljati prav danes. Delo bodo marsikje zato reorganizirali. Ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo.

V Fidesu so večkrat ocenili, da se je za umik soglasja odločila več kot polovica vseh zdravnikov. Na ministrstvu za zdravje pa so pred dnevi navedli, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Novice Si za stavko zdravnikov?

Vlada z ukrepi, Fides ne popušča

Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij delali največ 48 ur na teden, kar pomeni, da bodo vsak teden opravili do osem nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno.

Vlada je zato v ponedeljek predstavila prve predloge ukrepov, namenjene vodstvom zdravstvenih ustanov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema. Na četrtkovi seji pa je vlada sprejela še odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke.

Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, pa tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Gre tudi za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj, je še poročala STA.

splošna bolnišnica celje
Novice Pregled: v katerih bolnišnicah pričakujejo največje težave?
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Ministrica: Razširili smo nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke #video
Ne spreglejte