SiolNET. Novice Slovenija
4,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fides: Minister Bešič Loredan danes obrnil ploščo glede pogajanj

4,90

termometer

Danijel Bešič Loredan | Odmik od včeraj dogovorjenega reševanja Fidesovih stavkovnih zahtev med ministroma in Fidesovo pogajalsko skupino je v nasprotju z interesi pacientov, dogovorom in slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke. | Foto: STA
Odmik od včeraj dogovorjenega reševanja Fidesovih stavkovnih zahtev med ministroma in Fidesovo pogajalsko skupino je v nasprotju z interesi pacientov, dogovorom in slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke. Foto: STA

"Kljub včerajšnji soglasni ugotovitvi ministra za zdravje, ministrice za javno upravo in predstavnikov Fidesa, da je zdravstveni sistem v velikih težavah, se današnji predlog ministra o skupnih pogajanjih vseh zdravstvenih sindikatov hkrati oddaljuje od hitrih in učinkovitih rešitev," so sporočili iz sindikata zdravnikov in zobozdravnikov. S tem vladna stran po njihovem mnenju dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov predvsem v javnem zdravstvu, ter na široko odpira pot privatizaciji ter odhajanju zdravnikov v zasebni sektor in druge oblike dela.

Konferenca Fides Novice Zdravniki in zobozdravniki napovedali splošno stavko V Fidesu poudarjajo, da so neposredna pogajanja o stavkovnih zahtevah najhitrejša in najučinkovitejša možnost za iskanje rešitev za izboljšanje sistema. Predstavnika Fidesa sta pogajanja zapustila še pred koncem.

"Zato pričakujemo, da bo minister izpolnil obljube z včerajšnjega sestanka ter nam posredoval konkreten predlog z vsebino in časovnico reševanja stavkovnih zahtev, da ga lahko že v četrtek obravnava glavni stavkovni odbor Fidesa, kar bo osnova za nadaljevanje pogajanj," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tako se niso dogovorili 

Predlog ministrstva o sočasnih skupnih pogajanjih za vse tri kolektivne pogodbe z vsemi sindikati za področje zdravstva, s katerim so bili danes prvič seznanjeni, je odmik od dogovorjenega in kot tak onemogoča plodno iskanje nujno potrebnih rešitev, še menijo.

"Primerljivo usklajevanje enotnega plačnega sistema je trajalo šest let - to je časovno udobje, ki si ga v tem trenutku za reševanje najbolj kritičnih težav ne smemo in ne moremo privoščiti, če želimo za vse prebivalce ohraniti dostopen in varen javni zdravstveni sistem," so še opozorili, zaradi česar sta sindikalna predstavnika zdravnikov in zobozdravnikov ministra danes seznanila s tem, da Fides rešitev vidi v pogajanjih o reševanju stavkovnih zahtev, v okviru katerih se lahko naslovi tudi vprašanje plačnih nesorazmerij za delovna mesta zdravnikov in zobozdravnikov.

Sanja Ajanović Hovnik Novice Ministrica (ne)namerno v javnost z neresničnimi podatki?

 

Fides Novice Fides o tem, zakaj je stavka zadnja možnost za rešitev težav v zdravstvu Konrad Kuštrin Fides Novice Sindikalist Kuštrin dal košarico Bešič Loredanu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin