Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
14.47

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

31

Natisni članek

Konrad Kuštrin pogajanja Fides Danijel Bešič Loredan

Sreda, 21. 9. 2022, 14.47

1 leto, 7 mesecev

Sindikalist Kuštrin dal košarico Bešič Loredanu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

31

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so po torkovi izredni letni konferenci napovedali stavko, ki se bo začela 19. oktobra. Najbolj poudarjajo zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Kuštrin je namreč na novinarsko vprašanje, ali se bodo torkovih pogajanj z ministrom za zdravje udeležili, odgovoril, da ne.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je glavna zahteva sindikata, naj vlada državnemu zboru takoj posreduje predlog sprememb zakona o zdravniški službi, na podlagi katerega se za zdravnike in zobozdravnike zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal. S tem bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, kar si želijo že dlje časa. Sprememba omenjenega zakona bi po njegovih besedah dala podlago za pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

V sindikatu pričakujejo, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. "Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače," je dejal Kuštrin.

Nina Gregori
Novice Slovenka v središču velikega škandala, ki trese Bruselj

Minister povabil na pogajanja, Fides se jih ne bo udeležil

Minister Danijel Bešič Loredan je pred novinarsko konferenco Fidesa v odzivu na napoved stavke povedal, da so Fides za prihodnji torek povabili na pogajanja, ker pa napovedi stavke in zahtev še nimajo, se bodo ustrezno odzvali, ko jih bodo prejeli. Kuštrin je na novinarsko vprašanje, ali se bodo torkovih pogajanj udeležili, odgovoril, da ne.

Gregor Zemljič, zdravnik na ljubljanski interni kliniki, je ob tem poudaril, da so v sindikatu v zadnjih mesecih zbrali skoraj 3.500 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema. "Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3.500 zdravnikov," je danes poudaril Kuštrin. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in poslancem DZ.

Anže Logar
Novice Zabaven trenutek med Logarjevo izjavo: "Zlato moje, a bova na televiziji?" #video

Stavko podpirajo tudi Mladi zdravniki Slovenije

"Zahtevamo stabilizacijo delovanja javnozdravstvenih zavodov na način, da se v njih vzpostavijo konkurenčni delovni pogoji, vključno s korekcijo osnovne plače. To je potrebno takoj, saj je zadovoljen zdravstveni delavec zadnje upanje za javni zdravstveni sistem v Sloveniji," so Mladi zdravniki Slovenije zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenski javni zdravstveni sistem po njihovi oceni hodi po poti Romunije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. V vseh naštetih državah zdravniki zaradi slabih delovnih pogojev javni zdravstveni sistem zapuščajo ter odhajajo v zasebne zdravstvene ustanovo in tujino: "Žal Slovenija ponavlja isto napako in nič ne kaže, da bi politiko to zanimalo."

Za čas stavke želijo stoodstotno nadomestilo plač

Enotni plačni sistem je po besedah Zemljiča eden glavnih krivcev za razpad javnega zdravstvenega sistema, saj ne omogoča ustreznega nagrajevanja zdravnikov, pač pa vodi v kršenje standardov in normativov. "Z vsakim odhodom zdravnika iz javnega zdravstvenega sistema se naloge prerazporedijo na preostale," je dejal.

Če dogovora ne bo in bo stavka stekla, bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj enkrat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu, je razvidno iz izjave o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času stavke, ki so jo objavili na spletni strani Fidesa. Želijo, da za čas stavke stavkajočim pripade stoodstotno nadomestilo plač.

Zdravniki doslej delali na "etični pogon"

Zdravnica Ana Lina Vodušek z Onkološkega inštituta Ljubljana je poudarila, da so delovni pogoji in razmere v javnem zdravstvenem sistemu izjemno težki. Zdravniki so doslej delali na "etični pogon", sedaj pa ne morejo več in imajo dovolj, je poudarila.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je ob napovedi stavke za medije dejala, da razmere v zdravstvu niso dobre in se morajo urediti. "Mislim, da bi morali ljudje zahteve Fidesa podpreti," je dodala in poudarila, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni dodatno tveganje za bolnike, je pa to zadnji ukrep, če ustreznih dogovorov med deležniki ne bo.

Spomnila je tudi na kritiko o prepočasnem reševanju zdravstva, saj minister zdravstveno reformo obljublja šele za leto 2024. "To se nam zdi absolutno prepozno," je poudarila.

Milan Brglez
Novice Brglez se je odpovedal funkcijam v SD, neuradno se mu obeta podpora GS

Odstopa direktorjev svet bolnišnice ni sprejel

Glede trenutnega dogajanja v Splošni bolnišnici Celje je Bešič Loredan pojasnil, je za zamenjavo identitet bolnikov, tako kot je bilo ugotovljeno v internem strokovnem nadzoru, odgovorno vodstvo bolnice. "Seveda je pa to vse v domeni sveta zavoda, tako da pričakujem, da se bo v naslednjih korakih o vseh poročilih inšpekcijskega nadzora pa sistemskega nadzora svet zavoda kot nadzorni organ vendarle opredelil in bodo pač postopki izpeljani ustrezno, tako kot morajo biti," je še dodal Danijel Bešič Loredan.

Celjska bolnišnica
Novice Svet celjske bolnišnice po zamenjavi identitet ni sprejel odstopa direktorjev #video

Svet celjske bolnišnice se je namreč v torek seznanil z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora po zamenjavi dveh bolnikov iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Do zamenjave je prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice, in sicer ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo, je povedal vodja komisije za izredni strokovni nadzor Radko Komadina. Svet bolnišnice je obravnaval tudi odstopni izjavi direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta ju dala po zamenjavi identitet bolnikov. Odstopa niso sprejeli, so sporočili iz bolnišnice.

Vodstvo SB Celje
Novice Bešič Loredan na robu solz: v Celju živega pacienta razglasili za mrtvega #video
Celjska bolnišnica
Novice Ne gre za osamljen primer: razkrivamo zgodbo zamenjave identitete bolnikov
Ne spreglejte