SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bešič Loredan na robu solz: v Celju živega pacienta razglasili za mrtvega #video

10

termometer

V celjski bolnišnici so zamenjali identiteto dveh pacientov istega spola in iste starosti, ki sta na zdravljenje v bolnišnico iz doma starejših prišla skupaj, z istim reševalnim vozilom. Pacienta, ki je umrl, so že pokopali, na njegov pogreb pa so prišli svojci drugega pacienta. Vodstvo celjske bolnišnice je že podalo odstopne izjave, možnost za odstop pa je napovedal tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ga je omenjeni dogodek močno pretresel. Na izjavo zdravstvenega ministra se je po vrhu koalicije odzval premier Robert Golob, ki meni, da Bešič Loredan dela odlično: "Njegovega odstopa, če bi ga dobil na mizo, ne bi sprejel. V tem primeru je jasno, kdo so odgovorne osebe in njihove odstopne izjave, torej vodstva bolnišnice Celje, bodo sprejete. Menim, da je to dovolj."

Podrobnosti o dogodku so sprva pojasnili v celjski bolnišnici. Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar je najprej izrazil sožalje vsem svojcem umrlega. "Gre za tragično dejanje, za katero ne najdem besed. Vsem nam je zelo žal. Včeraj smo bili seznanjeni, da je bila k pacientu, ki je bil prepeljan v dom, priložena napačna identifikacija. Takoj se je pojavil sum o zamenjavi identitete. To smo takoj sporočili policiji in na ministrstvo," je povedal.

"Pacienta sta bila v bolnišnico na zdravljenje pripeljana hkrati, v enem vozilu. Sprejeta in identificirana sta bila s strani osebja reševalnega vozila. V času zdravljenja je eden izmed pacientov umrl. Pokojnega so že pokopali. Vsem svojcem sem se iskreno opravičil," je povedal in dodal, da so razgovor s svojci že opravili: "Bilo je čustveno zelo naporno, ampak zagotovili smo jim pomoč v vseh nadaljnjih postopkih, kar bomo tudi izpolnili."

Oba pacienta sta sicer bivala v Trubarjevem domu upokojencev oziroma DSO Loka pri Zidanem Mostu.

Direktorji ponudili odstopne izjave

Direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek je povedal, da bodo ta izredni dogodek v prihodnjih dneh podrobno analizirali, da bi zmanjšali možnost za podobna dejanja v prihodnosti: "Pregledati bomo morali delovanje vseh institucij in posodobiti mehanizme. Prve analize so namreč pokazale, da ti postopki niso bili dovoljšni oz. so bili večkrat kršeni s strani več institucij – od DSO do krematorija." "Kot direktor iskreno obžalujem, da je do takšnega dogodka prišlo, in se svojcem za to tragično dejanje v imenu splošne bolnišnice iskreno opravičujem," je še povedal.

Predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc pa je dejal, da sta dopoldne bolnišnico obiskala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ter v. d. direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, ki sta z vodstvom bolnišnice opravila pogovor. "Direktor, strokovni direktor in glavna medicinska sestra so podali odstopne izjave, ki sem jih sprejel, o njih pa bomo odločali na svetu zavoda, ki bo predvidoma potekal v ponedeljek," je pojasnil.

Pacienta, ki se je lahko pogovarjal, nihče ni vprašal, kako mu je ime

Na novinarski konferenci ministrstva za zdravje sta sodelovala minister Danijel Bešič Loredan in Aleš Šabeder.

Minister je povedal, da je danes ponoči dobil sporočilo, kaj se je zgodilo: "Zjutraj sva se z Alešem usedla v avto, šla v bolnišnico v Celje, kjer sva govorila tudi s svojci, šla v ZD Sevnica in govorila s pristojnimi doma starejših." "V imenu ministra in predsednika vlade Roberta Goloba se iskreno opravičujem za vse, kar se je zgodilo," je dejal in podrobneje opisal izredni dogodek:

"Obe nepokretni osebi sta bili v vozilu v lasti ZD Sevnica iz doma prepeljani v SB Celje. Eden je imel pljučnico, drugi okužbo sečil. V bolnišnici je očitno prišlo do zamenjave identitete, ne da bi se identiteta preverjala. Pretresljivo je bilo slišati svojce, ki so poskušali priti na obisk oziroma identifikacijo osebe, pa ni bilo možno. Še bolj pretresljivo je slišati, kaj vse gre v verigi dogodkov lahko narobe. En pacient z demenco ni mogel komunicirati, drugega pacienta, ki je bil pogovorljiv, pa nihče ni vprašal, kako mu je ime. Ob premestitvi nista imela identifikacijske zapestnice," je povedal.

In nadaljeval: "Drugi ali tretji dan po hospitalizaciji je pacient umrl. Transportiran je bil na sodno medicino, kjer njegove identitete prav tako niso ugotovili. Bil je kremiran. Šele ob prihodu drugega pacienta v dom so ugotovili, da so pripeljali napačnega. Pogovoril sem se s sinovoma, ki sta izvedela, da je njun oče mrtev, in s svojci, ki so včeraj pokopali očeta, danes pa izvedeli, da je živ. S človeške plati je to nekaj nepredstavljivega."

"Obiski v bolnišnicah so omejeni. Niso prepovedani. Nekdo ni upošteval jasnih navodil, da če gre za kritično bolno osebo, so obiski dovoljeni. Razlogov za popolno prepoved obiskov ni, ker je to nečloveško. Covid ni opravičilo," je dodal.

Odstopilo celotno vodstvo bolnišnice

Poudaril je, da se je zgodila vrsta napak: "Na ministrstvu in vladi bomo naredili vse, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi. Prva napaka je, da sta bila oba pacienta brez identifikacijske zapestnice. Pripeljana sta bila z istim rešilcem, z dvema nalogoma. V bolnišnici se jim ni zdelo pomembno, da bi preverili njuno identiteto. Svojci so želeli priti na obisk, a jim bolnišnica ni dovolila. Tudi v mrliški vežici jim niso dovolili, da bi se od očeta poslovili. V modernem zdravstvenem sistemu se to ne bi smelo zgoditi."

"Sinovoma, katerih oče je umrl in na njegov pogreb nista šla, se ne morem dovolj opravičiti. Ne želim niti domnevati, da je zaradi napačnega zdravljenja ena oseba umrla, pa mogoče ne bi. Covid ni opravičilo, za kar se je zgodilo, in ne sme biti. Opravičila, za kar se je zgodilo, ni. Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor. Sam sem pretresen. Ponoči, ko sem dobil sporočilo, nisem mogel verjeti, kaj se je zgodilo. Delal bom od jutra do večera in še naprej pomagal ljudem. Sem samo človek."

Poudaril je, da bo odstopil, če bo tako zahteval predsednik vlade. "Nekdo je namreč včeraj pokopal očeta in danes izvedel, da je oče živ, nekdo pa je izvedel, da je oče, ki naj bi bil živ, mrtev in pokopan," je dejal.

Svojci, ne da bi videli očeta, prevzeli njegove osebne stvari

O dogodku je spregovoril tudi v. d. direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, ki je predstavil približno kronologijo dogajanja: "Sedmega septembra ob 13. uri so v domu starejših poklicali v ZD Sevnica in prosili za prevoz iz doma do bolnišnice. Ob 16.55 sta bila pacienta pripeljana v SB Celje. Devetega septembra ob 7.44 je bila družina enega od pacientov obveščena o smrti, in ne da bi očeta videli, tudi prevzela njegove osebne stvari. Trinajstega septembra so bili svojci drugega pacienta obveščeni, da se bo oče vrnil v dom. Štirinajstega septembra je bil njihov oče pripeljan v dom, kjer je osebje ugotovilo, da se je vrnil pacient z napačnim imenom."

Dodal je, da je tudi zdravnik sodne medicine potrdil njegovo identiteto, torej da je oseba, ki bo kremirana, prava. "Bolnišnica bo nemudoma izvedla izredni interni nadzor, enako pričakujemo tudi od ZD Sevnica," je povedal.

Minister in predsednik vlade o odstopu nista govorila

Minister Bešič Loredan je pojasnil še, da je z osebo, ki je bila napačno zdravljena, vse v redu in je že v domu. 

"Naš zdravstveni sistem je očitno res na točki nič. Predsedniku vlade sem vse pojasnil, o odstopu nisva govorila. Zame osebno je popolnoma odgovorno, da je celotno vodstvo odstopilo, če bo predsednik vlade ocenil, da sem tudi jaz kakorkoli odgovoren, bom odstopil. Predsednik vlade je v mojih očeh velik človek, ki ga zelo spoštujem, in menim, da takšnega predsednika vlade Slovenija še ni imela," je pojasnil.

Na Policijski upravi Celje so za STA pojasnili, da zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Golob: Minister dela odlično, njegovega morebitnega odstopa ne bom sprejel

"Tudi če bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan zaradi zamenjave identifikacije bolnikov v Celju ponudil svoj odstop, ga zaradi pomembnih reform, ki čakajo zdravstvo, ne bo sprejel," je na novinarski konferenci po vrhu koalicije na Brdu pri Kranju poudaril premier Robert Golob. Ob tem je ocenil, da minister dela odlično.

Premier Golob je svojcem izrazil sožalje. Kar se je zgodilo, je po njegovih besedah nedopustno: "Ne morem si predstavljati, kako bi bilo, če bi se to zgodilo v moji družini."

Kajenje, cigaret Novice Tudi v Sloveniji vendarle pomoč ljudem z dolgotrajnimi posledicami okužbe s koronavirusom Jože Golobič Novice Politika kadruje: po zahtevi ministra odstopil generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan: Obveznega cepljenja ne bo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin