Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2022,
16.44

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

27

Natisni članek

Sanja Ajanović Hovnik Danijel Bešič Loredan Matjaž Han konferenca vlada seja

Četrtek, 25. 8. 2022, 16.44

1 leto, 8 mesecev

Bešič Loredan: Obveznega cepljenja ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

27

Danijel Bešič Loredan | "Pričakujem, da bomo z interventnim zakonom zmanjšali čakalne vrste. Ne takoj, ampak recimo do konca januarja," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. | Foto STA

"Pričakujem, da bomo z interventnim zakonom zmanjšali čakalne vrste. Ne takoj, ampak recimo do konca januarja," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Foto: STA

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci po seji vlade predstavil ukrepe zaradi prihajajočega novega šolskega leta. Poudaril je, da sledijo temu, kar predlaga stroka. "Smo v fazi ena in upamo, da bomo tu tudi ostali do konca šolskega leta. Dokazali smo, da ne bomo počeli tega, kar je počela prejšnja vlada, torej čez noč sprejemali novih ukrepov," je dejal in dodal, da ne bo nič obvezno. "Obveznega cepljenja ne bo," je poudaril.

Spregovoril je tudi o čakalnih vrstah v zdravstvu. "Pričakujem, da bomo z interventnim zakonom skrajšali čakalne vrste. Ne takoj, ampak recimo do konca januarja. Do konca leta bodo e-seznami, e-zdravje, e-naročenje do konca urejeni. Natanko bomo torej vedeli, koliko pacientov čaka na posamezno storitev," je dejal.

Povedal je tudi, da so na današnji seji sprejeli ukrep, da si bodo vse zdravstvene ustanove delo organizirale same: "Kar bodo naredili nad 100 odstotki, bo dodatno plačano. Tega prej ni bilo." "Nikoli nismo in ne bomo komurkoli naložili več dela, kot ga lahko opravi," je še poudaril.

Han: Plina za zimo je dovolj

Na konferenci je sodeloval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je predstavil noveli zakona, ki se nanašata na uveljavljanje avtorskih in sorodnih pravic. Noveli zakona so pripravili na gospodarskem ministrstvu, vlada pa je na današnji seji potrdila oba predloga.

S predlaganimi spremembami se v slovenski pravni red med drugim prenašata evropska direktiva glede spodbujanja čezmejnega prenosa spletnih storitev ter direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah določa, kaj te pravice so, Zakon o kolektivnem upravljanju avtorskih in sorodnih pravic pa določa, kako avtorji te pravice uveljavljajo. Tri ključne vsebinske točke zakonov so: pravično plačilo, licenciranje vsebin na spletu in nove omejitve pravic. "Verjamem, da bodo s to direktivo vsi zadovoljni," je dejal Han. In dodal: "Narediti moramo vse, da bo ta zakonodaja sprejeta v roku enega meseca, da Evropski komisiji ne bomo po nepotrebnem plačevali milijonske kazni."

Spregovoril pa je tudi o plinu, za katerega je dejal, da ga bo pozimi dovolj. "Srečo imamo, da imamo družbo plinovodov, ki je v tej krizi zapolnila vse zmogljivosti. Imamo dovolj plina za vsa gospodinjstva in gospodarstvo," je poudaril. 

Javni upravi želijo znova dvigniti ugled

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je predstavila ugotovitve analize zaposlovanja v javni upravi. "Analiza je bila namenjena izključno temu, da bi ugotovili, ali v javni upravi obstajajo kakšni zaposlitveni vzorci," je poudarila in povedala, da želijo javni upravi znova dvigniti ugled. 

Nekaj ukrepov o reševanju zaposlenosti so nakazali v tej analizi, odločili pa so se tudi, da bodo vsem javnim uslužbencem plače zvišali za štiri odstotke.

Vlada imenovala Tjašo Vidic za novo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje

Vlada je imenovala Tjašo Vidic za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje. Ukinila je urad za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme ter ustanovila direktorat za kakovost na ministrstvu za javno upravo. Na ministrstvu za javno upravo pa je imenovala tudi novega generalnega sekretarja, so sporočili po seji vlade.

Dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Aleksandra Lah Topolšek je podala odstopno izjavo, zato je minister za zdravje vladi predlagal, da jo vlada z 31. avgustom razreši s funkcije. Lah Topolšek je bila sicer prva medicinska sestra na položaju državne sekretarke zdravstvenega ministrstva.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zato vladi predlagal, da na mesto državne sekretarke na ministrstvu za zdravje s 1. septembrom imenuje Tjašo Vidic, ki je bila doslej sicer zaposlena v kabinetu ministra. Vlada je predlog sprejela, so po seji vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju položaja vršilca dolžnosti direktorja urada za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme zaradi ukinitve tega urada. To predvideva zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Zadnji dan obstoja urada je 31. avgust, s tem pa tudi zadnji dan obstoja delovnega mesta direktorja urada, so zapisali. Za vršilca dolžnosti direktorja urada je bil 19. marca letos imenovan Klemen Štibelj.

Vlada je na današnji seji z 31. avgustom razrešila vršilko dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Natašo Trček. Hkrati pa je s 1. septembrom za vršilca dolžnosti imenovala Žarka Bogunoviča, in sicer do imenovanja generalnega sekretarja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Vlada je na podlagi uredbe na ministrstvu za javno upravo z 28. avgustom ustanovila direktorat za kakovost. Za vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata pa je z dnem ustanovitve direktorata imenovala Evo Treven, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev.

Robert Golob
Novice Plače: Golob razkril svojo neto plačo, med šefi najslabša Toninu #video
Robert Golob
Novice Vlada bo socialno ogroženim izplačala 200 evrov draginjskega dodatka
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva #video
Ne spreglejte