Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2022,
15.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

5

Natisni članek

Danijel Bešič Loredan zdravljenje Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 14. 9. 2022, 15.10

1 leto, 7 mesecev

Tudi v Sloveniji vendarle pomoč ljudem z dolgotrajnimi posledicami okužbe s koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

5

Kajenje, cigaret | Covid-19, predvsem ob okužbi s kornavirusno različico omikron, po besedah direktorja Zdravstvenega doma (ZD) Maribor povzroča vnetje krvnih žil v vseh organih. "Ugotavljamo, da okužba z različnimi sevi povzroča podobne posledice kot kajenje ene ali dveh škatlic cigaret na dan," je opozoril. To bi lahko vodilo v porast bolnikov z demenco in alzheimerjevo boleznijo. | Foto Unsplash

Covid-19, predvsem ob okužbi s kornavirusno različico omikron, po besedah direktorja Zdravstvenega doma (ZD) Maribor povzroča vnetje krvnih žil v vseh organih. "Ugotavljamo, da okužba z različnimi sevi povzroča podobne posledice kot kajenje ene ali dveh škatlic cigaret na dan," je opozoril. To bi lahko vodilo v porast bolnikov z demenco in alzheimerjevo boleznijo.

Foto: Unsplash

Na ministrstvu za zdravje so v smernice za prihodnje leto vključili tudi programe za zdravljenje dolgotrajnih posledic bolezni covid-19 na primarni ravni zdravstva. Delo ekip fizioterapevtov, socialnih delavcev in psihologov bo financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Iz zdravstva že dlje časa prihajajo opozorila o številnih zdravstvenih težavah ljudi po preboleli bolezni covid-19. Na dolgotrajne posledice bolezni covid-19 je v torek za STA opozoril tudi direktor Zdravstvenega doma (ZD) Maribor.

Bolezen covid-19, predvsem ob okužbi s koronavirusno različico omikron, po njegovih besedah povzroča vnetje krvnih žil v vseh organih. "Ugotavljamo, da okužba z različnimi različicami povzroča podobne posledice kot kajenje ene ali dveh škatlic cigaret na dan," je opozoril. To bi lahko vodilo v porast bolnikov z demenco in alzheimerjevo boleznijo.

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19
Novice Vse več okuženih, zanimanja za poživitveni odmerek pa ...

Izkušnje iz Maribora

V Centru za krepitev zdravja tamkajšnjega zdravstvenega doma tako od junija deluje program za bolnike po prebolelem covid-19.

Bešič Loredan je poudaril, da bodo izkušnje iz Maribora v smernicah za prihodnje leto prenesli na raven celotne države. "Želimo, da v letu 2023 obravnava dolgega covid-19 postane rutinska in da jo plača ZZZS," je napovedal. Kot je pojasnil, bodo program izvajale ekipe fizioterapevtov, socialnih delavcev, psihologov.

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je pojasnil, da se Slovenija glede na epidemično stanje še vedno nahaja v prvi fazi, ki pretežno vključuje priporočila covidnih ukrepov. Ob trenutnem epidemičnem stanju ni strahu, da bi prešli v drugo fazo, je zagotovil Bešič Loredan.

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice Slovenija daleč najslabša v Evropi

Nova cepiva

V torek je sicer potekal sestanek posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), na katerem so člani skupine po njegovih besedah pozvali k priporočanju cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covid-19. Zapisnik sestanka skupine bo sicer v celoti objavljen v prihodnjih dneh.

Po državi se je v torek sicer začelo cepljenje proti covid-19 s poživitvenimi odmerki novega cepiva podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron BA.1. Iz več zdravstvenih domov so sporočili, da so cepivo prejeli, povečanega zanimanja za cepljenje proti covid-19 pa povečini še ne beležijo.

Ob tem je Evropska agencija za zdravila (Ema) v ponedeljek odobrila že drugo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje deluje tako proti prvotni različici novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Državni sekretar napoveduje, da bodo prvi odmerki novega cepiva v Sloveniji v roku štirih tednov.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Kaj se dogaja? Toliko je s koronavirusom okuženih po sobotnih testiranjih.

Najranljivejši

Ostrc je odgovarjal tudi na vprašanja glede slabe precepljenosti ranljivih skupin z drugim poživitvenim odmerkom. Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covid-19 sta namreč po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do zdaj cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let, ki jim je prejem drugega poživitvenega odmerka priporočen.

Pojasnil je, da se bo ob prihodu novega, prilagojenega cepiva promocija cepljenja okrepila. Kakšne konkretno bodo te aktivnosti, še ni pojasnil: "Vsekakor pa je na mestu pozvati najranljivejše, naj prejmejo drugi poživitveni odmerek cepiva proti covid-19."

Zanimanje za cepljenje

Iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so za STA sporočili, da domovi za starejše v skladu s priporočili stroke redno organizirajo cepljenja za stanovalce in zaposlene, je pa zanimanje za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom med posamezniki različno. "Želimo si, da bi država dodatno okrepila ozaveščanje o pomenu cepljenja z drugim poživitvenim odmerkom med rizično populacijo," so dodali.

Direktor ZD Maribor Završnik pa pravi, da bodo z drugim poživitvenim odmerkom prilagojenih cepiv proti covid-19 v Mariboru v kratkem cepili prvih 78 oskrbovancev domov starejših. Precepljenost z drugim poživitvenim odmerkom v domovih starejših je na območju, ki ga pokrivajo, 50-odstotna. "V to vlagamo velike napore," je poudaril.

Ne spreglejte