Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
8.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

odškodnina zaporna kazen Istrabenz pranje denarja Igor Bavčar sodba ESČP

Petek, 1. 3. 2024, 8.30

1 mesec, 3 tedne

ESČP zavrnilo pritožbo, Igor Bavčar gre naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Igor Bavčar | Foto STA

Foto: STA

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zavrnilo pritožbo Igorja Bavčarja, naj se na velikem senatu spet obravnava pritožba, ki jo je vložil proti državi zaradi izjave nekdanjega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, da bodo letele glave, če bo njegov primer v zadevi Istrabenz na sodišču zastaral, poroča Delo. Z dejstvom, da je sodba, po kateri mu mora država plačati 16 tisoč evrov, postala pravnomočna, Bavčar ni zadovoljen. Napovedal je nadaljevanje sodnega boja, saj je v tožbi zahteval 1,4 milijona evrov. 

Igor Bavčar vztraja, da je bilo sojenje nepošteno. Sodišče ESČP mu je sicer pritrdilo, da je država kršila njegovo pravico do domneve nedolžnosti, a sodni boj namerava nadaljevati v Sloveniji, na vrhovnem sodišču. 

ESČP Bavčarjevi pritožbi sprva ni v celoti ugodilo, saj je odločilo, da kršitve 7. člena konvencije – ta določa, da nihče ne sme biti obsojen, če v trenutku, ko je bilo sporno dejanje (ali njegova opustitev) storjeno, to ni bilo zakonsko prepovedano – ni bilo.

ESČP je tako delno pritrdilo Bavčarjevi tožbi proti državi, a se je na izrečeno sodbo pritožila tudi država. Enako kot Bavčar s pritožbo na veliki senat ni bila uspešna.

Obsodba zaradi pranja denarja

Spomnimo, Bavčar je bil zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza leta 2013 obsojen na sedem let zaporne kazni, prestajanju katere se je zaradi zdravstvenih težav nekaj časa izmikal. Vmes je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje, po ponovnem sojenju pa je okrožno sodišče Bavčarju dosodilo pet let zapora.

Igor Bavčar
Novice Igor Bavčar vložil pritožbo na sodbo ESČP

Kamere so Igorja Bavčarja, čeprav je bil po besedah svoje odvetnice na smrt bolan, ujele ob igranju košarke. Ko je posnetek prišel v javnost, je dogodek na POP TV komentiral Klemenčič in takrat tudi izrekel sporne besede. 

Sodba je bila nato na višjem sodišču potrjena in Bavčar je moral septembra 2017 v zapor, prestajanje kazni pa je predlani predčasno končal. 

Po zadnji odločitvi ESČP vztraja, da je bilo sojenje nepošteno, saj ESČP nima pristojnosti poseganja v sodbe nacionalnih sodišč, in napoveduje, da bo pri iskanju pravice vztrajal. Kot so zapisali v Večeru, naj bi njegova odvetnica že po začetni razsodbi omenjala možnost vložitve zahteve za varstvo zakonitosti glede obsodilnih sodb na vrhovno sodišče.

Igor Bavčar
Novice Sodišče odločilo, da Bavčar ni zlorabil položaja
Igor Bavčar
Novice ESČP: Slovenija mora Bavčarju plačati 16 tisoč evrov odškodnine
Igor Bavčar
Novice Bavčar oproščen obtožb o oškodovanju Istrabenza
Igor Bavčar in njegov odvetnik Aljoša Dežman
Novice Tožilstvo za Bavčarja tudi v ponovljenem sojenju predlaga dve leti in pol zapora
Igor Bavčar
Novice Igor Bavčar danes predčasno iz zapora
Ne spreglejte