Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2019,
10.43

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

12

Natisni članek

konferenca Slovenska vojska Alenka Ermenc Karl Erjavec Nato

Sobota, 14. 9. 2019, 10.43

4 leta, 7 mesecev

Erjavec izrazil podporo Natovi politiki odprtih vrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

12

Interpelacija Karl Erjavec | Nato je "najmočnejše politično in vojaško zavezništvo na svetu" in "naša zavezanost skupni obrambi, sodelovanju in skupnim vrednotam je naše najmočnejše orodje", je dejal Karl Erjavec v uvodnem govoru. | Foto STA

Nato je "najmočnejše politično in vojaško zavezništvo na svetu" in "naša zavezanost skupni obrambi, sodelovanju in skupnim vrednotam je naše najmočnejše orodje", je dejal Karl Erjavec v uvodnem govoru.

Foto: STA

Obrambni minister Karl Erjavec je v uvodnem govoru na osrednjem dnevu konference načelnikov obrambnih sil članic Nata v okviru vojaškega odbora Nata v Ljubljani prisotnim zaželel moči in poguma, da bi lahko sprejemali težke, a potrebne odločitve. Poudaril je, da bodo nasveti odbora ključni za Nato, in izrazil podporo njegovi politiki odprtih vrat.

Erjavec je dejal, da so dogodki od leta 2014 "prinesli veliko spremembo v varnostnem okolju", in poudaril, da se moramo "pripraviti na svet okoli nas in izzive jutrišnjega dne". Po njegovem mnenju kibernetske grožnje in hibridni izzivi ogrožajo vse zaveznice, moramo pa tudi vlagati več in v prave zmogljivosti.

Bill Clinton
Novice Na Kosovu se spominjajo Natovega posredovanja, prišel tudi Bill Clinton

Dodal je, da je Nato "najmočnejše politično in vojaško zavezništvo na svetu" in da je "naša zavezanost skupni obrambi, sodelovanju in skupnim vrednotam naše najmočnejše orodje". Dejal je tudi, da "prepoznavamo pomembnost obrambnih izdatkov in vlaganj v potrebne zmogljivosti" ter da bomo "samo tako lahko ohranili našo skupno vojaško in tehnološko vodstvo". Vlaganja v nove zmogljivosti so visoko na njegovi lestvici prioritet, je še poudaril.

Izjavil je tudi, da so nasveti vojaškega odbora, ki v Ljubljani zaseda od petka, ključni za Natovo uspešno prilagoditev na novo varnostno okolje. Izrazil je zadovoljstvo, da konferenco Slovenija gosti prav v letu, ko zaznamujemo 70-letnico Nata in 15-letnico članstva Slovenije v tej organizaciji.

Nato | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Evroatlantsko povezovanje ostaja gonilo sprememb"

Poudaril je, da so "pomemben del naših skupnih prizadevanj tudi misije in operacije Nata, kjer trenutno služi okoli šest odstotkov slovenskih vojakov, večinoma na Zahodnem Balkanu, v Latviji in Afganistanu". Pri tem je izpostavil "našo zavezanost Zahodnemu Balkanu, ki ostaja visoko na lestvici strateškega osredotočenja Republike Slovenije". Dodal je tudi, da "evroatlantsko povezovanje ostaja gonilo sprememb" in da Slovenija podpira Natovo politiko odprtih vrat.

Verjame tudi, da bodo razprave na konferenci postavile temelje za nadaljnje težko delo, na koncu pa je prisotnim zaželel moči in poguma med njihovim obiskom Slovenije, da bi lahko sprejemali "težke, a potrebne odločitve za varno in cvetočo prihodnost našega zavezništva".

Nato zveza zastava
Novice Nato pomaga EU pri obrambi pred ruskimi kibernetskimi napadi

"Nato je najbolj kompleksen okvir za zagotavljanje varnosti naše države," je dejala Ermenčeva. | Foto: STA , "Nato je najbolj kompleksen okvir za zagotavljanje varnosti naše države," je dejala Ermenčeva. Foto: STA , Varnostne razmere danes bolj nepredvidljive kot kadarkoli prej

Sopredsedujoči konferenci, načelnik vojaškega odbora, general Stuart William Peach, je opozoril, da so varnostne razmere danes bolj nepredvidljive kot kadarkoli prej. Poudaril je, da je Nato zavezan miru in varovanju milijonov ljudi na obeh straneh Atlantika ter da se zavezništvo vključuje tudi v reševanje ob nesrečah.

Opozoril je na pogosto namerno širjenje napačnih informacij glede zavezništva. Zveza Nato ne išče soočenj, je pa odločno zavezana ohranjati vrednote demokratične družbe, je še dejal, ministrstvo za obrambo (Mors) danes poroča na svoji spletni strani.

Načelnica generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc, ki prav tako sopredseduje konferenci, pa je dejala, da je Nato najbolj kompleksen okvir za zagotavljanje varnosti naše države, so še zapisali na Morsu. Edina načelnica med svojimi moškimi kolegi v Natu je dodala, da Slovenija k širši varnosti prispeva tudi s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah.

Novice Pahor: Nato najboljši odgovor za zagotovitev nacionalne varnosti #video

Na konferenci najvišji vojaški poveljniki 28 članic Nata

Konference se udeležujejo najvišji vojaški poveljniki 28 članic Nata in civilni predstavnik Islandije, ki sicer nima stalne vojske. Namen konference je pregled skupnih misij in operacij zavezništva ter razprava o drugih aktualnih temah za zavezništvo na obrambno-varnostnem področju.

Vojaški odbor je najvišji vojaški organ Nata. V prvi vrsti skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo.

Makedonija, Skopje
Novice Članice zveze Nato podpisale protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu
Ne spreglejte